Egy álom gyorsan véget ért

   

Gömöri Csaba női szövetségi kapitány elkészítette a barcelonai olimpiai selejtező szakmai értékelését.

“Amikor január első napjaiban az U18-as női válogatott Tromsőben csodát tett és feljutott az A csoportba, akkor vált az is biztossá, hogy a női felnőtt válogatottat a szövetség benevezte a Szocsiban megrendezésre kerülő téli olimpia selejtező küzdelmeibe.

Ez nagy öröm volt, de mindjárt láttuk, hogy nagyon nehéz feladat vár ránk, sűrű program elé nézünk. Már csak azért is, mert ahhoz, hogy az olimpiára kijussunk, 3 nagyon nehéz 4 csapatos selejtezőt kell megvívni. Ráadásul a világranglistán elfoglalt helyünk miatt már az elő-előselejtezőn olyan csapatot sodort az utunkba a sors, amelyik két divízióval feljebb küzdenek a világbajnokságon és hosszú ideje együtt játszanak. Sajnos az elmúlt 5 évet nézik a világranglista megalkotásakor, és mivel 2010 előtt két évig nem indult vb-n a magyar felnőtt válogatott – amikor pedig 2008-ban Miskolcon rendeztük a vb-t majdnem kiesett a divízió 3-ból –, nagyon hátulról kezdte meg a felzárkózást a mi csapatunk.

Így tehát Barcelonában Dánia ellen kellett kiharcolni a következő körbe kerülést, amit Sanghajban rendeznek novemberben. Előzetesen azt terveztük, hogy ha erőn felül teljesítünk, akkor egy kört talán tudunk menni, és ez újabb nagy siker lehet a női szakágban. A felkészülés nem volt zökkenőmentes. Szerintem többet kellett volna együtt felkészülni, de annyira szorosak a fiúbajnokságok, ahol lányaink játszanak, hogy erre semmi esély nem volt. Azt gondolom, hogy így is megpróbáltunk mindent megtenni, hogy a kevés idő alatt elsajátítsunk egy egészen újfajta védekezési szisztémát, ami eredményre vezethet a dánok ellen. Azt ugyanis láttuk, hogy rögtön a nyitó mérkőzés el is dönti a továbbjutást. A másik 2 meccs formalitásnak tűnt, hiszen a horvát csapatot az utóbbi 3 meccsen nagy arányban győztük le, míg a spanyolok sokkal hátrébb vannak a világranglistán, mint mi.

Az olimpiai selejtező előtti egynapos összetartáson megpróbáltuk az edzői stábbal a lehetetlent, és az általunk kitalált speciális letámadást, valamint az ebből való gyors visszarendeződést megtanítani a csapatnak, illetve próbáltuk gyakorolni a speciális játékszituációkat, az emberelőnyt, -hátrányt. Ezen felül sportpszichológusok is segítettek a lányoknak és az edzői stábnak a siker eléréséhez. A szövetség is mindent megtett, hogy kellőképpen felkészülve érkezzünk.

Ezek után az első napi edzésen láttuk, hogy van esélyünk a dánok ellen, de csak akkor, ha fegyelmezettek leszünk és minden pillanatban a 100%-ot nyújtjuk, illetve főleg, ha maximálisan csapatként működünk. Dánia egy sokkal idősebb, rutinosabb csapattal érkezett, minden megnyilvánulásukon látszódott a magabiztosság, duzzadtak az erőtől és az önbizalomtól is. Itt kell megjegyeznem, hogy fizikálisan előnyben voltak, atlétikusabbak és erősebbek nálunk. Abban reménykedtünk, hogy a kicsit darabosabb, magas dán lányok esetleg elfáradnak, mivel a csarnokban nagyon meleg volt, és a jég is puhább, mint szokott. Később kiderült, ezt a szívességet nem tették meg.

A mérkőzés első pillanataiban ellenfelünk akarata érvényesült, és sajnos ekkor voltak gondjaink.A korongot nem tudtuk megjátszani rendesen, kapkodtunk, és félő volt, hogy lőnek rögtön egy gólt. De ekkor mi találtunk be a kapujukba, és ez nagyon megzavarta őket. Aztán sikerült egyenlíteniük, de mi ekkor nagyon jól hokiztunk, és látványos támadásaink voltak, de ami ennél is fontosabb, hogy a csatáraink jól védekeztek vissza, és betartották az utasításainkat. Ennek eredményeképp 2-1-re vezettünk a harmad lefújásakor.

Aztán jött az a 2. harmad, ahol sajnos – ki kell mondani – kijött, hogy rutintalanok vagyunk, és ki kell mondjam, néhány játékosunk nem játszott ekkor okosan. Saját kútfőből tette a dolgát a jégen. Teljesen rossz felfogásban, mindenáron gólt, gólokat akartunk ütni, ami ugye a vezetésünk birtokában nem volt elsődleges cél. Az viszont igen, hogy maximálisan végrehajtsuk a védekezést, és abból a gyors, kreatív csatáraink kihasználják az adódó lehetőségeket. Csak ez vezetett volna eredményre, hiszen tudjuk, napjainkban minden csapatsport a biztos védekezésből indul ki, abból építkezik.

Azt pedig egyetlen csapat sem bírja ki, hogy a mai totális hokiban egy-egy játékos ne segítsen a védekezésben, mert mindenáron gólt akar lőni. Kellő türelemmel kellett volna játszani, nem engedni az ellenfelet kibontakozni. Ezzel szemben fölösleges szabálytalanságok miatt sok volt a kiállításunk is, kettős emberelőnybe is kerültek a dánok, ez mind a mi energiánkat emésztette fel. A középső harmadban 3-0-ra nyert Dánia, és még emellett is volt néhány ziccere, ami ha bemegy, akkor teljesen elmegy a hajónk.

Így is nehéz helyzetbe hoztuk magunkat, és 2-4-ről kezdtük az utolsó játékrészt.A 3. harmadban ismét jól hokiztunk, ekkor megint mindenki összeszedte magát, de ez már csak a szépítésre volt elég. A végjátékot fejben megint nem bírtuk, hiszen fölösleges kiállítást kaptunk, amivel megpecsételődött a sorsunk. A kapuslehozatal már csak azt eredményezhette, hogy 5 az 5 ellen fejezzük be a meccset, és ne hátrányban.

Összefoglalva: a rutinosabb és egységesebb csapat nyerte a ki- ki meccset, és ha a lehető legkisebb különbséggel is, de legyőztek minket, ezzel ők jutottak tovább. Azt kell mondjam, megérdemelten, hiszen kihasználták a megingásunkat, és azt a taktikai hibánkat, amit a 2. játékrészben ejtettünk. Azt gondolom, ha a játékosaink sokkal több ilyen kiélezett meccset tudnának játszani, akár a klubjukban, akár a válogatottban, akkor egyre több ilyen meccset, mint ez a dán vagy a vb-n a Korea elleni volt, nyernénk meg. Most ott tartunk, hogy ezeket még egy góllal elbukjuk, de remélem, hamarosan már átbillen a mi oldalunkra egy ilyen csata végkimenetele.

A másik két mérkőzésünk eredménye alapján sima volt, 8-1 és 7-1 ide, de meg kell jegyeznem, az elgondolkodtató, hogy a horvát csapat ellen 25 percig 0-0 volt az eredmény, és csak utána tudtunk ritmust váltani. A spanyol csapat ellen pedig 40 percig 2-1-re álltunk, és itt is tudtunk egy 0-0-s harmadot hokizni. Szerencsénk volt ekkor is, hogy jött egy 6 perces etap, amikor minden bejött, és így sima lett a győzelem.

Meg kell tanulni a biztos, elvárt győzelmeket is hozni, és nem így, hanem esélyeshez méltóan. Gondolok arra, hogy az ilyen mérkőzéseken az első perctől élesen kell játszani, rájuk erőltetni a mi hokinkat és tempónkat, ellentmondást nem tűrően jégkorongozva.Az is egy csapat erénye, ha ezt tudja, és sokkal jobb eldönteni egy ilyen meccset az első 10-12 percben, utána pedig nyugodtan hokizni, mint a végére hagyni a dolgokat.

A felnőtt világbajnokságon is jönnek majd ilyen meccsek, a szlovén, a lengyel, vagy az új-zélandi csapat ellen, amikor is jó lenne hamar dűlőre vinni a dolgokat, és nem azon idegeskedni, sem játékosként, sem edzőként, hogy mikor nyerjük meg a meccset. Annál is inkább, mert ezek felőrölnek minket, és a két nagyon fontos, aranyat érő meccsen, az ausztrál és az olasz csapat ellen, hiányozni fognak majd a friss gondolatok és lábak.

Végül szeretnék köszönetet mondani minden játékosnak, aki szerepelt ezen a tornán, mert méltón viselte a címeres mezt. Az edzői stábnak is, és mindenkinek, aki a csapatért tett. Fontos kiemelni a klubokban folyó munkát, és az edzők szerepét, akik naponta dolgoznak ezekért a lányokért és segítik a mi munkánkat.

Azt hiszem, a legfontosabb eredménye az olimpiai selejtezőnek ezen konzekvenciák levonása volt, és egy nagyon jó felkészülést jelentett ez a barcelonai esemény a vb-re, a fiatal játékosok részére pedig már meccsek és tapasztalatok az A csoportos ifjúsági vb-re, ahol a dán csapatnál sokkal erősebb alakulatok is várnak ránk.”

Cimkék: , , , , ,

Hozzászólások (8)

 1. Azt az elkenyeztetett hokiszurkolo mindensegit
    #1
  Azt az elkenyeztetett hokiszurkolo mindensegit,   

  Fel a fejjel! Hajra csajok!

 2. RCfansectorWH
    #2
  RCfansectorWH,   

  Lehetne ugyanennyi sort írni még a gátló tényezőkről,és arról is hogy ha a 2012/13 szezon nem a női hoki éve lesz,akkor sokáig szaladhatunk a tavalyi nagy siker után. Ezen okokat én nem sorolom,ez szubjektív. Szólnék inkább a szurkolótársakhoz: öröm látni,ha egyre többen véleményezitek a híreket,szurkoltok,látszik hogy egyre többen figyelnek fel a lányokra. Ez nagyon örvendetes,de ne várjátok a tv közvetítéseket,sőt on-line sem mindig lehet követni az eseményeket(EWHL pl.),amíg nem vagytok hajlandóak lehetőleg tömegével megjelenni EWHL hazai meccseken legalább(Válogatott szint). Mert akkor majd festenek fel reklámokat,tudnak szedni belépőt,és ezért a TV számára is vonzó. A lányok gondolom nem bánnák a hangorkánt....És kislányok százai rángatnák az apukájuk lába szárán a nadrágot,hogy irány a "toborzó". Lenne utánpótlás bőven. Mert azt ugye senki nem hiszi,hogy a fiú bajnokságban széthajtás javára válik hosszú távon a női csapatnak? A lányok amit lehet,megtesznek. Még annál többet is!!! Őket csak szeretni lehet. Gyertek,lessétek meg őket! Biztos hogy nem fogtok csalódni. Ehhez egy példa: a múlt hét végi bajnokin a vesztes csapatra zúdult a csokik nagy része....azt hiszem ez sok mindent elmond! HAJRÁ MAGYAR HOKISCSAJOK! Mivel a Női hoki híreit úgy kell levadászni,én mint rutinos róka megosztom veletek: Holnap,és Szombaton EWHL meccsek lesznek Bécsben a Sabres Vienna ellen. Nagyon nehéz ellenfél!!! Pénteken 12:00-kor,Szombaton 13:00-kor kezdődnek. Biztosan majd itt is megjelenik az összeállítással együtt,de gondoltam sosem lehet elég korán.....akárcsak a hokit elkezdeni! Üdv mindenkinek!:)

 3. RCfansectorWH
    #3
  RCfansectorWH,   

  Helyesbítés: Pénteken 13:00,Szombaton 12:00! Hajrá Csajok!!!

 4. celebesz
    #4
  celebesz,   

  Akkor is: szép volt, lányok!

 5. mela
    #5
  mela,   

  Szegényebbek lettünk egy álommal... Igen? Van még megoldandó feladat bőven. Nekem az a véleményem, hogy lépcsőfokokat lehet ugrani, de emeleteket nem. Nem számoltam ki ugyan a csapat átlagéletkorát, de többségében voltak a 20 év alattiak. Mi következik ebből? Ahhoz, hogy ezeket az "éles" szituációkat helyesen kezelni tudják, nem 1-2, hanem 10-20-30 megfelelő szintű, komoly női mérkőzést kell játszani. Ne legyünk türelmetlenek! Ha az elszántság kitart és a megfelelő támogatottság is megmarad, akkor remélem, hogy nem 2011-2012 volt a női jégkorong legfényesebb éve...

 6. Botond
    #6
  warrior,   

  en ugy gondolom hogy az alom meg nem ert veget, sot meg csak ezutan jonnek a legszebb almok...ez a csapat a semmibol jott es nott fel olyan szintre amit azt hiszem hogy sokan nem hittunk volna...en emelem kalapom mindazok elott akik hozzatesznek barmi kis dologgal is sgitik ezt a csapatot es ezt a sportagat...es tovabbra is kell a tamogatas ha azt akarjuk hogy az alom ne erjen veget...hajra magyar hokiscsajok!!!!!

 7. RCfansectorWH
    #7
  RCfansectorWH,   

  @warrior: Magad előtt is emeld meg,ez így van,és már hozzá is tettél!

 8. RCfansectorWH
    #8
  RCfansectorWH,   

  @mela: Így szól ugye: "álmunk,célunk,életünk" Egy álom volt csak a sokból.De az világos,hogy nem álmodozó kislányokról van szó,mindent megtesznek a célok megvalósításáért. Ez most az ő életük,és nagyon érzik ezt! A lépcsőfokok átugrása éppen tőled egy kiváló hasonlat,bár te ezt csapat szemszögből írtad ha jól értelmezem. De én megtehetem,hogy kiemeljem az a játékost,aki sérült térddel védőként képes volt egy pontot hozni,mégpedig góllal! Három meccses tornán ekkora téttel bármelyik NHL játékosnak is kunszt lenne. Én vele egy héttel később összefutottam,és még rajta volt a fásli. Kérdésemre azt válaszolta,még mindig érzi,elfárad a térde. Így azt hiszem a nagy álmok közül itt elég sok meg fog valósulni. Mert ez a hozzáállás az egész csapatra jellemző. És a támogatottságot tekintve sincs itt gond ami a háttércsapatot illeti. Nem mondok neveket,magad is jól tudod. Szurkolói részről pedig megmarad a hűség,és az a hangyányi segítség nekik,amit ez jelent. Így nagy optimizmussal bízom benne hogy 2012-13-tól fényes évek jönnek,nem fog megkopni a tavalyi siker! Hajrá csajok!

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 19., szerda
ROM 17:30 BRAPRO 13-1VÉGE
ROM 17:30 GALSCC 4-3VÉGE
MK 18:00 DABAVS 3-1VÉGE
MK 18:00 UTEMAC 2-3 HVÉGE
U20 18:40 AVSZEG 15-0VÉGE
U20 18:40 KMHDHK 1-4VÉGE
EBYSL 19:00 VICMAC 2-5VÉGE
MK 19:00 FTCMIS 4-3 HVÉGE
október 20., csütörtök
U18 16:30 PEFMAC 1-10VÉGE
SVK3 17:00 RUZHKB 2-1VÉGE
U18 17:30 AVSTVS 21-0VÉGE
U18 17:45 UTEDHK 3-2VÉGE
MOL 18:00 DHKBEO 6-0VÉGE
U18 18:30 MISETO 3-2 BVÉGE
október 21., péntek
KK 15:30 MISJES 4-1VÉGE
MOL 18:00 DHKFTC 5-1VÉGE
MOL 18:30 BRASCC 4-2VÉGE
MOL 18:30 TITBEO 4-3 HVÉGE
KK 19:00 GALTYC 0-12VÉGE
október 22., szombat
NHL 01:00 CBJCHI 
  • SPÍLER TV
EBYSL 13:10 OHCHKB 
EBJL 14:30 RBSAVS 
KK 14:30 MISGAL 
EBJL 16:00 KACVAS 
EBJL 16:00 MARMAC 
EBJL 16:10 VSVETO 
EBYSL 16:10 VASZNO 
EBJL 16:25 OHCUTE 
EBEL 17:30 AVSHCB 
EBJL 18:00 VICDMJ 
EBYSL 18:00 RBSAVS 
KK 18:00 TYCJES 
EBYSL 18:15 TRKMAC 
MOL 18:30 DABMAC 
október 23., vasárnap
NHL 01:00 BOSMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 CGYSTL 
  • SPÍLER TV
EBJL 10:45 ZESAVS 
EBYSL 11:30 HCIAVS 
EBJL 12:40 OHCDMJ 
EBJL 13:30 RBSVAS 
EBYSL 13:45 OLLMAC 
EBJL 14:00 KACETO 
EBJL 14:00 MARHKB 
KK 14:30 JESGAL 
MOL 17:00 SCCBRA 
EBYSL 17:30 SLLHKB 
EBJL 18:00 VICUTE 
KK 18:00 TYCMIS 
október 24., hétfő
NHL 00:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
MOL 18:00 UTETIT 
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 
október 25., kedd
U18   AVSSCC 
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
EBJL   MACDMJ 
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
U18   PEFKMH 
U18   SCCMIS 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
október 28., péntek
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
EBYSL   DMJSLL 
U18   MACETO 
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk