A jégkorong hatékony a TAO felhasználásában

   

A látványcsapatsportágakra fordítható társaságiadó-kedvezmény, azaz a TAO létrehozásának első évében a jégkorong közel 2,5 milliárd forint támogatásban részesült. A Nemzeti Sport Intézet foglalta össze a rendszerrel kapcsolatos tényeket és tanulságokat. Azon lehet vitatkozni, hogy az összeg maga sok-e vagy kevés, de a csapatok és a nézők száma alapján talán elégedettek lehetünk. Mindez egy 2012. szeptember 19-én rendezett konferencián hangzott el, amely a látványcsapatsportágak támogatásának új rendszeréről szólt. A Nemzeti Sport Intézet részéről Bardóczy Gábor foglalta össze a legfontosabb tényeket és tanulságokat. A továbbiakban az ő előadásából szemezgetünk.

A 2011/12-es támogatási időszakban 43 milliárd forintnyi támogatási kérelmet hagytak jóvá összesen az öt sportágra vonatkozóan, amelyhez még 11,7 milliárd forint (27,2%) önrészt kellett a szövetségeknek, a Magyar Olimpiai Bizottságnak, valamint a sportszervezeteknek hozzátenniük. A kiadott támogatási igazolások összege 33,5 milliárd forint volt, ebből összesen 1550 sportszervezet kapott lehetőséget a sportfejlesztési programjának finanszírozására. A kérelmek kapcsán három szakaszt érdemes elkülönülten vizsgálni: a leadott kérelmeket, a jóváhagyott igényeket és a vállalatoktól ténylegesen kapott támogatásokat (illetve ezek adminisztratív megfelelőjét, az e támogatásokról szóló igazolásokat).

Az egyik legérdekesebb mutató, amit érdemes vizsgálni, az a ténylegesen begyűjtött támogatások aránya a sportági szövetségek által jóváhagyott támogatási igények százalékában. Ez a szám azt fejezi ki, hogy átlagosan egy adott sportág mennyire volt sikeres a jóváhagyott támogatások megszerzésében. Hiszen a szövetségek és a Nemzeti Sport Intézet által jóváhagyott igény nem jelent automatikusan pénzt a sportszervezeteknek, az csak egy keret, amit az egyesületeknek és a szövetségeknek kell feltölteniük.

Ehhez pedig cégeket, méghozzá nyereségeseket kell megnyerni, ami sosem egyszerű feladat. Nos, ebben a tekintetben kedvenc sportágunk az élen végzett az öt sportágat összehasonlítva. A jóváhagyott igényeket ugyanis 97%-ban sikerült feltölteni tényleges támogatásokkal, ami messze jobb, mint a második legsikeresebb vízilabda (84%) esetében (harmadik a kosárlabda 78%-kal, negyedik a kézilabda 74%-kal, ötödik a labdarúgás 72%-kal).

A begyűjtött támogatások összegszerű megoszlását vizsgálva nem meglepő, hogy a labdarúgás kapta a legnagyobb támogatást, 19,5 milliárd forintot. A második legsikeresebb a kézilabda volt, közel 5,9 milliárddal, harmadik a kosárlabda 3,3-mal, negyedik a jégkorong 2,4-gyel és ötödik a vízilabda 2,2 milliárd forintnyi forrásgyűjtéssel. Valamint meg kell még említenünk a Magyar Olimpiai Bizottság által begyűjtött 121,6 millió forintos támogatást. Ez összesen közel 33,5 milliárd forint, ennyibe került tehát az államnak közvetetten a látványcsapatsportágak támogatási rendszerének első ? 2011/2012-es ? támogatási időszaka. Magyarul ennyivel kevesebb összeg folyt be a költségvetésbe a nyereséges cégek társasági adójából.

Ha a belső arányokat nézzük, akkor a labdarúgás vitte az összes ? támogatási igazolásokban is realizálódott ? támogatás 58,2%-át, a kézilabda 17,7%-ot, a kosárlabda 9,8%-ot, a jégkorong 7,2%-ot, a vízilabda pedig 6,7%-ot. Mint az a beszámolóból kiderült, a tapasztalatokat folyamatosan összegzik, és azok alapján végzik a rendszer finomhangolását.

A második szezonra alaposan megnőttek az igények mindenhol. Érdeklődve várjuk, hogy a szép beruházási tervek közül melyeket sikerül megvalósítani. A jégkorongsport 2012/13-as szezonjára vonatkozó valamennyi TAO-anyaga itt érhető el.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum