Finnek, lettek, kazahok között a Miskolc

   

Péntektől vasárnapig két Mol Liga-csapat méreti meg magát a Kontinentális Kupában. Elsőként a Miskolccal foglalkozunk. A sorozat rengeteget erősödött tavaly óta, hiszen visszatértek a tradicionális hokiországok. Így például Finnország és Németország is indít csapatot, méghozzá a másodosztály bajnokait. Ráadásul éppen a finn és a német másodosztály címvédői lesznek a hétvégi házigazdák. Egyikükhöz a Miskolc, másikukhoz a Csíkszereda látogat.

Vaasa, a 65 ezres finn város a helyi svéd kisebbség egyik központja. Mindezen túl egyértelműen a finn jégkorongsport jelenlegi 15. legerősebb csapatát adja. A Vaasan Sport a finn második vonal, a Mestis 2005 óta lejátszott 8 szezonjából 6-szor volt dobogós, az utolsó négy idényből pedig háromszor bajnok lett, így osztályozót játszhatott. 2009-ben – Toni Sihvonennel a soraiban – emlékezetes párharcot vívott az Ässät Porival, és csak a hetedik meccsen bukott el, igazán hajszál híja volt a feljutásnak. 2011-ben és 2012-ben egyértelműbb volt az osztályozó elbukása, de mindenképpen erős csapatról van szó.

Otthonuk a közel 4500 férőhelyes Vaasa Arena, Finnország egyetlen hárompályás komplexuma, amelyben az átlagnézőszám 2500 körüli. A hűvös finnekről kialakult képet meghazudtoló hangulatról Finnország egyik legelismertebb és legnagyobb fanatikus tábora, a Red Army gondoskodik.

<p

A csapat a 2009-es bajnoki cím után elsősorban anyagi okokból kényszerű fiatalításon ment keresztül. Visszavonult és a klubvezetésben kapott helyet a helyi legenda Markus Jämsa, de a jelenlegi gárda is a Mestis élmezőnyéhez tartozik. Szerda esti győzelmével a harmadik helyen áll a bajnokságban. Kizárólag finn játékosok alkotják a keretet, akik közül Tomi Pekkala jelenleg vezeti a liga legeredményesebb játékosainak listáját, és a már finn bajnoki címmel is büszkélkedő, de még mindig csak 23 éves Toni Jalo is a legjobb 10-ben van. A kapus Jarno Lattinen pedig aktuálisan harmadik a liga kapusrangsorában. A Vaasa meccseiből ízelítőket a csapat honlapján találnak a kíváncsiak.

A lett bajnok Liepajas Metallurgs lesz a másik ellenfél. A hétköznapokon a fehérorosz nyílt bajnokságban játszik, és jelenleg a negyedik helyen áll, és mint az ország egyértelműen második legerősebb csapata, szoros együttműködésben áll a Dinamo Rigával. Az elmúlt napokban éppen felkerült a KHL-es csapathoz a legnevesebb játékos, Rodrigo Lavins, érkezett viszont onnan Ainars Podzins és Gunars Skvorcovs. Szinte minden játékosuk komoly nemzetközi tapasztalatokkal rendelkezik, utánpótlás- és felnőtt válogatottak, fiatal koruk ellenére rendkívül jó hokisok. A csapat jelenlegi legjobb góllövője, Arturs Kuzmenkovs például 18 évesen hetedik a BOL góllövőlistáján, első számú kapusuk, a 20 éves Janis Kalnins pedig 94% fölötti védési mutatókkal áll.

A harmadik ellenfél, a Beibarisz Atirau tavaly a kazah bajnoki címet hódította el, de ez évben meglehetősen zűrzavarosan kezdődött a szezonja. A turbulens időket jelzi az is, hogy a kazah bajnokságban jelenleg csak nyolcadik a csapat, bár ez a sok orosz és egyéb légióssal tűzdelt, kiegyenlített ligában könnyen megeshet a csapatokkal. Az általános gyakorlatnak megfelelően a Beibarisz  is sok légióst foglalkoztat, olyanokat is, akiknek komoly elitligás múltjuk van, így például a jobb időket is látott cseh Tomas Horna, vagy a finn Kari Sihvonen. A kaput is egy légiós védi, a lett válogatottban is rendszeresen szerepet kapó Martins Raitums. Hogy a csapatnak mostanság nem megy jól, azt jelzi a viszonylag kevés lőtt gól és a negatív plusz-mínusz mutatók sora is, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy Raitumsnak hála nem kapnak sokat.

Annyi mindenesetre megállapítható, hogy a Mol Ligát képviselő Miskolci Jegesmedvék a saját szintjükhöz képest nagyon erős ellenfelekkel találkoznak, akik ellen csakis maximális odafigyeléssel érhetnek el jó eredményt. Fel kell kötni a gatyát, de a fejlődés útja az, ha a csapat erős ellenfelekkel játszik.

Fotó: Mudra László (dabdocler.hu)

“Nagyon erős csapatok ellen játszunk a hétvégén – mondta Tim Kehler, a Miskolc vezetőedzője. – A Vaasa a Mestis egyik legerősebbje, mellette a lett bajnok és a kazah bajnok a riválisunk, mindketten a második legerősebb csapatok hazájukban a KHL-esek mögött. Mindhárom klubban remek játékosok vannak, olyanok, akik képesek eldönteni mérkőzéseket. Nagyon komoly erőpróba lesz ez a csapatomnak. Sok játékosom számára ez lesz az első alkalom, hogy komoly nemzetközi tornán szerepelhet, illetve hogy megmutathatja magát egy nyilvánvalóan magasabb szinten is.

Nincs nyomás a játékosokon, azt szeretném, ha felszabadultan, örömmel játszanának, és ezzel minden ellenfelünket komoly kihívás elé állítanánk. Mivel előreláthatólag nem mi leszünk azok, akik megszabják a játék menetét, nagyon fontos, hogy milyen védőmunkát végzünk. A stabil védekezés lehet az eredményes játék alapja. Mind védekezésben, mind támadásban nagyon fontos, hogy a játékosaim hogyan dolgoznak majd korong nélkül a pályán. Az utolsó hazai bajnoki mérkőzéseken már ismét javuló játékot mutattunk, remélem, a tendencia folytatódik. Teljes csapattal vágunk neki az útnak, a legjobb összeállításunkban játszhatunk.”

Finn barátaink szerencsére remek tájékoztatást adnak majd a tornáról, így a hazai szurkolók a gép előtt izgulhatnak a miskolciakért.

A vaasai torna menetrendje:

október 19., péntek, 14.00: Beibarisz Atirau (KAZ)–Liepajas Metalurgs (LAT) live score
október 19., péntek, 18.30: Vaasan Sport (FIN)–Miskolc live score

október 20., szombat, 14.00: Liepajas Metalurgs (LAT)–Miskolc live score
október 20., szombat, 18.30: Vaasan Sport (FIN)–Beibarisz Atirau (KAZ) live score

október 21., vasárnap, 14.00: Miskolc–Beibarisz Atirau (KAZ) live score
október 21., vasárnap, 18.30: Vaasan Sport (FIN)–Liepajas Metalurgs (LAT) live score

Cimkék: , , , ,

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
március 25., szombat
U20 12:15 DHKAVS 5-7VÉGE
U20 18:00 MACVAS 4-0VÉGE
március 26., vasárnap
ROM 17:30 SCCBRA 3-4VÉGE
U16 18:00 AVSMAC 3-1VÉGE
március 27., hétfő
U18 18:10 UTESCC 3-2 HVÉGE
március 28., kedd
U18 18:40 SCCUTE ÉLŐ
március 29., szerda
NHL 01:00 BOSNSH 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 SJSNYR 
  • SPÍLER TV
KHL 18:00 LOKSZK 
  • SPORT 2
március 30., csütörtök
U14   UTEAVS 
NHL 02:05 PITCHI 
  • SPÍLER TV
KHL 18:00 AKBMMG 
  • SPORT 2
március 31., péntek
NHL 02:05 NSHTOR 
  • SPÍLER TV
ROC 15:40 VSVAVS 
ROC 16:10 MISVIC 
április 1., szombat
NHL 01:05 NYRPIT 
  • SPÍLER TV
ROC 15:40 MÜNAVS 
ROC 16:10 MISSLL 
április 2., vasárnap
NHL 01:05 TBLMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 EDMANA 
  • SPÍLER TV
ROC 10:10 OLLAVS 
ROC 13:10 MISRIT 
NHL 21:05 BUFNYI 
  • SPÍLER TV
április 3., hétfő
U14   AVSUTE 
NHL 00:05 CBJWSH 
  • SPÍLER TV
U18 15:30 HUNSLO 
VÁL 19:00 HUNSWE 
április 4., kedd
U18 13:10 HUNSLO 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk