Ezt ajánlotta az NHL

   

Gary Bettman NHL-elnök kedden új szerződéstervezetet tett az asztalra, a játékosok csütörtökön válaszolhatnak. Bemutatjuk a tervet.

A CBA-tervet szerdán nyilvánosságra is hozták. Ha a felek a héten folytatandó tárgyalásokon elfogadják, nyilvánvalóan még módosítanak rajta, de addig is összefoglaljuk az új CBA-terv lényeges pontjait röviden.

Az új CBA szerint a jégkoronghoz kapcsolódó bevételeket (HRR, azaz Hockey Related Revenue) 50-50 százalékban osztanák el. Ez a játékosok felől nézve elmarad az előző CBA-hoz képest, de magasabb, mint amennyit a liga korábban ajánlott (47%).

Az új CBA első két évében a klubok nem kapnak kevesebb pénzt a liga bevételeiből, mint az utolsó évben, azaz a 2011/12-es szezonban. A HRR elosztását egy bizottság (Revenue Sharing Committee) felügyelné, amibe a szakszervezet is delegálna tagokat.

Az új szerződés hat évre szólna egy opcionális hetedik évvel.

A játékosok jelenleg érvényben lévő szerződését egyelőre az NHL nem csökkentené, és nem íratná újra, de bizonyos bevételi feltételekhez szabná.

A fizetési sapka alja 43,9 millió dollár ? bónuszok nélkül értendő ?,  míg a teteje 59,9 milló dollár lenne az első szezonban.  Ugyanez a 2011/12-es szezonban 48,3 és 64,3 millió volt. A következő évek sapkája természetesen a bevételek függvényében változna, de az elmúlt éveket nézve valószínűleg nőni fog.

Egy játékos korlátlan szabad ügynök (UFA) lesz, ha betölti a 28. évét, vagy 8 teljes szezont lejátszott az NHL-ben. Bizonyos esetekben lehetséges a korai UFA státus, amit a játékos 26 éves korában érhet el.

A játékosok maximum ötéves kontraktust köthetnek, tehát vége a Kovalcsuk-, Parise-, DiPietro-féle szerződéseknek. Az éves fizetések között az eltérés nem lehet több 5%-nál. Ez a gyakorlatban azt jelenti , hogy ha egy játékos 10 milliót kap az első évben, akkor a következőben az eltérés maximum 500 ezer lehet. Ezzel a szabállyal megszűnnének a “front loaded” szerződések, amikor is valaki az első három évben keres pl. 5 milliót, az utolsó kettőben pedig csak 1-et. Ezek a kiskapuk kiválóan alkalmasak voltak a fizetési sapka befolyásolására.

Az úgynevezett entry-level contract háromról két teljes évre csökkenne a 18 és 24 éves játékosok között. A három év akkor maradna meg, ha a játékos egy nem teljes szezonnal indít.

Ha egy európai játékost draftolnak, akkor a játékjoga négy évig él annál a csapatnál, amelyik választotta. Abban az esetben, ha ezen idő alatt nem tudnak megegyezni, a játékos UFA lesz, és szerződést köthet bármelyik másik csapattal.
A liga belement, hogy megmaradjon a salary arbitration is, ami mindenképp pozitívum, mert a liga be akarta zárni ezt a lehetőséget a játékosok előtt.

Kijelenthető, hogy a liga egy kész, kidolgozott tervet tett az asztalra. Nem állítható, hogy mindenben a játékosoknak kedveztek, de így is óriást léptek előre az állóháborúból, és több ponton is figyelembe vették a játékos-szakszervezet igényeit. Most a pakk egyértelműen a szakszervezet jegén pattog, és ha ezt a tervezetet elfogadja, akkor megmenthető a teljes szezon. Erre  néhány napja maradt az NHLPA-nak, ugyanis október 26-án kezdődne az edzőtábor, november 2-án pedig a szezon a jelenlegi legoptimistább tervek szerint.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum