A Bundesliga 2. bajnokánál a HSC

   

Nem lesz a Miskolcénál egyszerűbb dolga a HSC Csíkszeredának sem a Kontinentális Kupa aktuális körében. A székelyek a Bundesliga 2. legutóbbi bajnokához, a Landshut Cannibalshoz látogatnak Kontinentális kupázni. Az idei, megerősödött mezőnyű kiírásban két olyan országból kaptak még ellenfelet, akik képviselői eddig leginkább egy körrel később kapcsolódtak be a sorozatba.

A Landshut Cannibals egyike a tradicionális bajorországi csapatoknak. Története során nem egy klasszist adott már a jégkorongsportnak, a legismertebb közülük minden bizonnyal Marco Sturm. Érdekeség, hogy egy alkalommal Pavel Bure is magára húzta a Cannibals-mezt, és mesterhármasig jutott. A hazai pálya az Eisstadion am Gutenbergweg névre hallgat. Egy időben legfeljebb 5000 rendkívül lelkes szurkoló nézheti a mérkőzéseket. Rájuk külön is figyelmet fordít az egyesület, például csütörtök este bemelegítő partyt rendeznek az egyik városi kocsmában a hazai és vendégszurkolóknak, vasárnap délelőtt pedig sült kolbászozhatnak a drukkerek a szurkolói sátorban.

A csapat idén ott folytatta, ahol tavaly bajnokként abbahagyta, egyelőre vezeti a Bundesliga 2 mezőnyét. Keretében kilenc külföldi játékos található, némelyek közülük azonban már rendelkeznek német útlevéllel. Első számú kapusuk, a 23 éves Timo Pielmeyer már egy NHL-mérkőzésen is lehetőséget kapott, de ott enyhén szólva sem váltotta meg a világot. Legveszélyesebb játékosuk Peter Abstreiter, nagy DEL-tapasztalattal bír, jelenleg a 2. Bundesliga ötödik legeredményesebbje.

Úgy tűnik, családias a légkör Landshutban, hiszen többen is számos meccset játszottak a csapat színeiben. Kamil Toupal vagy Markus Welz például 11. éve szolgálják megszakítás nélkül a klubot. A legismertebb landshuti játékos a magyar szurkolóknak azonban kétséget kizáróan Roland Kaspitz Villachból, majdnem 600 EBEL-meccsel a háta mögött.

A Belfast Giants az EIHL legvonzóbb csapatainak egyike és jelenlegi listavezetője. 10 szezon után tér vissza a nemzetközi porondra. 2003 januárjában játszhattak utoljára nemzetközi kupában, akkor a Kontinentális Kupa belfasti körét nyerve jutottak a nyolcas döntőbe, ahol úgy lettek hatodikok, hogy megverték a HC Davost, és a Slovan Bratislavától csak 4-3-ra kaptak ki a helyosztón. Azóta természetesen sokat változott a csapat, de az utóbbi években folyamatosan a brit jégkorong egyik élcsapatát jelentik. Mostani keretükből ketten is megjárták már az NHL-t, mégpedig Greg Stewart és Noah Clarke. Minden magyar szurkoló számára ismerősen hangzik Robby Sandrock neve is, akárcsak az első számú kapus Steven Murphyé. Mellette Garside, Phillips és Peacock is stabil brit válogatott.

A HSC harmadik ellenfele, a Ruijters Eaters Geleen eddig egyetlen holland bajnoki címmel dicsekedhet, méghozzá tavalyról. Ez jogosítja fel őket az indulásra. Ezek mellett kép kupagyőzelem szerepel még a dicsőséglistán, 1993-ból és 2010-ből. Jelenleg a szoros bajnoki élmezőnyhöz tartoznak. Náluk is van volt EBEL-játékos, méghozzá a szlovén Ziga Svete. A legponterősebb jelenleg Jeffrey Mens, a fiatal holland a liga ponttáblázatát is vezeti pillanatnyilag, de Dave Burgess is rettenetesen termelékeny a holland ligában. A csíki játékosok és szurkolók számára akad egy kedves ismerős is a keretben, mégpedig Mike Forgie. Az amerikai csatár a 2009/10-es idényben néhány mérkőzésen a Steaua Bucurestit segítette.

Három rendkívül kellemetlen ellenfél vár tehát a HSC Csíkszeredára, akikben az is közös, hogy elsősorban a kanadai stílusú, ütközős, brusztolós, hajtós játék várható tőlük. A HSC csak akkor érhet el jó eredményt, ha játékosai képesek lesznek kezelni az általuk megszokottnál sokkal ütközősebb harcmodort. A hollandok megfelelő játék mellett egyértelműen verhetők, a másik két csapat azonban első ránézésre esélyesebbnek tűnik a HSC-nél, a pontszerzés bravúr ellenük.

“Remélem, hogy ott folytatjuk, ahol a Dab.Docler elleni hazai mérkőzésünkön, illetve a Brassó ellen abbahagytuk – mondta Timo Lahtinen, a HSC Csíkszereda edzője. – Az a játék az alap, ahhoz kell hozzátennünk. Szerencsére egy kicsivel könnyebb a helyzetünk már, hiszen a DAB elleni meccsen két védőt szerepeltethettünk, azóta újabbak csatlakoztak hozzánk, négyen már biztosan vannak, és az is lehet, hogy hat védőjátékosom is rendelkezésre áll majd.

A Kontinentális Kupában ugyanis játszhat a Mol Ligában eltiltott Papp Szabolcs, csatlakozott hozzánk Adorján, és jó esély van arra is, hogy Góga és Bors Huba is olyan állapotba kerül, hogy játszhat. Ezzel együtt a Landshutot tartom a hétvége legnagyobb esélyesének. Kiváló játékosaik vannak, ráadásul hazai pályán játszhatnak. A Belfast picit gyengébb lehet náluk, akárcsak a hollandok, de mindkettő nagyon kemény ellenfél lesz.

Az a célunk, hogy komoly erőpróbát jelentsünk mindhárom ellenfelünknek. Pozitív példák vanak előttünk, a HSC két éve Mariborban ért el szép sikert, a Dab.Docler pedig tavaly Dániában majdnem a döntőbe jutott. Szeretnénk, ha folytatni tudnánk ezen kiváló eredmények sorát idén.”

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., szombat
NVB 16:30 HUNDEN 3-0VÉGE
VB18 19:00 HUNROM 5-0VÉGE
április 15., vasárnap
VB18 19:00 HUNITA 4-0VÉGE
április 16., hétfő
NU16 11:05 HUNCZE 2-4VÉGE
NU16 16:05 HUNFIN 0-2VÉGE
VÁL 18:00 POLUKR 4-2VÉGE
április 17., kedd
NU16 14:20 HUNJPN 1-0VÉGE
VÁL 18:00 POLJPN 5-2VÉGE
VB18 19:00 HUNUKR 3-4VÉGE
NU16 19:20 HUNAUT 0-1 BVÉGE
április 18., szerda
NU16 13:00 HUNNOR 5-2VÉGE
VB18 15:30 HUNJPN 2-3 BVÉGE
VÁL 17:30 HUNUKR 5-4 BVÉGE
  • SPORT 1
április 19., csütörtök
NU16 09:30 HUNGER 0-4VÉGE
április 20., péntek
VB18 15:30 HUNAUT 
KHL 18:30 CSZAKB 
  • SPORT 2
április 22., vasárnap
VB 12:30 GBRSLO 
VB 16:00 HUNKAZ 
  • SPORT 1
VB 19:30 POLITA 
április 23., hétfő
VB 16:00 SLOPOL 
  • SPORT 1
VB 19:30 ITAHUN 
  • SPORT 1
április 24., kedd
VB 16:00 KAZGBR 
  • SPORT 1
április 25., szerda
VB 12:30 ITAKAZ 
  • SPORT 1
VB 16:00 GBRPOL 
  • SPORT 1
VB 19:30 SLOHUN 
  • SPORT 1
április 26., csütörtök
VB 19:00 POLHUN 
  • SPORT 1
április 27., péntek
VB 16:00 KAZSLO 
  • SPORT 1
VB 19:30 ITAGBR 
  • SPORT 1
Partnerünk