Nem sikerült jól a Lex Hári

   

A nemzetközi szövetség a fiatal korban külföldre távozó és új állampolgárságot szerző jégkorongozókkal kapcsolatos szabályozást kívánt kialakítani. A helyzet semmivel sem lett jobb, átláthatóbb és egyértelműbb. Hári Norbert játékengedélyéről novemberben dönt az IIHF elnöksége.Mint emlékezetes, Hári Norbert tavasszal végigcsinálta a világbajnoki felkészülést a magyar ifjúsági-válogatottal, a szezon során részt vett nemzetközi tornákon is, de a vb előtt néhány nappal a nemzetközi szövetség arra való hivatkozással, hogy nagyon fiatalon hagyta el az országot, nem adta meg a játékengedélyt a számára.

Hozzá kell tennünk, nem magyarellenes döntés volt ez, hiszen Hárival egy időben egy osztrák és egy amerikai fiatal esetében is hasonlóképpen döntött az IIHF, saját korábbi gyakorlatával szembemenően. A döntést alátámasztó szabályozás nincs, szóban egy senki által nem látott belső policyre hivatkozott az IIHF illetékese. (Információink szerint írásbeli indoklást és hivatkozásul szolgáló jogszabályhely-megjelölést a mai napig nem küldött az IIHF az MJSZ-nek ez ügyben.) Ezt a kérdést kívánta az IIHF ezzel a szabályváltoztatással megoldani, elfogultság nélkül is azt kell mondanunk, hogy ez a terve sikertelenül zárult, az új szabály sem egyértelmű, és továbbra sem old meg semmit, kiváltképpen nem az alapproblémát (azt ugyanis, hogy ne özönöljék el a nemzeti válogatottakat honosított játékosok).

A tokiói IIHF-kongresszuson több szabályozást is módosítottak a küldöttek – ezekről később írunk részletesen –, de számunkra az egyik legfontosabb változtatás a kettős állampolgárságú jégkorongozók szereplési jogosultságát szabályozó rendelkezés módosítása volt. A régi szabályozás szerint azok a játékosok, akik kettős állampolgárokká lettek, és először szeretnék új hazájukat képviselni (ez ugye Hári esetében a Magyarországgal kapcsolatos kérdéseket nem érinti, hiszen itt született és évekig itt jégkorongozott), azoknak a kétéves szabálynak eleget kellett tenniük. Ez azt jelentette, hogy abban az országban, ahol újonnan állampolgárságot szerzett, két naptári évig megszakítás nélkül kellett játszania, és ezt követően játszhatott hivatalos mérkőzésen az adott játékos (feltéve, hogy korábban eredeti hazájában nem játszott vb-meccset, mert ha igen, akkor a 2 helyett 4 év a türelmi idő).

Az új szöveg így szól:

“Azok a játékosok, akik megváltoztatták állampolgárságukat, vagy szereztek egy második állampolgárságot, és először szeretnének szerepelni a választásuk szerinti ország válogatottjában IIHF világbajnokságon vagy olimpián, a következő feltételeknek kell eleget tenniük:

a) bizonyítaniuk kell, hogy 12 éves korukat követően folyamatosan, legalább két naptári éven (730 naptári napon) keresztül szerepeltek az új ország bajnokságában, és az új országban élt, és ez időszak alatt nem szerepelt semmilyen más ország bajnokságában, sem pedig olyan csapatban, amely más országban van regisztrálva.

b) Rendelkezniük kell egy nemzetközi átigazolási kártyával, amit az IIHF is jóváhagyott, és legalább két naptári évvel (730 naptári nappal) korábban került kiállításra, mint amely napon az a verseny kezdődik, amelyen a válogatottban játszana.”

Az indoklás szerint az új szabályozásra (és ezen belül elsősorban a 12 éves korhatár meghúzására) azért van szükség, mert a játékosok pályafutása ettől az életkortól van kellőképpen adminisztrálva az egyes szövetségeknél. Magasabb korhatár azt eredményezheti viszont, hogy a fiatalok lemaradnának a világversenyekről.

A szöveg azonban nyilvánvaló ellentmondásokat tartalmaz még mindig, hiszen az új szöveg előbb arról rendelkezik, hogy a kettős állampolgárok a választásuk szerinti ország képviseletéhez kell megszerezzék 12 éves koruk után a jogosultságot, majd a követelmények között már az új országban való szereplést és letelepedést várják el. Ezenkívül nem definiálja a szöveg, hogy egy felvett, második állampolgárság esetében az eredeti állampolgárság szerinti ország is új országnak tekintendő-e.

Azt is meg kell állapítsuk, hogy a rendelkezés továbbra sem oldja meg azt a problémát, amelyet szabályozni szeretne. A szabályozás mögötti alapelv az, hogy egy ország válogatottja az adott ország jégkorongsportját képviselje, azaz olyanok játsszanak az adott ország válogatottjában, akik ott tanultak meg jégkorongozni vagy ott játszanak jó ideje. Ebben a kérdésben egyébként a Nemzetközi Jégkorong Szövetség szándéka és álláspontja alapjaiban tér el a többi csapatsportágétól. A labdarúgás, a kosárlabda, a kézilabda például nem korlátozza ennyire a játékosok szereplését szülőföldjük és származási országuk nemzeti csapatában. Hogy mást ne mondjunk, ugyanazzal az indokkal, amely miatt Hári Norbertet nem engedték az ifjúsági világbajnokságon jégre lépni Magyarország színeiben, Lionel Messi sem játszhatna Argentína válogatottjában.

Azonban a helyzetet nem egyszerűsíti, hogy az IIHF új rendelkezései sem érik el azt a célt, amelyet szerettek volna általa, és főleg nem azt, amely miatt a legelső ilyen szabályozás született, midőn az egész olasz és a háromnegyed osztrák válogatott kanadai játékosokból állt. Továbbra sem, mint ahogy már erről írtunk többször is. Például ha egy ország profi játékosokat honosít, azok probléma nélkül játszhatnak két év elteltével. A legfrissebb példa ezen esetekre John Hughes, aki szlovén és Alan Letang, aki horvát válogatott lesz a tavaszi vb-ken.

Nyilvánvalóan amíg 1-1 ilyen hokis található a válogatottakban, nincs gond, de éppen abban az Olaszországban, amely miatt az eredeti szabályozás született, jelenleg is több tucatnyi hasonló játékos található, várhatóan a budapesti világbajnokságra érkező szelekciójuknak is több mint a fele tengerentúli születésű lesz. A Medvescak EBEL-szereplését kihasználva nemrég erre az útra lépett Horvátország is. Ha azonban egy fiatal megy el otthonról (például hogy még jobb képzést kapjon magasabb hokikultúrában) és körülményei miatt felveszi az új állampolgárságot (például mert így tisztázottak a szociális ellátások), akkor gyakorlatilag újra jogot kell szerezzen ahhoz, hogy hazája színeiben játszhasson, ez az IIHF szándéka, ami teljesen érthetetlen.

Kedvenc példánk, de még egyszer feltesszük a kérdést: miért nem játszhat a Lengyelországban lengyel szülőktől született Wojtek Wolski a lengyel válogatottban? 2012 Európájában hogyan lehet erősebb érv az, hogy valaki hol tanult meg korcsolyázni annál, mint hogy hol született, mely nemzet tagja? Ugyanígy érthetetlen, hogy a nemzetközi szövetség már-már küldetésének tartja azon rugózni, hogy 2, 10, vagy 16 éves kor alatt saját országából egy másikba költöző hokis játszhat-e szülőhazájában, miközben továbbra is engedélyezi, hogy több száz NHL-meccsig jutó, akár a tengerentúli válogatottakban is szereplő kanadaiakat korlátlan számban, kilóra megvegyenek európai országok csapatai és szövetségei.

Háriról és két sorstársáról novemberben dönt az IIHF elnöksége. Ők hárman tavasszal fordultak az IIHF-hez játékengedélyért. A kialakult helyzetben aligha dönthetnek másképpen az IIHF-nél, mint hogy zöld utat biztosítanak számukra. Mivel októberben alkottak írásbeli szabályt arra az esetre, amely rájuk vonatkozik (még ha ez ugyebár nem is szabályozza a kérdést egyértelműen), ezzel egyértelműen deklarálták, hogy eddig nem létezett ilyen.

Hári Norbert továbbra is nagyon szeretne a magyar válogatottban szerepelni: “Mint minden sportolónak, nekem is az a célom, hogy válogatott játékos legyek. Habár most Svédországban élek, és ezt is otthonomnak tekintem, de ettől még magyar vagyok. Remélem, novemberben úgy döntenek a nemzetközi szövetségnél, hogy játszhatom hazám csapatában. Ez azért is nagyon fontos nekem, mert mindenképpen szeretnék testvéremmel egy csapatban jégkorongozni. Amikor bátyám a magyar válogatott lett, én is biztos voltam abban, hogy Magyarország mezét választom.

Ebben a szezonban elég jól megy a játék, és a csapatom is jól szerepel. Az ifjúsági bajnokság kanadai táblázatán a második helyen állok. Ha úgy döntenek az edzők Magyarországon, hogy számítanak rám, természetesen akár már a decemberi junior-világbajnokságra is rendelkezésre állok.” Hári Norbert a Mora színeiben 9 mérkőzésen 7 gólt lőtt és 10 gólpasszt adott a svéd U18-as bajnokságban.

Cimkék: , , , , ,

Hozzászólások (9)

 1. csiszi
    #1
  csiszi,   

  Ami számomra érthetetlen, hogyha az IIHF szándéka a tömeges honosítások elkerülése, akkor miért nyakatekert szabályokat akarnak ráhúzni a rendszerre egy pofonegyszerű megoldás helyett: mondják azt, hogy egy válogatottban maximum 5 honosított (=nem az adott országban született) játékos léphet jégre. Végülis nem az a cél, hogy ezt teljesen felszámolják (akkor egyáltalán nem adnának rá lehetőséget), hanem hogy a nemzeti válogatott alapvetően tényleg nemzeti legyen.

 2. kispufi
    #2
  kispufi,   

  @csiszi: Nyilván lobbierők egymásnak feszüléséről lehet szó, meg az ezek közötti lavírozásról. Természetesen szimpatikusabb lenne a határozott tiszta-vizet-a-pohárba álláspont, de a sportdiplomácia már valahol politika. Bár a lobbik alighanem csak a másodvonal lobbijait jelenti - a nagyok ugyan hol érdekeltek ebben -, de mégis.

 3.   #3
  ViBa75,   

  Ezek a hokis igazolási szabályok nekem egyébként elég furák önmagukban is. A labdarúgáshoz hasonlítva érthetetlen, hogy február elejéig-közepéig bármikor lehet igazolgatni, egy játékos egyik héten a svéd, másik héten a finn bajnosságban játszik, aztán 4 hét múlva már az EBEL-ben. Ja és lehet, hogy a finneknél előtte két helyen is játszott. A fociban van egy évben két átigazolási szezon és egy játékos egy évben legfeljebb két csapatban játszhat, ha jól tudom. Oszt jónapot.
  Az NHL-esek esetleges párhetes felbukkanása már csak tetézi ezt az okosságot. Marketing meg tökömtuggyamilyen szempontból biztos jó és én is szívesen nézem őket, csak esetenként teljesen felborítják a valós erőviszonyokat, hogy aztán néhány hét múlva esetleg visszamenjenek az NHL-be. Lásd Kladno.

 4.   #4
  kerusz,   

  @ViBa75: A jégkorongban pl. nincs játékospiac sem.

 5. hüjeliba
    #5
  hüjeliba,   

  Azt nem lehetne ,hogy Hári-t leigazolja vmi. magyar csapat és kölcsönadja svédországi csapatnak ?

 6. kokenyr
    #6
  kokenyr,   

  ...Lóf... a túl-európai gondolkodásmódba, meg diplomáciába! Ugyan olyan saját malmukra hangjuk a vizet és oszd (b...) meg és uralkodj, meg minden énnekem jár és miattam van és nekem legyen jó - gondolkodás...!
  ?????????? Kell ez?!?

 7. kokenyr
    #7
  kokenyr,   

  És azt is tudom, hogy az IIHF nemzetközi és világszövetség! Gratulálok!

 8. Tsd
    #8
  Tsd,   

  érthetetlen és dühítő

 9. Antimat
    #9
  Antimat,   

  Nem az lenne a lényeg, hogy a játékos hol akar játszani? Ha már valakinek van állampolgársága (akár kettő is), dönthesse már el, hogy hol akar játszani.

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
U18 18:40 AVSSCC 6-1VÉGE
október 26., szerda
U18 17:00 ETOVAS 6-2VÉGE
EBYSL 17:40 VASEHL 5-8VÉGE
CEHC 18:30 AVSOHC 6-0VÉGE
EBEL 18:30 ZNOAVS 3-2VÉGE
EBJL 19:00 MACDMJ 2-1VÉGE
U18 19:00 TVSSCC 1-14VÉGE
U18 19:40 KMHUTE 1-8VÉGE
MK 20:40 HKBDHK 3-7VÉGE
október 27., csütörtök
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
U18 16:30 PEFKMH 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
U18 18:30 SCCMIS 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
U18 16:00 MACETO 
SVK3 16:10 KMHHUM 
EBYSL 17:00 DMJSLL 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk