Nem könnyű a hokiélet Edmontonban

   

Költözne az Oilers. A kanadai város haragja Mr. Katz nyakába zúdult.

Az egy dolog, hogy a szurkolók lassan kezdenek beletörődni abba, hogy ismét szünetel a bajnokság, ám ettől nagyobb csapás is érheti hamarosan a várost. Könnyen előfordulhat, hogy a franchise a Quebec, az Atlanta vagy éppen a Winnipeg sorsára juthat, azaz elköltöztetik.

Az eset kísértetiesen hasonlít a Szigetlakóékhoz ugyanis az Olajosoknak is új otthonra lenne szükségük. A Rexall Place bérleti joga 24 hónap múlva lejár, pedig a tárgyalások Daryl Katz tulajdonos és a város vezetősége között lassan négy éve zajlanak. Katz egyértelműen belefáradt a szélmalomharcba, ezért olyan várost keres, ahol az ötszörös bajnokcsapatot szívesen fogadják. A feltétel nem más, mint egy új vagy egy alig használt csarnok.

Mr. Katz nem hiába keresett, ugyanis nemrégiben Seattle-ben járt, ahol tárgyalásokat kezdeményezett a legendás kanadai klub átköltöztetéséről. Hát Edmontonban nem fogadták valami lelkesen a hírt, amikor megtudták, röviden kiverte a biztosítékot mindenkinél a tulaj. Az egész város haragja zúdult Mr. Katz nyakába és nyilvános bocsánatkérést követeltek tőle, amiért egyáltalán ilyen megfordult a fejében. A nép haragja a város vezetőinél is megkongatta a vészharangokat, ugyanis Edmonton polgármestere, Stephen Mandel új tervet rakott az asztalra. Hirtelen sürgős lett. Az új szerződés szerint a város 475 millió dollárt tud a csarnokra szánni, ám az ajánlat október 17-én lejár. Tehát mindössze két hete van Katz úrnak dönteni. Hokis nyelven szólva most az ő térfelén pattog a korong.

Azonban egy ilyen beruházást aligha lehet két hét alatt eldönteni. Nyilván vannak mindkét fél mellett érvek pro és kontra. Ki szeretné, hogy egy ilyen nagy múltú klub elköltözzön, ám a múltban előfordult már többször is, hogy mozdíthatatlannak tűnő franchise-ok vándoroltak másik városba. Gondoljunk csak a többszörös bajnok Brooklyn Dodgersre vagy a Cleveland Brownsra. Ám meg lehet érteni a főnök érveit is. Ő igazi üzletember, és a ha nincs profit, akkor pedig lépni kell.

Az üzleti élet kemény világ, és ha nincs más lehetőség, akkor meg kell húzni ezt a lépést. De egy új tulajdonosnak mindenképpen tisztában kell lennie azzal, hogy egy ilyen manőverrel a várost és a szurkolókat egy éltre magára haragítja. Sok víz lefolyik még a North Saskatchewan-folyón, mire döntés születik az ügyben. Mr. Katz seattle-i látogatása egyértelmű jelzés a város felé, még ha az utazás után két nappal elnézést kért is mindenkitől.

Apró megjegyzés a végére. A nyolcvanas években már megélt hasonlót a város, az akkori tulajdonos Peter Pocklington majdnem csődbe vitte a csapatot. Akkor a játékoscserékkel sikerült megoldani a súlyos pénzügyi zavart, aminek az volt az ára, hogy ?87-ben távozott Coffey, ?88-ban Gretzky, ?90-ben Kurri, ?91-ben Messier. Mindenkinek ajánlom figyelmébe az ESPN 30 for 30 dokumentumfilm sorozatából a Wayne Gretzky ? Az üzlet című részt. A  film remekül bemutatja, hogy milyen személyes ellentétek, illetve pénzügyi hibák vezettek az évszázad cseréjéhez.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum