Magyar csapatok a szlovák juniorbajnokságban

   

Ez évben három magyar csapat vesz részt szlovák junior 1. liga küzdelemben: a Debrecen, a MAC és az UTE-Vasas közös csapata. Szombaton 14 órakor kezdenek is mindannyian. A bajnokságban a három magyar mellett 13 szlovák és versenyen kívül egy lengyel (Sanok) csapat indul. Az alapszakasz során egy oda-vissza fordulót rendeznek, illetve a lengyelek mindenkihez egyszer látogatnak el, vagyis összesen 31 mérkőzés vár minden csapatra. Hetente két fordulót játszanak, szombati és vasárnapi meccsnapokkal, az alapszakasz utolsó meccsére 2013. február 24-én kerül sor, az utolsó teljes fordulót egy héttel korábban rendezik. Ez természetesen komoly előrelépést jelent mindhárom magyar csapat számára. Akik emellett részt vesznek a magyar korosztályos juniorbajnokságban is.

A Sanok már játszott is négy meccset, ebből háromszor nyertek, csak a Pöstyén tudta megállítani a lengyel csapatot. Nehéz előre bármit is mondani az erőviszonyokról. Általunk megkérdezett szakértőnk szerint a szlovák rendszerben a junior korosztályban indul el a játékosok mozgása, addig a játékosok többnyire szülőhelyük csapatában nevelkednek. Egy junior extraligás csapatba kerülés azonban komoly vonzerőt jelent, hiszen gyakorlatilag csak innen lehet felkerülni felnőtt extraligás csapathoz. Az első osztályban olyan játékosokat találunk, akiknek ez első körben nem sikerült ? vagy egyéb okból nem kívántak elköltözni otthonukból ?, így az 1. ligában, azaz a másodosztályban próbálják bizonyítani rátermettségüket. A célokról, az indulás indítékairól megkérdeztük a három magyar csapat edzőit, szakosztályvezetőit.

A debreceni elképzelésekről Fekete Albert edző nyilatkozott: “Elsődleges cél a tapasztalatszerzés. Emellett természetesen minél jobb helyezést szeretnénk elérni, amihez versenyképes keretet sikerült összeállítani. A magyar U20-as bajnokságban szereplő játékosok közül páran nem játszhatnak, mert túlkorosak, de érkezett két játékos Csíkszeredából és Oroszországból is, és Könczei Áron pedig hazatért Svédországból. Az ifisták közül három játékost tervezünk feljátszatni.

A szakmai munkát Vladimir Scseglov irányítja, ő is Oroszországból érkezett. Ismerve a szlovák jégkorong erejét, biztos vagyok benne, hogy magas színvonalú bajnokság lesz, amely jó alkalom arra is, hogy felkészüljünk a Mol Ligára, ahol jövőre szeretnénk elindulni. Ellenfeleinket nem nagyon ismerjük, tavaly játszottunk két csapattal egy szlovák tornán, akkor más csapatunk volt, de erős ellenfelek ellen kell játszanunk, abban biztos vagyok.”

A MAC részéről Marton Tibor foglalta össze az elképzeléseket: “Van egy bő keretünk a magyar junior és ifi bajnokságra, valamint a szlovák juniorbajnokságra is. Amit ha így végiggondolunk, már annyira nem is bő… Abban biztos vagyok, hogy mind a szlovák, mind a magyar juniorbajnokságban nekünk van a legfiatalabb csapatunk. Nálunk nincsenek 1990-91-92-93-as játékosok, 1994-es sem túl sok. De a nálunk játszó fiatalok készek arra, hogy juniorbajnokságban játsszanak. Biztos, hogy ez fizikálisan, mentálisan és a szervezés tekintetében sem lesz könnyű szezon, sok áldozattal, lemondással fog járni. Ezzel együtt azt gondolom, sokat fogunk tanulni is, sok-sok tapasztalattal leszünk gazdagabbak. A srácok keményen dolgoztak a felkészülés során, elégedettek vagyunk a munkamorállal, készen állunk a ránk váró feladatokra.

Mindannyian nyitottak vagyunk a tanulásra, a fejlesztés, a fejlődés a célunk mindig. A kihívások motiválnak minket, többek között ezért is járunk évről évre Csehországba és Finnországba rangos tornákra, ahol elitcsapatok egyenrangú partnerei tudunk lenni. Minden téren fegyelmezett, sokat korcsolyázó csapatot szeretnénk látni a mérkőzéseken. Az elsődleges célunk az, hogy azon a szinten hozzuk a maximumot, amelyik szinten mi vagyunk. Ennek megfelelően kell dolgoznunk minden egyes cserében, és az, hogy ez szám szerint mire elég, majd kiderül.” Az edzői keretet Kangyal Balázs, Majoross Gergely, Marton Tibor és Svasznek Bence alkotja.

Szuper Levente még két nappal ezelőtt adott interjút blogunknak, akkor ezt mondta a szlovák juniorbajnokságban való indulásról: “Izgatottan várjuk a bajnokságot, fontos lesz a klub életében a szlovák junior 1. ligás szereplés. Az UTE-val jól áll az együttműködés, mind a két klubnak fontos ez. Minden nap kommunikálunk egymással, hogy mindent kidolgozzunk a legapróbb részletekig, hogy ne kerülhessen porszem a gépezetbe. Ebben amúgy partner az UTE is, és látszik, hogy ők is elindultak egy jó úton. Egyértelműen az a tervünk, hogy jövőre felnőtt csapatot is indítunk. Nem szeretnénk a juniorjainkat az év végén szélnek ereszteni. Ezért is vállaltuk többek közt az U20-as szlovák bajnokságot, nekünk ezekkel a srácokkal komoly terveink vannak. Jövőbeni Mol ligás csapatunk gerincének kiváló fejlődési lehetőséget nyújt a szlovák lehetőség.” Az edzői stábot Risto Kurkinen és Pék György alkotja.

A bajnokságban induló csapatok: Debreceni HK, HK 38 Dubnica, SHK HOBA Bratislava, MAC, HK Mládez Michalovce, HK Lokomotíva N. Zámky, HK 95 Pov. Bystrica, SHK 37 Piestany, MsHK Prievidza, P.H.K. Presov, HK 99 Ruzinov Bratislava, MHK Ruzomberok, KH Sanok, HK 91 Senica, HC Topolcany, HK Trnava, UTE-Vasas.

Cimkék: , , , , , , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 3-2VÉGE
VB18 16:30 JPNHUN 3-6VÉGE
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN INFO
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum