A tromsőinél is nagyobb csodára készülnek

   

A magyar ifjúsági női válogatott és szövetségi kapitánya izgatottan készül az A csoportos világbajnokságra. Gömöri Csaba a hétvégén a legnagyobb ellenfeleket térképezte fel. Nehéz lesz a legjobb nyolc között maradni, ráadásul nemcsak az ellenfelek kemények, de itthon is vannak gondok. A magyar női felnőtt és ifjúsági válogatott kevésszer tud együtt készülni a szezonban. Az egyik ilyen alkalom lesz az e hétvégi két EWHL-mérkőzés a Tüskecsarnokban. Gömöri Csaba szövetségi kapitány nem csak a saját csapatára fordít gondot, de az ellenfelekre is figyel. A hétvégén ellenfélnézőben járt Németországban. Szeptember 21–23-án Selbben női ifjúsági négyes tornát szerveztek, ezen három olyan válogatott is részt vett, amely potenciális ellenfelünk az A csoportban maradásért folytatott harcban.

Németország mellett az orosz, a cseh és az osztrák szelekció vett részt ezen a nagyon nívós eseményen, ők már javában készülnek az A csoportos világbajnokságra, az utóbbit leszámítva, velük ugyanis nem kell kalkulálnunk Vierumakiban, őket ugyanis éppen mi ütöttek el a feljutástól. A szakvezető beszámolóját olvashatják a továbbiakban:

“A németekkel egy csoportban leszünk a vb-n, az orosz és a cseh csapat pedig nagy valószínűséggel az alsó ágra kerül, és minden bizonnyal ellenük kell megharcolnunk a hetedik hely megszerzéséért, ha a csoportkörben nem tudjuk biztosítani maradásunkat.

Nem kétséges, iszonyú nehéz feladat előtt állunk. Ezért is éreztem úgy, hogy ott a helyem ezen a négyes tornán, fel kell mérnem az ellenfeleket. Sajnos azt is ki kell mondani már az elején, hogy ezek a csapatok a decemberi világbajnokságig ezen kívül még két komoly tornán játszanak, csupa A csoportos ellenféllel. Ez azért is nagy fájdalom, mert mi, magyarok egyetlenegy ilyen tornára sem tudunk kiutazni. Az is igaz ugyanakkor, hogy nem is hívtak minket, ami megint csak megér egy misét, vajon miért van ez így.

Szóval amíg ezek a válogatottak – de a svédek, a finnek is – borzasztó erős felkészülésben részesülnek, addig mi ezekből kimaradunk. Nem tudok elmenni ezen tények mellett teljesen szótlanul. Arról is beszélnünk kell, hogy mi is az oka annak, hogy mi, magyarok ilyen rendezvényen nem vagyunk ott. Hiszen ennek legfőbb oka mára már nem is a pénztelenségben keresendő, hiszen a TAO-s támogatás által lehetőség nyílna ilyen rangos tornákra menni, főleg egy olyan női csapattal, amelyik a világelitben próbál bent maradni.

Azonban kis hazánkban ez lehetetlen küldetés, mivel a lányok szinte mindegyike fiú serdülő és kölyökbajnokságokban játszik. És ami az U18-as válogatottunk nagy erőssége, az a hátráltatója is egyben. Mégpedig a fiúk közti játék. Ugyanis ezek a lányok – bármily furcsa is, de – nélkülözhetetlenek a klubjukban, és az edzőik nagyon nehezen tudják elengedni őket a válogatottba egy hétvégi mérkőzésre is, nem hogy egy 3 napos tornára.

Azt persze megkérdezem (sokadszor), hogy miért nem lehet arra a napokra a bajnoki kiírásba ezeknek a lányoknak szünet, miért kell, hogy a csapatuk ugyanakkor bajnokit játsszon, amikor válogatott program van? Ráadásul a válogatott eseményeit jó pár hónapja megterveztük, és kértük is a szövetséget, hogy  ezzel támogassák a nemzeti csapatot. Ennek ellenére rögtön az első felkészülési mérkőzésünk és az előtte való napon tartandó összetartásra kiírtak egy serdülőbajnokit, így rögtön 3 lány nem állhat rendelkezésre. Nem értem ezt a dolgot, és komoly hibának tartom, hogy ez előfordulhat. Fogalmazhatnék visszafogottabban, de azt gondolom, hogy ez felelőtlenség és a munkánk semmibe vétele.

Ennyit erről és most nézzük inkább, hogy miket is láthattam ezen a tornán az ellenfelek megfigyelésekor. Az osztrák válogatott nem volt fontos, hiszen ők maradtak a divízió 1-ben. Azt kint, a csapatvezetőjüktől megtudtam, hogy egy nagyon fiatal, sok 1998-as születésű játékost kipróbáló csapattal és egy új edzővel érkeztek. Ez a 3 meccsükön meg is látszott, hiszen hatalmas vereségeket szenvedtek. Nézzük inkább a másik 3 csapatot.

A németek a tavalyi vb-n a 4. helyen végeztek (azt gondolom ez önmagáért beszél), és ami még fontosabb, hogy a csapatból 16-an megmaradtak idénre is. Jól összeszokott egységes csapat. A cseh válogatott tavaly 6. lett, simán bent maradt. Ők is évek óta együtt játszanak, mondanom sem kell, milyen szinten hokiznak. Az orosz csapat tavaly a kiesés ellen küzdött, végül Svájcot kétszer legyőzve maradt bent.

Az első meccs, amit megtekintettem, az Oroszország–Csehország rangadó. Már a bemelegítésen feltűnt, hogy egy más világba csöppen az ember, amikor A csoportos meccset néz. Sokkal intenzívebbnek láttam a bemelegítéseket, mint amit mi, magyarok szoktunk csinálni. Sajnos ki kell mondani, hogy ez a bemelegítés, sok korival, már ekkor a játékelemek, szituációk gyakorlásával. A csapatok játékosai egymást hergelték, űzték, felvették a meccstempót már a meccs előtt.

A mérkőzés ugyanakkor a vártnál gyengébbre sikerült, az eredmény 7-5 lett a cseh csapatnak, teljesen megérdemelten. A védelmek nagyon gyengék voltak, és az oroszok kapusa is szerencsére sebezhetőnek tűnik. Sikerült egyénileg feltérképezni a játékosokat, és a taktikai elemeket is. A cseh csapat összjátékban és taktikai érettségben előrébb tart, míg az orosz válogatott inkább egyénileg erős, de ezen a szinten csapatjáték nélkül nem lehet komoly eredményt elérni.

A cseheknél minden poszton van egy egy klasszis, akinek minden megmozdulása életveszélyes, és a meccs során többször változtattak a taktikájukon is. Ha kellett, rövid kis passzos játékot mutattak be, de éltek a hosszú indításokkal is. Az emberelőnyös játékuk is érett, jól begyakorolt, elég hatásosan játszották.

Összességében az orosz csapat sokkal több hibával játszott, és a hátvédjeik igen sebezhetőek, lassan, körülményesen hozzák ki a korongot, így nem is tudtak normális támadásokat vezetni.

Azt hiszem, a cseh válogatott nagy falat nekünk, csak egy nagyon fegyelmezett védekezéssel és koncentrált jégkoronggal lehet legyőznünk őket. Az orosz csapat talán picivel gyengébb, de semmiképp nem lehet azt állítani, hogy mi lennénk az esélyesebbek ellenük. Persze talán a papírforma is az, hogy mi ebben a bivalyerős mezőnyben a nyolcadik csapat vagyunk. De annyiszor léptük már át az árnyékunkat és tettek a lányok csodát, hogy nem lefutott egyik meccs sem.

A német válogatott a már említett igen meggyengült osztrák csapatot fogadta. Az eredmény nem is lehetett kétséges, hiszen itt tényleg egyosztálynyi különbség volt minden szinten. Nagyon erős fizikumú, egységes csapat a német, ahol mindenki hatalmas tűzerővel rendelkezik, jól és sebészi pontossággal lőnek, mindent tudnak egyénileg a koronggal. Gyorsan reagálnak, pontos, gyors passzokkal indulnak ki a harmadukból, és gyorsan átjátszva a semleges zónát nagyon kombinatív a támadó harmadban a játékuk. A mentalitásuk igazi németes, nem ismertek elveszett korongot, a csatárok is iszonyatos lendülettel érkeznek vissza védekezni a saját harmadba.

Meg kell mondjam, élveztem is volna a hokijukat, ha nem a csoportellenfeleink lennének. Az osztrák csapatot a végén kiengedve is 9-0-ra verték, és azt láttam, hogy ez csak egy bemelegítés volt nekik a tornára. A későbbiekben a csehek elverték őket 5-1-re, majd legyőzték az oroszokat 2-1-re, így azért pontosan nem tudni, melyik is az igazi arcuk, de mindenképp borzasztó erős csoportba kerültünk. Hiszen a vb-4. Németország mellett a tavalyi világbajnok, Kanada, és az 5., a házigazda Finnország lesz az ellenfelünk.

Itt kellene egy valakit a biztos bent maradáshoz elkapni. Hát nem lesz egyszerű feladat. Ha pedig ez nem sikerül, akkor nagy valószínűséggel az orosz vagy a cseh csapat ellen kell a bent maradást kiharcolni. Szép kis kilátások, szép kis névsor.

Ami a mi erősségünk, az a már sokszor bemutatott jó játékunk, amely az alázatra épül, és ez a szíve a csapatunknak, amely talán a meglepetés ereje. Mindenesetre okosabbak lettünk, és kellőképp szerények, alázatosak. Ezeket a csapatokat tisztelni kell, de félni semmiképpen sem kell tőlük.

Ígérjük, december végén a magyar csapatból mindenki odateszi magát  a jégen és a padon egyaránt, és ha a szerencse is kicsit mellénk áll, akkor ígérjük, sikerül a bent maradás az A csoportban. Ha ez így lesz, akkor az nagyobb csoda, mint a tromsői győzelem volt. Akkor a lányok történelmet írnak ismét, hiszen az A csoportban járt már válogatottunk, de bent maradni sajnos nem tudott. Talán ezek a még mindig csak 15-16 éves lányok ezt is elérik.”

A női ifjúsági A csoportos világbajnokság december 29-én kezdődik és január 5-ig tart a finnországi Vierumakiban.

Cimkék: , , , ,

Hozzászólások (9)

 1.   #1
  Szoljanka,   

  Hajrá Magyarország!

 2. Rock me Amadeus
    #2
  Rock me Amadeus,   

  Hajrá!

 3. borostom
    #3
  borostom,   

  Adja valamilyen média az eseményt?

 4. hokihun
    #4
  hokihun,   

  Reméljük...

 5. Azt az elkenyeztetett hokiszurkolo mindensegit
    #5
  Azt az elkenyeztetett hokiszurkolo mindensegit,   

  Hajra csajok!

  Nagyon furcsan all ezen a Buzas Norbert edzon az oltony.... :D :D :D

 6. DominiKing
    #7
  DominiKing,   

  Hajrá Magyar Hoki!

 7. RCfansectorWH
    #8
  RCfansectorWH,   

  borostom,!Sajnos semmilyen hazai média nem foglalkozott mindeddig ezzel,és valószínű ezúttal sem fog. Ha megvannak a babérok,akkor mindenképp lesznek riportok,interjúk. Ezeket is figyeljétek,tavaly az NSO,a Digi-reggel főként,de az M1 is készített egy kisfilmet,sőt a Fókusz is. Visszatérve az eseményre:legvalószínűbbnek látszik,hogy az IIHF oldalán lesz on-line követhető,vagy fel kell csapni egy tányért a tetőre,és valami Finn adót keresni....Viszont a blog biztosan hozza a híreket rögtön,ahogy eddig. mela kollégára is számíthatunk,ő minden bizonnyal az első vonalban lesz. De kérek minden hokiszurkolót,figyelje a lányok munkáját,mert érthetetlen,amennyire "hanyagoljuk" a munkájukat. Ezekkel az eredményekkel egy női kézilabda csapat már nem kis stadiont töltene tele,ha lenne ekkora bravúr. Emlékezzetek az életetek első hokimeccsére ahova kimentetek:ott éreztétek valószínűleg,hogy ettől a szerelemtől nincs szabadulás. Ha eljöttök a hazai női hokimeccsekre,itt is ezt fogjátok érezni,garantálható!!! Ezek a kis tündérek szívvel,lélekkel,erejükön felül játszanak. Téves már régen az a tézis,hogy "lájtos",játékot prezentálnak.Győződjetek meg róla személyesen az itthoni meccseken,milyen érzés mikor a rácsos fejvédőből mosolyognak rátok! Gyertek és töltsük meg a lelátókat a női meccseken is.Holnap például a Tüskecsarnokban a kelyünk 18:30-kor!!! Hajrá csajok!!!

 8.   #9
  Szeszter,   

  Ámen!

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 19., szerda
MK 19:00 FTCMIS 4-3 HVÉGE
október 20., csütörtök
U18 16:30 PEFMAC 1-10VÉGE
SVK3 17:00 RUZHKB 2-1VÉGE
U18 17:30 AVSTVS 21-0VÉGE
U18 17:45 UTEDHK 3-2VÉGE
MOL 18:00 DHKBEO 6-0VÉGE
U18 18:30 MISETO 3-2 BVÉGE
október 21., péntek
KK 15:30 MISJES 4-1VÉGE
MOL 18:00 DHKFTC 5-1VÉGE
MOL 18:30 BRASCC 4-2VÉGE
MOL 18:30 TITBEO 4-3 HVÉGE
KK 19:00 GALTYC 0-12VÉGE
október 22., szombat
EBYSL 13:10 OHCHKB 6-1VÉGE
EBJL 14:30 RBSAVS 1-6VÉGE
KK 14:30 MISGAL 5-1VÉGE
EBJL 16:00 KACVAS ÉLŐ
EBJL 16:00 MARMAC ÉLŐ
EBJL 16:10 VSVETO ÉLŐ
EBYSL 16:10 VASZNO ÉLŐ
EBJL 16:25 OHCUTE ÉLŐ
EBEL 17:30 AVSHCB 
EBJL 18:00 VICDMJ 
EBYSL 18:00 RBSAVS 
KK 18:00 TYCJES 
EBYSL 18:15 TRKMAC 
MOL 18:30 DABMAC 
október 23., vasárnap
NHL 01:00 BOSMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 CGYSTL 
  • SPÍLER TV
EBJL 10:45 ZESAVS 
EBYSL 11:30 HCIAVS 
EBJL 12:40 OHCDMJ 
EBJL 13:30 RBSVAS 
EBYSL 13:45 OLLMAC 
EBJL 14:00 KACETO 
EBJL 14:00 MARHKB 
KK 14:30 JESGAL 
MOL 17:00 SCCBRA 
EBYSL 17:30 SLLHKB 
EBJL 18:00 VICUTE 
KK 18:00 TYCMIS 
október 24., hétfő
NHL 00:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
MOL 18:00 UTETIT 
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 
október 25., kedd
U18   AVSSCC 
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
EBJL   MACDMJ 
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
U18   PEFKMH 
U18   SCCMIS 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
október 28., péntek
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
EBYSL   DMJSLL 
U18   MACETO 
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk