A tromsőinél is nagyobb csodára készülnek

   

A magyar ifjúsági női válogatott és szövetségi kapitánya izgatottan készül az A csoportos világbajnokságra. Gömöri Csaba a hétvégén a legnagyobb ellenfeleket térképezte fel. Nehéz lesz a legjobb nyolc között maradni, ráadásul nemcsak az ellenfelek kemények, de itthon is vannak gondok. A magyar női felnőtt és ifjúsági válogatott kevésszer tud együtt készülni a szezonban. Az egyik ilyen alkalom lesz az e hétvégi két EWHL-mérkőzés a Tüskecsarnokban. Gömöri Csaba szövetségi kapitány nem csak a saját csapatára fordít gondot, de az ellenfelekre is figyel. A hétvégén ellenfélnézőben járt Németországban. Szeptember 21–23-án Selbben női ifjúsági négyes tornát szerveztek, ezen három olyan válogatott is részt vett, amely potenciális ellenfelünk az A csoportban maradásért folytatott harcban.

Németország mellett az orosz, a cseh és az osztrák szelekció vett részt ezen a nagyon nívós eseményen, ők már javában készülnek az A csoportos világbajnokságra, az utóbbit leszámítva, velük ugyanis nem kell kalkulálnunk Vierumakiban, őket ugyanis éppen mi ütöttek el a feljutástól. A szakvezető beszámolóját olvashatják a továbbiakban:

“A németekkel egy csoportban leszünk a vb-n, az orosz és a cseh csapat pedig nagy valószínűséggel az alsó ágra kerül, és minden bizonnyal ellenük kell megharcolnunk a hetedik hely megszerzéséért, ha a csoportkörben nem tudjuk biztosítani maradásunkat.

Nem kétséges, iszonyú nehéz feladat előtt állunk. Ezért is éreztem úgy, hogy ott a helyem ezen a négyes tornán, fel kell mérnem az ellenfeleket. Sajnos azt is ki kell mondani már az elején, hogy ezek a csapatok a decemberi világbajnokságig ezen kívül még két komoly tornán játszanak, csupa A csoportos ellenféllel. Ez azért is nagy fájdalom, mert mi, magyarok egyetlenegy ilyen tornára sem tudunk kiutazni. Az is igaz ugyanakkor, hogy nem is hívtak minket, ami megint csak megér egy misét, vajon miért van ez így.

Szóval amíg ezek a válogatottak – de a svédek, a finnek is – borzasztó erős felkészülésben részesülnek, addig mi ezekből kimaradunk. Nem tudok elmenni ezen tények mellett teljesen szótlanul. Arról is beszélnünk kell, hogy mi is az oka annak, hogy mi, magyarok ilyen rendezvényen nem vagyunk ott. Hiszen ennek legfőbb oka mára már nem is a pénztelenségben keresendő, hiszen a TAO-s támogatás által lehetőség nyílna ilyen rangos tornákra menni, főleg egy olyan női csapattal, amelyik a világelitben próbál bent maradni.

Azonban kis hazánkban ez lehetetlen küldetés, mivel a lányok szinte mindegyike fiú serdülő és kölyökbajnokságokban játszik. És ami az U18-as válogatottunk nagy erőssége, az a hátráltatója is egyben. Mégpedig a fiúk közti játék. Ugyanis ezek a lányok – bármily furcsa is, de – nélkülözhetetlenek a klubjukban, és az edzőik nagyon nehezen tudják elengedni őket a válogatottba egy hétvégi mérkőzésre is, nem hogy egy 3 napos tornára.

Azt persze megkérdezem (sokadszor), hogy miért nem lehet arra a napokra a bajnoki kiírásba ezeknek a lányoknak szünet, miért kell, hogy a csapatuk ugyanakkor bajnokit játsszon, amikor válogatott program van? Ráadásul a válogatott eseményeit jó pár hónapja megterveztük, és kértük is a szövetséget, hogy  ezzel támogassák a nemzeti csapatot. Ennek ellenére rögtön az első felkészülési mérkőzésünk és az előtte való napon tartandó összetartásra kiírtak egy serdülőbajnokit, így rögtön 3 lány nem állhat rendelkezésre. Nem értem ezt a dolgot, és komoly hibának tartom, hogy ez előfordulhat. Fogalmazhatnék visszafogottabban, de azt gondolom, hogy ez felelőtlenség és a munkánk semmibe vétele.

Ennyit erről és most nézzük inkább, hogy miket is láthattam ezen a tornán az ellenfelek megfigyelésekor. Az osztrák válogatott nem volt fontos, hiszen ők maradtak a divízió 1-ben. Azt kint, a csapatvezetőjüktől megtudtam, hogy egy nagyon fiatal, sok 1998-as születésű játékost kipróbáló csapattal és egy új edzővel érkeztek. Ez a 3 meccsükön meg is látszott, hiszen hatalmas vereségeket szenvedtek. Nézzük inkább a másik 3 csapatot.

A németek a tavalyi vb-n a 4. helyen végeztek (azt gondolom ez önmagáért beszél), és ami még fontosabb, hogy a csapatból 16-an megmaradtak idénre is. Jól összeszokott egységes csapat. A cseh válogatott tavaly 6. lett, simán bent maradt. Ők is évek óta együtt játszanak, mondanom sem kell, milyen szinten hokiznak. Az orosz csapat tavaly a kiesés ellen küzdött, végül Svájcot kétszer legyőzve maradt bent.

Az első meccs, amit megtekintettem, az Oroszország–Csehország rangadó. Már a bemelegítésen feltűnt, hogy egy más világba csöppen az ember, amikor A csoportos meccset néz. Sokkal intenzívebbnek láttam a bemelegítéseket, mint amit mi, magyarok szoktunk csinálni. Sajnos ki kell mondani, hogy ez a bemelegítés, sok korival, már ekkor a játékelemek, szituációk gyakorlásával. A csapatok játékosai egymást hergelték, űzték, felvették a meccstempót már a meccs előtt.

A mérkőzés ugyanakkor a vártnál gyengébbre sikerült, az eredmény 7-5 lett a cseh csapatnak, teljesen megérdemelten. A védelmek nagyon gyengék voltak, és az oroszok kapusa is szerencsére sebezhetőnek tűnik. Sikerült egyénileg feltérképezni a játékosokat, és a taktikai elemeket is. A cseh csapat összjátékban és taktikai érettségben előrébb tart, míg az orosz válogatott inkább egyénileg erős, de ezen a szinten csapatjáték nélkül nem lehet komoly eredményt elérni.

A cseheknél minden poszton van egy egy klasszis, akinek minden megmozdulása életveszélyes, és a meccs során többször változtattak a taktikájukon is. Ha kellett, rövid kis passzos játékot mutattak be, de éltek a hosszú indításokkal is. Az emberelőnyös játékuk is érett, jól begyakorolt, elég hatásosan játszották.

Összességében az orosz csapat sokkal több hibával játszott, és a hátvédjeik igen sebezhetőek, lassan, körülményesen hozzák ki a korongot, így nem is tudtak normális támadásokat vezetni.

Azt hiszem, a cseh válogatott nagy falat nekünk, csak egy nagyon fegyelmezett védekezéssel és koncentrált jégkoronggal lehet legyőznünk őket. Az orosz csapat talán picivel gyengébb, de semmiképp nem lehet azt állítani, hogy mi lennénk az esélyesebbek ellenük. Persze talán a papírforma is az, hogy mi ebben a bivalyerős mezőnyben a nyolcadik csapat vagyunk. De annyiszor léptük már át az árnyékunkat és tettek a lányok csodát, hogy nem lefutott egyik meccs sem.

A német válogatott a már említett igen meggyengült osztrák csapatot fogadta. Az eredmény nem is lehetett kétséges, hiszen itt tényleg egyosztálynyi különbség volt minden szinten. Nagyon erős fizikumú, egységes csapat a német, ahol mindenki hatalmas tűzerővel rendelkezik, jól és sebészi pontossággal lőnek, mindent tudnak egyénileg a koronggal. Gyorsan reagálnak, pontos, gyors passzokkal indulnak ki a harmadukból, és gyorsan átjátszva a semleges zónát nagyon kombinatív a támadó harmadban a játékuk. A mentalitásuk igazi németes, nem ismertek elveszett korongot, a csatárok is iszonyatos lendülettel érkeznek vissza védekezni a saját harmadba.

Meg kell mondjam, élveztem is volna a hokijukat, ha nem a csoportellenfeleink lennének. Az osztrák csapatot a végén kiengedve is 9-0-ra verték, és azt láttam, hogy ez csak egy bemelegítés volt nekik a tornára. A későbbiekben a csehek elverték őket 5-1-re, majd legyőzték az oroszokat 2-1-re, így azért pontosan nem tudni, melyik is az igazi arcuk, de mindenképp borzasztó erős csoportba kerültünk. Hiszen a vb-4. Németország mellett a tavalyi világbajnok, Kanada, és az 5., a házigazda Finnország lesz az ellenfelünk.

Itt kellene egy valakit a biztos bent maradáshoz elkapni. Hát nem lesz egyszerű feladat. Ha pedig ez nem sikerül, akkor nagy valószínűséggel az orosz vagy a cseh csapat ellen kell a bent maradást kiharcolni. Szép kis kilátások, szép kis névsor.

Ami a mi erősségünk, az a már sokszor bemutatott jó játékunk, amely az alázatra épül, és ez a szíve a csapatunknak, amely talán a meglepetés ereje. Mindenesetre okosabbak lettünk, és kellőképp szerények, alázatosak. Ezeket a csapatokat tisztelni kell, de félni semmiképpen sem kell tőlük.

Ígérjük, december végén a magyar csapatból mindenki odateszi magát  a jégen és a padon egyaránt, és ha a szerencse is kicsit mellénk áll, akkor ígérjük, sikerül a bent maradás az A csoportban. Ha ez így lesz, akkor az nagyobb csoda, mint a tromsői győzelem volt. Akkor a lányok történelmet írnak ismét, hiszen az A csoportban járt már válogatottunk, de bent maradni sajnos nem tudott. Talán ezek a még mindig csak 15-16 éves lányok ezt is elérik.”

A női ifjúsági A csoportos világbajnokság december 29-én kezdődik és január 5-ig tart a finnországi Vierumakiban.

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

Eseménynaptár
október 16., hétfő
ROM 17:30 SSCBRA 3-1VÉGE
U18 17:30 SZDSCC 2-19VÉGE
EL 20:00 UTEFTC 4-3VÉGE
    • M4 SPORT
október 17., kedd
U18 18:40 MACSCC 5-6 BVÉGE
U20 20:00 UTEPEF 2-0VÉGE
október 18., szerda
MK 16:00 KMHFTC 1-6VÉGE
U18 17:35 SCCGEP ÉLŐ
MK 18:00 DABUTE ÉLŐ
MK 19:30 MACTIT ÉLŐ
október 19., csütörtök
U18 14:45 DHKMAC 
U18 16:00 PEFMIS 
U18 17:00 AVSSCC 
U18 17:05 GEPVAS 
U20 17:20 ETOAVS 
KHL 18:00 LOKNYH 
    • SPORT 2
U18 18:00 ZEGUTE 
U18 19:00 SZDETO 
U20 19:00 UTEVAS 
október 20., péntek
U20   HDJMAC 
U20   SLLKMH 
KK 13:30 TXUMIS 
KK 17:30 BRACZB 
EL 18:00 DABMAC 
EL 18:00 UTEVC2 
EBEL 18:30 ZNOAVS 
EL 18:30 TITFTC 
október 21., szombat
U18   ZNOAVS 
U20   G99DHK 
U20   SLLMAC 
U20   VSVKMH 
KK 13:30 MISCZB 
EWHL 17:30 SKPKMH 
KK 17:30 BRATXU 
U18 18:00 ETOKMH 
U18 18:30 MACMIS 
U18 19:00 UTEVAS 
U18 19:00 UTEVAS 
október 22., vasárnap
U18   VSVKMH 
U20   HDJKMH 
U20   OHCUTE 
U20   VICVAS 
U20   VSVMAC 
EWHL 13:00 KMHNEH 
KK 13:30 CZBTXU 
KK 17:30 MISBRA 
EBEL 17:45 AVSEHL 
    • M4 SPORT
EL 17:50 VC2DAB 
EL 18:00 FTCMAC 
EL 18:30 UTETIT 
október 24., kedd
U18   AVSMAC 
október 25., szerda
MK 18:00 FTCTIT 
MK 18:40 VASMIS 
   H I R D E T É S
Partnerünk