Nem csak a pénzről szól a lockout

   

Hát akkor miről is? Jelentős részben persze még több pénzről. Vagy mégsem? John Shannon, egy neves kanadai szakíró egyik legutóbbi írásában összeszedte, hogy meglátása szerint mi áll az idei lockout hátterében. A pénzen kívül természetesen ? merthogy ez messze a legfontosabb tét, az biztos. De miről folyik a vita a hoki által generált bevételeken, szerződési feltételeken, fizetési sapkán és a bevételek megosztásán túl? Az NHL és a játékos-szakszervezet, az NHLPA ezekben a kérdésekben is tárgyal, és ha a pénzügyekben megegyeznek a felek, előtérbe kerülhetnek a következők is.

1. A játékosok biztonsága és a munkafeltételek. Elég tág téma, mely magában foglalja a jéggel kapcsolatos elvárásokat, az edzésidőt, az edzőtáborok és a jégen töltött idő hosszát csakúgy, mint a vendégöltözők felszereltségét vagy hogy a túrák során a játékosokat kötelező egyágyas szobákban elszállásolni. Az utazások egyébként is számos kérdést vetnek fel, pl. az éjjeli charterjáratok igénybe vételének bevett gyakorlatát. A játékosok többnyire ilyeneken utaznak két város között, és tudva, hogy reggel a hotelbe történő bejelentkezés után rögtön reggeli jeges edzés vár rájuk, sokan használnak recept nélkül kapható altatókat, amelyek hosszú távon károsak az egészségre.

2. Az egyik legkomolyabb nem pénzügyi természetű probléma a fegyelmi büntetések és utólagos eltiltások kérdése. Hogyan határozzák meg ezek mértékét, lehetnek-e a kivételek, mi történjen csoportos verekedések esetén stb. És ezek közül is a legfontosabb téma, a fellebbezés rendszerének megváltoztatása, hogy ne a főbiztos Bettman legyen az egyetlen fellebbezési fórum, aki végső soron Brendan Shanahan munkáltatója is egyben. Ennek kapcsán többen a focit és a baseballt hozzák fel követendő példaként, ahol háromfős, független testület dönt ezekről.

3. Karrier utáni juttatások. A nyugdíjjellegű juttatások természetesen minden kollektív tárgyalás fontos részét képezik. Ebben az esetben kiegészítő egészségbiztosításról van szó, a játékos aktív karrierje utáni időszakra. Jelenleg az NHLPA-nek van egy szabadon választható biztosítása, ez azonban csak hat hónapra szól. Most sokan azt szeretnék, ha a liga módot találna arra, hogy maga is támogassa az egész hátralévő élet időtartamára kiterjedő egészségbiztosítás támogatását. Különös tekintettel arra, hogy az agyrázkódások és egyéb agyi sérülések az utóbbi időben az érdeklődés fókuszába kerültek.

4. Doppingellenőrzések: mint minden más professzionális sport esetében, a jégkorongban is újra és újra felmerülnek ezzel kapcsolatos aggályok, viták.

5. Az olimpián való részvétel mindkét oldal számára jelent előnyöket és hátrányokat is. A játékosok képviselője, Don Fehr hosszú évekig tagja volt az USA olimpiai bizottságának, és pontosan látja, milyen értéket jelent a részvétel. A tulajdonosok azonban amellett érvelnek, hogy a vancouveri tapasztalatok alapján a részvétel feltételeit újra kell tárgyalni. Ennek alapvető célja az lenne, hogy közelebb hozza az NHL és az olimpia világát, illetve hogy az NHL médiabirodalma jogtulajdonosként jelenjen meg. Bár eddig nem sokat tárgyaltak erről a témáról a felek, az biztos, hogy Vancouverben hatalmas pénzt hozott a jégkorong, és a játékosok és a tulajdonosok abban egyetértenek, hogy ők ebből részesedni akarnak.

6. Nemzetközi terjeszkedés: az NHL amerikai kontinensen kívüli értékesítése újabb jelentős bevételi forrás. A játékosok 30%-a Európából jön, így természetesen ott a legnagyobbak a lehetőségek. Ennek fontosságában szintén egyetértenek a felek.

7. A menedzsment vagy szervezési jogok területén viszont jelentős érdekkülönbségek vannak, mivel a liga teljesen a saját kontrollja alá akarja vonni ezeknek a kérdéseknek (mint pl. a menetrend összeállítása) a rendezését, az NHLPA mindenfajta részvétele nélkül. Az elmúlt hét évben a kollektív szerződés biztosított bizonyos jogokat a játékosoknak, akik éltek is ezekkel, legutóbb pl. tavaly decemberben, amikor megvétózták a konferenciabeosztások megváltoztatására tett ligajavaslatot.

Ha tehát valaki azt mondja, ez az egész csak a pénzről szól, annak nincs teljesen igaza. A pénz a legfontosabb téma, de messze nem az egyetlen. Annak se higgyenek, aki azt mondja, hogy ha egyszer a felek a pénzben megegyeznek, két napon belül megállapodnak minden másban. Az elmúlt hónapokban fenti témák némelyikéről már kimerítő részletességgel tárgyalt egymással a liga és a szakszervezet, némely téma már a végleges szövegezésnél tart. Másokat azonban, mint az olimpiai részvétel kérdését, eddig éppen hogy csak megemlítették. Még nagyon sok munka van hátra. Mindennek a sok munkának ráadásul csak akkor fognak nekiállni, ha egyszer a pénzről már megállapodtak.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum