Másodrendű termék lett az extraliga

   

Kedden elrajtolt a szlovák extraliga huszadik idénye. A 10 csapatos szezon nagy kérdése az, milyen lesz a bajnokság a KHL-be távozott Slovan nélkül. A liga költségvetése máris drasztikusan csökkent. Az U20-as válogatott ugyan már korábban lejátszott egy-egy meccset a Nitra és a Banska Bystrica ellen, de a tényleges első forduló kedden volt. A liga továbbra is 10 csapatos, a nyolcszoros szlovák bajnok Slovan helyére az újonc Piestany lépett. A Slovan-Piestany csere és a nehéz gazdasági helyzet megmutatkozik a klubok költségvetésében is. Az előző szezonban a 10 extraligás csapat összköltségvetése 15,5 millió euró volt, a most  induló idényben csak 9,8 millió euró lesz, ami jó 37 százalékos csökkenést jelent. Egyúttal az az érdekes helyzet állt elő, hogy a KHL-es Slovan 10 millió eurós költségvetése magasabb,  mint a 10 szlovák extraligás klub költségvetése összesen.

A legmagasabb költségvetéssel, 2,7 millió euróval a hatszoros bajnok HC Kosice rendelkezik, de ez a kassaiaknál is 10 százalékos csökkenés az előző szezonhoz képest. Rajta kívül még a Nitra (1,3 millió euró) és a Trencin (1,1 millió euró) büdzséje lépi túl az 1 milliós határt. A legalacsonyabb költségvetésből a Zilina (550 ezer euró) és a Skalica (525 ezer euró) gazdálkodik.

A takarékosság megmutatkozik abban is, hogy a legtöbb klub jelentős fiatalítást jelentett be, mert a nevesebb játékosok egy részét nem tudják, nem akarják megfizetni. Ez ahhoz vezetett, hogy az elmúlt szezon kanadai táblázatának első 16 helyezettje közül 13-an ebben az idényben már nem a szlovák extraligában folytatják. Persze egy részük szlovák klubnál maradt, a pozsonyi Slovan színeiben
játszanak a KHL-ben.

Az extraliga vezetése a fiatalítástól azt reméli, hogy ez a szezon gyorsabb, dinamikusabb hokit hoz majd, amely továbbra is érdekelni fogja a szurkolókat, de ez jelenleg inkább csak kincstári optimizmusnak tűnik.

A bajnokság esélyesének a HC Kosice számít, bár a nyáron a kassai csapatból is kilenc korábbi kulcsember távozott, közülük hárman – Tabacek, Miklik, Dravecky – már a pozsonyi Slovant erősítik a KHL-ben. Jó szereplést várnak még a Skalicától is, hiszen bár a szakolcaiak költségvetése szerényebb, de a klub a KHL-es Slovannal együttműködik, ami viszonylag erős játékoskeretet jelent. Várhatóan a Dukla Trencin is az éremesélyesek közé tartozik majd.

Versenyen kívül az idén is részt vesz az extraligában a szlovák U20-as válogatott, a juniorok ellen elért eredmények most is  számítanak a többi csapat szereplésébe. Változást jelent, hogy az U20-asok a fővárosba, Pozsonyba költöztek, a ruzinovi jégcsarnokban fogják játszani hazai meccseiket.

Ebben az idényben is jégre lép azért az extraligában néhány olyan neves játékos, akikre érdemes lesz figyelni. A 40 éves Zigmund Pálffy továbbra is a Skalica vezéregyénisége lehet, a szintén 40 éves Jozef Stümpel egyelőre szeptember végéig írt alá szerződést a Nitra csapatával. A 34 éves világbajnok cseh hátvéd, Martin Richter a Banska Bystricát erősíti. A Poprad 36 éves szlovák hátvédje, a komoly NHL-es karriert maga mögött tudó Radoslav Suchy továbbra is a bajnokság egyik legjobb védője lehet. A 34 éves szlovák csatár, az NHL-t is megjárt Andrej Podkonicky ebben a szezonban a Zvolen csapatában játszik. Az idén májusban vb-ezüstérmet szerzett szlovák válogatottból a Kosice 25 éves csatára, Marcel Hascak szerepel majd továbbra is a hazai bajnokságban.

Igor Nemecek, a szlovák szövetség elnöke így fogalmazott a bajnoki nyitány előtt: ”Hiszem, hogy az extraliga színvonala nem csökken majd. A Slovan távozása kihívást jelent a többi klub számára. A bajnokságban lehetőséget kapnak a fiatal hokisok, amit már régóta szerettünk volna elérni.”

Vladimir Vujtek, a szlovák válogatott cseh szövetségi kapitánya így vélekedett: ”A bajnokság megsínyli a Slovan távozását. A szurkolók minden városban kijártak a pozsonyiak elleni meccsekre. Bár gyakran nem viszonyultak hozzájuk pozitívan, de mindig várták az egymás elleni meccseket. Számítok az új, fiatal játékosok  beáramlására, akik egy idő után belelendülnek majd, és talán a ligában újra feltűnnek válogatottjelölt hokisok is.”

Jan Sterbak korábbi szövetségi kapitány megjegyezte, hogy a csapatokban sok a fiatal játékos, akiket gyakran negyven körüli veteránok egészítenek ki, de nagyon hiányzik a jó középgeneráció: ”Pedig annak kellene alkotnia minden csapat alapját. A keretekben ugyan vannak 23 és 30 év közötti hokisok, de gyakran nem érik el a kívánt szintet. Ez a klubok anyagi lehetőségeinek és csapatépítési stratégiájának következménye.”

Jan Pardavy, a Dukla Trencin 41 éves csapatkapitánya is egyetért ezzel: “A csapatokban vagy nagyon fiatal, vagy nagyon idős játékosok vannak. Bánt engem, hogy az extraliga nem érdekli sem az embereket, sem a médiát. Másodrendű termék lett belőle. Óriási lökést jelentene, ha a ligában jégre lépne néhány szlovák NHL-es hokis. Ezzel megnőne a szurkolók érdeklődése és a bajnokság marketingpotenciálja is.”

Ez a lehetőség, tehát hogy az NHL-lockoutot kihasználva a tengerentúlról erősítsen valamelyik extraligás klub, egyelőre csak Michal Handzus, a San Jose csatára esetében merült fel komolyan. Vladimir Orszagh, a Banska Bystrica vezetőedzője vele kapcsolatban
elmondta: ”Handzus velünk készül. Ígéretet kaptunk tőle, hogy ha az NHL nem kezdődik el, akkor október közepétől nálunk játszik.”

U. N. Owen

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum