Sztrájktörőkkel indulhat újra az NHL

   

Ha január közepéig nem tudnak megállapodni a tulajdonosok és a játékosok, akkor a klubok szabadon igazolható játékosokkal tölthetik fel a keretet. Negyedszázados NFL-módszert eleveníthet fel az NHL. Az elmúlt években rendszeresen problémát okoztak a kollektív szerződés körüli tárgyalások. Ennek eredményeként hol a szezon fele maradt el, hol az egész. A korábban a Toronto Maple Leafsnél dolgozó Bill Watters szerint, ha január közepéig sem közelednek az álláspontok, a tulajdonosok következő lépése az lesz, hogy a szabadon igazolható és szakszervezeti tagsággal nem rendelkező játékosokból verbuválnak új csapatokat. Jelentkező van bőven, a juniorkorú vagy AHL-es játékosokból akár többször harminc csapatot is ki lehet állítani. “Ez nem az én ötletem és nem szeretném, ha ilyesmire kerülne sor ? magyarázta Bill Watters a Toronto Sun-nak. ? Feltett egy kérdést, amire én válaszoltam. Hogy ilyen cserejátékosokkal mennyi időbe telne megtörni a játékosok ellenállását? Szerintem nagyjából két napba kerülne.”

Ez természetesen nem hosszú távú stratégia, de a játékosok ellenállását az elemzők szerint valóban hamar megtörheti. Volt már hasonlóra példa, igaz, az NFL-ben és 25 évvel ezelőtt, de akkor működött. Három hét alatt megszületett a megegyezés, a tulajdonosok számára kedvező feltételekkel. Az biztos, hogy a milliomos játékosok közötti szakszervezeti szolidaritás kiváló tesztje lenne egy ilyen lépés. “Ilyenre még nem volt példa az NHL-ben, de mindenkit biztosíthatok afelől, hogy a tulajdonosok képesek rá, és a szükséges anyagiak is rendelkezésre állnak ? folytatta Watters. ? Nagyon sok játékos van, aki arra vár, hogy játszhasson az NHL-ben, és az eddig itt hokizók is hamar visszajönnének egy ilyen nyomás esetén. Donald Fehr (az NHLPA vezetője) téved, ha azt hiszi, hogy pótolhatatlanok és hogy bármikor visszatérhetnek játszani.”

Az biztos, hogy egy ilyen lépés alaposan rontana a két fél közötti kapcsolaton. Úgyhogy mindenki mindent meg fog tenni ennek elkerülésére. Bár az is igaz, hogy az álláspontok olyannyira megmerevedtek, hogy egy hete semmilyen formális lépést nem tettek egymás felé a felek, azon kívül, hogy pénteken abban maradtak, szombatig már nincs értelme tárgyalni, jöjjön hát a lockout.

Az NHL is versenyben van a fogyasztókért, és nem csak a többi sportággal (baseball, amerikai futball, kosárlabda) szemben, hanem a most már 26 csapatot és 7 országot magában foglaló KHL-lel is. Mi gátolhatná meg az oroszokat például abban, hogy megalakítsák a KHL észak-amerikai divízióját, játékosokat és hokira éhes szurkolókat vonzva el? ? teszi fel a nem túl reális képet festő, ámde megfontolásra érdemes kérdést a torontói elemző. Ez egy új típusú hidegháború kezdete lenne. Nem vacakolhat az NHL túl sokat a kollektív szerződéssel, nem kísértheti túl sokszor a sorsát ? teszi hozzá, joggal. A dolgok változnak, a piacok változnak, a népesség változik, az emberek változnak. Sok idő eltelt a legutóbbi lockout óta, már nem lehet mindent megtenni, amit akkor meg lehetett. Ha ezt nem ismerik fel a tulajdonosok és a játékosok, abba még egy olyan jól menő üzleti vállalkozás is belebukhat, mint az NHL.

(Forrás: Toronto Sun)

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum