Az NHL legyőzte a montrealiakat

   

A kanadai tartomány munkaügyi bírósága pénteken jogszerűnek minősítette az NHL-lockoutot. Egy aduval kevesebb a játékosok kezében. A héten az NHLPA több kanadai állami munkaügyi bírósághoz is kérvénnyel folyamodott, állásfoglalást kérvén az esetleges lockout jogszerűségéről. Azzal érveltek, hogy a lockout intézményét csak munkahelyeken lehet bevezetni, a játékos-szakszervezet pedig forma szerint nem szakszervezet, hiszen regisztrálva sincs a munkaügyi bíróságokon (a történetet és a jogi érvelés összefoglalóját megtalálják korábbi írásunkban). Így a Montreal Canadiens-játékosok többsége hiába fordult az illetékes quebeci szervekhez, azok gyakorlatilag elhajtották őket.

Elsőként Québecben érkezett válasz a kérvényre, ebben az NHLPA érvelését elutasították, a lockoutot jogszerűnek minősítették. Az NHL képviseletében Bill Daly, Gary Bettman helyettese igen elégedetten nyilatkozott: “Nagyon örülünk, bár nem lepett meg minket, hogy a Québeci Munkaügyi Bíróság mai határozatában úgy döntött, hogy a lockout az egész ligára, így Québecre, kiterjedően is jogszerű. Nagyra értékeljük azt a gyorsaságot és határozottságot, ahogyan a bíróság az ügyet kezelte. Reméljük, hogy ez a döntés rábírja a játékos-szakszervezetet, hogy hagyjon fel zavarkeltő cselekedeteivel, és energiáit a továbbiakban a tárgyalóasztal melletti eredmények elérésére összpontosítsa.”

Közben egyre több elemzés lát napvilágot, amely arról szól, hogy a mostani válság oka sokkal összetettebb annál, mintsem hogy az egészet a klubtulajdonosok és a játékosok közti nézetkülönbségként értelmezzük. Az NHL bevételei ugyanis legnagyobbrészt a helyi piacokon keletkeznek, és a klubtulajdonosok egy része hallani sem akar arról, hogy a piacok eltérő adottságaiból származó különbségeket valahogy kiegyenlítsék. A nagy piacon működő klubok az új modellben ugyanis bevételeik egy részét a kicsik számára kellene átadják, amelyről az érintett tulajdonosok természetesen hallani sem akarnak. A kis klubok számára így egyetlen lehetőség marad: a játékosok pénzén spórolni. Úgy tűnik, ebben a több hónapos hercehurcában az NHL sok, eddig kevésbé ismert problémájára fény derül.

Ugyanakkor ? ahogy az várható volt ? az NHL-es csapatok a lockout bejelentésének közeledtével elkezdték az AHL-es csapatokhoz irányítani a fiatal játékosaikat.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum