Két magyarral indul a francia bajnokság

   

Szélig Viktor és Vas János csapatát is az élmezőnybe várják az elemzők. De ki állíthatja meg a Rouent? Idén is kétfős magyar kontingens vág neki a sorozatnak, de 50%-ban cserélődött az állomány: Szélig Viktor maradt a Brianconban, de Szirányi Bence hazatért onnan, Vas Jánost viszont a Dijon igazolta le. Röviden összefoglaljuk, mit érdemes tudni az erőviszonyokról és a két magyar válogatott játékos csapatáról.

A Ligue Magnusben 14 csapat szerepel, az alapszakasz szeptember 15-től február 19-ig tart. Ez 26 meccsből áll, vagyis egy oda-visszavágó kört rendeznek. Az alapszakasz első négy helyezettje automatikusan bejut a playoffba, az 5?12. helyezettek egy meccsen döntik el egymás közt, hogy ki jusson be ellenfélként a rájátszásba (az 5. játszik a 12.-kel, a 6. a 11.-kel stb.). A negyeddöntők és az elődöntők három nyert meccsig tartanak, a döntő pedig négyig. A 13. és a 14. helyezett három nyert meccsig tartó sorozatban dönti el, melyikőjük essen ki. Érdekesség, hogy mind az alapszakaszban, mind a rájátszásban döntetlen állás esetén 10 perces hirtelen halál következik, és csak utána jöhetnek a rávezetések, ha szükséges. Az alapszakaszban a győzelemért 2 pont jár, a hosszabbításban vagy rávezetés után elveszített mérkőzésért 1 pont, míg a rendes játékidőben a vereségért természetesen nulla.

Ami a csapatokat illeti, viszonylag nagy számban foglalkoztatnak légiósokat és általában elég nagy a mozgás a nyári időszakban, úgyhogy nehéz előre bármit is mondani az erőviszonyokról. Az biztos, hogy az utóbbi évek kiemelkedően legsikeresebb klubja a Rouen, amely 2000 óta hétszer nyert bajnokságot, ebből az utóbbi három évben zsinórban. Stabil résztvevője a Kontinentális Kupa Final Fourjának, amelynek tavaly otthont is adott és meg is nyert. Legnagyobb vérveszteségük, hogy a csapatkapitány, Carl Mallette 31 éves kora ellenére visszavonult. A kanadai születésű csatár a tavalyi alapszakasz kanadai táblázatán 5. helyen végzett, 26 meccsen 16 gólt és 26 asszisztot termelt, ehhez a rájátszás 15 mérkőzésén hozzátett 11 gólt és ugyanennyi passzt. Ezzel egyébként kivívta a szurkolók elégedetlenségét, akik az utóbbi években hozzászoktak a 60 pont körüli teljesítményéhez. Ponterősségére jellemző, hogy egy évet töltött az EBEL-ben is, ahol 47 meccsen 63 pontot ért el, a Kontinentális Kupa januári fináléjában pedig 3 meccsen 4 góllal és 3 assziszttal zárt. Távozásával nagy űrt hagy maga után.

A helyére szerződtették a szintén kanadai Eric Castonguyt, éppen a Brianconból. Ő tavaly harmadik lett a liga kanadai táblázatán. Szintén jelentős erősítés az 525 cseh és 309 szlovák extraligás meccsel rendelkező Juraj Stefanka. A védelem legnagyobb igazolása Johan Akerman, aki védő létére roppant ponterős: 47 meccsen 12 pont a KHL-ben, 250 meccsen 103 pont az Elitserienben, 36 meccsen 21 pont az NLA-ban és 68 meccsen 49 pont a DEL-ben. Hogy csak a legerősebb bajnokságokat említsük, ennél alacsonyabb szinteken általában megvan a pont/meccs átlaga. De jelentős erősítés a szlovén válogatott védő Andrej Tavzelj, aki tavaly még a Jesenice csapatkapitánya volt, valamint a Nyitrából érkező Miroslav Durak is.

Szélig Viktor csapata, a Briancon a negyedik helyen zárta tavaly az alapszakaszt. Ez egyfelől bravúros volt, hiszen két évvel ezelőtt pénzügyi problémák miatt a megszűnés fenyegette a klubot, aminek következtében a szövetség nagyon súlyos szankciókkal kényszerítette a szigorúbb gazdálkodást. Másrészt a negyedik hely azt is jelentette, hogy a tőle mindössze egy ponttal lemaradó Angers-val került össze a negyeddöntőben, ahol végül is 3-1-es összesítéssel alulmaradt. Ez ugyanakkor kudarcélményt okozott. A nyáron 15 új játékos érkezett a klubhoz, míg 14 távozott. Utóbbiak közül a legfájóbb ? a már említett házi gólkirály, Costanguy Rouenba igazolásán kívül ? a hat éve csapatkapitány, sokszoros szlovén válogatott Edo Terglav visszavonulása, aki utánpótlásvonalon a klubnál marad edzőként. Luciano Basile mester az idei keretet három szlovén válogatottal töltötte fel, érkezett Mitja Sivic, Jakob Milovanovic és Bostjan Golicic. Emellett jött még David Labrecque, egy fiatal tehetséges csatár Kanadából, aki 3 QMJHL-es évében is pont/meccs átlag fölött teljesített, egy amerikai és két finn játékos, illetve több francia a ligában szereplő más kluboktól. A kilátások idén hasonlóak a tavalyihoz, ott lehetnek az élvonalban és a rájátszásban is továbbjuthatnak majd. A ligakupa első meccsén 6-1-re nyertek a Villard ellen.

A Dijon sok középszerű év után tavaly az alapszakaszban kimagaslót alkotott: második helyezett lett, de talán épp a rutintalansága miatt, a rájátszás első körében kikapott. Akkori ellenfele a Grenoble volt, és hiába vezettek a dijoniak már 2-0-ra is összesítésben, a három nyert meccsig tartó párharcot végül a Grenoble húzta be. Az idei keretet a Fehérvár egykori fenn edzője, Jarmo Tolvanen főként skandináv bajnokságokban játszó játékosokkal erősítette meg: Vas János mellett érkezett két finn és két svéd játékos, valamint egy Svédországban játszó kanadai is. A felkészülési meccsek során Vas ponterősnek bizonyult, ám a Szuperkupában, ahol 3-1-re kikaptak a Rouentól, nem szerzett pontot. A Ligakupában már két meccsen is túl vannak, kétszer nyertek 5-2-re a francia U20-as válogatott ellen. A második meccsen Vas gólt és gólpasszt is szerzett. Összességében az idei szezon elé is nagy várakozásokkal tekintenek, és minden esélyük megvan rá, hogy az élmezőnyben végezzenek.

Mint említettük, a nagy játékosmozgások miatt szinte lehetetlen előre megmondani, hogy mely csapat mennyit erősödött vagy gyengült egyik szezonról a másikra, francia szakértők szerint azonban a fentieken kívül még két csapattól várható, hogy az élbolyban végez. Az egyik az Angers, amelyikről egyenesen azt állítják, hogy neki van egyedül esélye véget vetni a Rouen évek óta tartó egyeduralmának. A 23 fős keretben mintegy tíz kanadai játékost találunk, köztük olyan csatárokat, mint Jonathan Bellemare, aki a 2009/10-es idényben 39 meccsen 81 pontot szerzett, elsőként végezve ezzel a kanadai táblázaton. A nyáron “mindössze” 9 új játékos érkezett a klubhoz, érdekesség, hogy hárman éppen Brianconból. Az Angers eddig egy meccset játszott a Ligakupában, azt azonban a Rouen ellen, 4-3-as győzelmük jelzi, hogy idén is komolyak a szándékaik. A Grenoble a negyedik csapat, amelyet a négy közé várnak. Tavaly a döntőben kapott ki a Rouentól, kulcsjátékosait megtartotta, csak négy új igazolása volt a nyáron. Ha valaki télen a Francia-Alpokban tölti szabadságát egy Grenoble?Briancon rangadót bátran merünk ajánlani. A szombati forduló igazi tétmeccsel indul, a Briancon az Angers-t fogadja, a mérkőzés 20:30-kor kezdődik, az online jegyzőkönyvet itt lehet követni.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 14., vasárnap
VB18 16:30 HUNDEN 1-4VÉGE
AL 18:30 ETOLHL 5-1VÉGE
április 15., hétfő
VB18 13:00 GERHUN 8-2VÉGE
április 17., szerda
VB18 13:00 AUTHUN 6-5 BVÉGE
április 18., csütörtök
VB18 13:00 HUNUKR 4-7VÉGE
április 19., péntek
VÁL 18:30 HUNNOR 2-1VÉGE
    • DUNA WORLD
április 20., szombat
VÁL 16:00 HUNNOR 3-2VÉGE
VB18 16:30 JPNHUN 3-6VÉGE
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
Partnerünk
Archívum