Az NHL engedett, de nem eleget

   

Szerdán újra tárgyalt az NHL és az NHLPA. Bettmanék 120 millió dollárral többet kínáltak a játékosoknak, mint legutóbb. Ez azonban még mindig több mint 300 millióval kevesebb, mint az az összeg, ami eddig illette a liga főszereplőit. Gary Bettman, az NHL komiszárja és Donald Fehr, az NHLPA, azaz a játékos-szakszervezet vezetője is új javaslatokkal állt elő, amelyek megvilágították a két fél felfogásában megmutatkozó különbséget. A szavakban is remekül követhető az álláspontok közötti különbség. Bettman jelezte, hogy javaslatuk ? tekintettel a lockout okozta károkra ? csak szombatig él. Fehr egy másfajta megközelítést javasolt. “Gondolkozzanak úgy ? javasolta az NHL fejeseinek ?, hogy van egy ügy, ami miatt lockoutról beszélnek. Aztán lockouttal fenyegetnek, elmondják a szurkolóknak és a hirdetőknek, hogy lockout lesz, aztán tényleg lockout lesz, és ennek az árát mással akarják megfizettetni.”

Az NHL legutóbbi javaslata több pénzt hagyna a játékosoknál, mint az eddigiek, és ezt rendkívül fontos lépésként látják Bettmanék. Azt is komoly engedménynek érzik, hogy visszatértek a jégkoronggal kapcsolatos bevétel (hockey related revenue) fogalmának ahhoz az értelmezéséhez, amely jelenleg érvényes. A legújabb javaslat szerint a játékosoknak ennek 49 százaléka jutna, ami hat év alatt 47 százalékra csökkenne. Bettman szerint ez újabb 250-300 millió dollár, ami a játékosokhoz kerülne a kluboktól, ami megfejelné azt a 460 milliót, amit már az előző javaslatában is felajánlott az NHL. Jelenleg 57% a játékosok részesedése ebből a pénzből, az eredeti NHL-javaslat pedig 43% volt a következő időszakra. “A javaslatunk egy fontos lépés előre, és megpróbálja rávenni a szakszervezetet, hogy végre legyen megállapodás” ? jellemezte pozíciójukat Bettman.

Fehr nem boldog túlzottan az NHL ajánlatától. Mint elmondta, “eddig az NHL egy rendkívül nagy összeget vett volna el a játékosoktól, az új ajánlat viszont csak nagyon nagy összeget”.

Miközben a tárgyaló felek még mindig különböző gazdasági modellek kidolgozásával vannak elfoglalva, távol a megállapodáshoz szükséges részletekről, Bettman a liga tanácsülésére készül, ahol valószínűleg megkapja a beleegyezést arra, hogy szükség esetén kihirdesse a lockoutot, ami az ő vezetése alatt immár a harmadik, az elmúlt 20 évben pedig a negyedik lenne.

Közben az NHLPA más módon is igyekszik megtorpedózni a szünetet. A Montreal Canadiens 16 játékosa beadvánnyal fordult a quebeci törvényszékhez, hogy nyilvánítsák törvénytelenné a lockoutot Quebec területén. Bár a többi 29 klub számára ez nem megoldás, Fehr így kommentálta mindezt: “Egy nap, egy helyszín.” Mindenesetre az NHLPA vezetője szerint a játékosok készek akár arra is, hogy leállás nélkül folytassák a tárgyalásokat szombat után is.

Ennek ellenére komolyan veszik a szombati határidőt és Bettman szavait. “Úgy kezeljük a határidőt, hogy az létezik. Azt mondták, ez a határidő, és úgy készülök, hogy Gary is komolyan gondolja ezt. Nincs okom feltételezni, hogy ez lenne így. De szeretnék mindenkit emlékeztetni, hogy a lockout választás kérdése, nem muszáj, hogy az legyen, ha nem akarjuk.” Fehr szavai egyértelműsítik azt, amit eddig is tudni lehetett: a játékosok mindenképpen játszani akarnak. Ugyanakkor azt is sejtetik, hogy az NHLPA véleménye szerint akkor is elkezdődhetne a szezon időben, ha szombatig nem sikerül mindenben megállapodni.

Cimkék: ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum