Pat Cortina: A magyar hoki is sokat tett értem

   

Az egyik német szakportál tudni véli, hogy pillanatokon belül Pat Cortinát nevezik ki német szövetségi kapitánynak. A négy jelölt között van, ez mát tény. Cortina néhány napja Magyarországon járt klubcsapatával. Sok mindenről kifejtette véleményét.

Már csak négy név maradt fent a rostán a német szövetség kapitánykeresőjében. A hosszú lista leszűkült, Pat Cortina, Dan Ratushny, Hans Zach és Bengt-Ake Gustafsson a négy lehetséges jelölt. A sport1.de kedd délután arról adott hírt, hogy a döntés már meg is született, ennek értelmében a legelismertebb magyar szövetségi kapitány veszi át a német válogatott irányítását a svájci Jakob Kollikertől, akivel a német válogatott csalódást keltő helyen zárt a finnországi vb-n. Ha ez így van, akkor Cortina szeptember 18-án mutatkozhat be új szerepkörében, Bécsben. A döntés tehát hamarosan valóban publikussá kell váljon.

A Pakk jégkorongmagazin másfél hete készített exkluzív interjút a kanadai-olasz szakemberrel, amikor az EHC Münchennel az Ifj. Ocskay Gábor-emléktornán vendégeskedett. Péter Emese szerkesztő engedélyével és segítségével közöljük az akkor elhangzottakat:

“Sokan azt mondják, amikor visszatérek Magyarországra, hogy sokat tettem a magyar hokiért. Ez egy kétirányú utca, a magyar hoki is sokat tett értem. Most Münchenben élek, azon a szinten és azt csinálom, amit szeretek, és ahhoz hogy ide eljussak, kellettek a Magyarországon elért sikerek. Lehet, hogy jó munkát végeztem, de én csak a kertész voltam. Kellett a jó talaj, víz és napsütés is ahhoz, ami kinőtt ebből a földből.

Beszéltem Ocskay Gáborral, aki említette, hogy a szapporói csapatból Majoross Gergely, Svasznek Bence, Kangyal Balázs, Holéczy Roger edzősködik. Beszéltem egy kicsit Sille Tamással is, ő is elmondta, mik a tervei a jövőben, Tokaji Viktor szintén. Szóval hallani azt, hogy ezek a srácok ezzel akarnak majd foglalkozni, és visszaadni a magyar hokinak abból valamit, amit kaptak. Esetleg felhasználnak abból is valamit, amit együtt tanultunk az évek alatt. Hogy is mondjam? Világbajnokságot nyerni nagyszerű dolog, de amikor ezek a dolgok elkezdenek megtörténni, ezek még többet jelentenek, igazán megelégedéssel töltenek el.

Nincs igazi nagy titok a munkám során. A munkamorál, az etika az igazi hozzávalók a sikerhez. Amikor idejöttem, a technikai tudás megvolt, de ahogyan azt használták, az néha a szerencsén múlott. Nem azt mondom, hogy nem volt fegyelem vagy nem dolgoztak keményen, inkább azt, hogy nem jól használták azt, amijük volt. Sem mentálisan, sem fizikailag.

Ahhoz, hogy a mostani fiatal magyar játékosok eljussanak majd oda, ahol a nagyok vannak, nem elég a tehetség. Az nem az első a sorban. A munkamorál, a hozzáállás és az alázat ha megvan, akkor lehetsz eredményes. Nem szépnek kell lenni, hanem eredményesnek, és annak sem csak néhányszor, hanem mindig arra kell törekedni, nem szabad beérni kevesebbel soha.

Amikor az EHC Münchennel a Volán ellen készültünk, a meccs előtt elmeséltem a csapatomnak, hogy ki volt Ifjabb Ocskay Gábor, és azt is, hogy milyen játékos volt.  Néhányan igazán közel kerültek hozzám pályafutásom során, de talán még senkiben sem láttam azt a hoki iránti szenvedélyt, ami benne volt. Ezzel sok csapattársát és őszintén mondom, engem is inspirálni tudott. Csak remélni tudom, hogy az öröksége tovább él, és a fiatal magyar játékosok követni fogják a példáját. Mert az a magyar hoki jövőjére nézve sokat jelenthet, igazán naggyá teheti majd, ha a mostani “öregek” nem játszanak már, hanem edzősködnek.

Beszéltünk az imént a munkamorálról, alázatról, kitartásról s a többi. Két hete tart az edzőtáborunk, és érdekes volt a számomra, hogy Blake Sloan, aki Stanley Kupát nyert több mint egy évtizede, hogyan illeszkedik be a csapatba. Minden nap hoz egy új angol szót az öltözőbe, amit megtanulnak a többiek, ők meg minden nap egy német szót tanítanak neki. És valamikor a harmadik nap táján az alázat szót tanította meg a többieknek. El tudod képzelni, mennyire örültem, hogy van valaki, aki ugyanúgy gondolja, mint én? Ott mosolyogtam, mégiscsak egy Stanley Kupa-győztes játékosról van szó, aki eszerint él. Sokat jelent neki ez a szó, ez az ő hozzáállása.

Magyar játékosnak is van esélye a DEL-be kerülni, vagy akár a Münchenhez is, de ahhoz az kell, hogy a fent említett hozzáállást és munkát végezzék. Egyelőre én is azért dolgozom, hogy még sokáig a München csapatánál lehessek. Persze nincs arra garancia, hogy míg a világ világ, ott fogok dolgozni, de szeretnék, amíg csak lehet.

Hogy visszatérek-e egyszer még Magyarországra? Soha ne mondd, hogy soha! Mint azt már mondtam, azért lehettem sikeres itt, mert minden adott volt hozzá, talán szerencsés is voltam az időzítést illetően. Egy olyan csapattal kellett együtt dolgoznom, amelynek tagjai fogékonyak voltak, akartak és megtették azt, amit tőlük elvártam. Azt gondolom, hogy ha más jön akkor helyettem, ugyanezeket a sikereket elérhette volna a csapattal, mert ők voltak azok, akik ezt a nagyszerű munkát elvégezték.

A magyar hoki és a magyar emberek mindig különleges helyen lesznek a szívemben. Azt a szeretetet és pozitív energiát, amit akkor kapok, amikor ide jövök, azt nem lehet elmondani. És nem is múlhat el, mert miért is múlna el? Igen, itt vannak érzéseim és fel is töltődöm, tartást ad nekem ez az ország, amit ezzel a sportággal itt elértem, és az ilyen élmények és érzések teszik az embert azzá, aki az életben valójában. Lehet, hogy sokat adtam itt, de sokat is kaptam, sok embertől. Szóval, soha ne mondd, hogy soha.”

Cimkék: , , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum