A játékosok ki akarják zárni a lockoutot

   

Kanadai jogászok már a munka törvénykönyvét bújják. A québeci munkajogi szabályozás szerint ugyanis a munkáltató (esetünkben a Montreal Canadiens) nem bocsáthatja el a munkavállalóit, amennyiben azoknak nincs szakszervezetük. A munkavállalók számára előnyös szabályozással akarják elősegíteni, hogy a társadalmi partnerek maguk között, kollektív alkuk keretében rendezzék vitás ügyeiket. Így ugyanis a munkáltatók is érdekeltek lesznek abban, hogy a munkahelyeken működjön szakszervezet. Fura módon a National Hockey League Players Association (az NHL játékos-szakszervezete, azaz az NHLPA) most azzal próbál érvelni, hogy ő nem is szakszervezet, hiszen nincs bejegyezve a québeci munkaügyi bíróságon.

Szeptember 7-én a Montreal Canadiens játékosainak ügyvédje hivatalosan is felszólította a klubvezetést, hogy hagyjon fel a lockouttal való fenyegetéssel. Ha ezt nem teszi meg, akkor a héten kérvénnyel fordulnak a québeci munkaügyi bírósághoz, hogy ők kényszerítsék a klubot mint munkáltatót erre. Ha kérvényüket kedvezően bírálják el, állítja az NHLPA, az megfelelő jogi alapot teremt arra, hogy a klub tulajdonosai ne indíthassák el a lockoutot.

Donald Beauchamp, a Canadiens kommunikációs és közösségi kapcsolatokért felelős alelnöke vasárnap este úgy nyilatkozott, hogy a klub egyelőre nem kívánja kommentálni az eseményeket. Ezzel szemben Erik Cole csatár, az NHLPA montreáli képviselője, bejelentette, hogy a játékosok elkötelezettek abban az irányban, hogy méltányos üzletet kössenek az NHL tulajdonosaival a most zajló kollektív tárgyalások keretében. Továbbá készek e tárgyalások folytatására még akkor is, ha az előző szerződés érvényességének lejárta előtt (szeptember 15.) nem születik megállapodás.

“Ezzel szemben az NHL, úgy tűnik, megelégszik azzal, hogy lockouthoz folyamodjon, amennyiben nem tudunk megállapodni. Ezért kértük a québeci munkaügyi bíróságot, hogy lépjen közben és nyilvánítsa ki, hogy a lockout a québeci munkaügyi törvények közvetlen megsértése.”

Az NHLPA mindeközben Ontario és Alberta államban is hasonló stratégiával próbálkozik a Toronto Maple Leafs, az Ottawa Senators, a Calgary Flames és az Edmonton Oilers ellen. Az NHL hivatalosan kérte Ontario állam munkaügyi minisztériumát, hogy ne állítson fel közvetítő bizottságot a vita rendezésére, ezt az kérést a minisztérium el is fogadta. Az NHLPA szerint ezzel kikövezte az utat a lockoutnak Torontóban és Ottawában, úgyhogy arra kérte a minisztériumot, hogy önkéntes közvetítőként mégis avatkozzon be a vitába. Albertában pedig múlt hét pénteken adott be a játékos-szakszervezet kérelmet az albertai munkaügyi kapcsolatok hivatalának. Ebben arra kérték a Hivatalt, hogy hivatalosan is foglaljon állást, jogszerű-e egy esetleges lockout.

Az NHLPA szerint az NHL a lockout felé tartó lázas sietségében semmibe veszi a szabályokat, amit mindenképpen meg kell akadályozni: “Akár egyetértünk az NHL-lel, akár nem, lockoutra csak jogszerűen kerülhet sor.” A vita folytatódik, sőt hasonló lépésekre lehet számítani British Columbia (Vancouver Canucks) és Manitoba (Winnipeg Jets) államokban is, míg az Egyesült Államokban a munkaügyi kapcsolatok országos hivatala illetékes eljárni az ügyben.

(Forrás: http://www.montrealgazette.com)

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum