eszelNo, vágjunk a médiás résébe

   

Szó szerint megzsarolt: azt mondta, hogyha nem írok, akkor, akkor nem is jelenik meg a blogon tőlem semmi!Minden igazi irodalmi igényű iromány (nem vagyok ennyire nagyarc, csak az alliteráció miatt írtam így…) három részből áll: fej-tor-potroh, illetve bocsi: bevezetés-tárgyalás-befejezés. Bevezetésként ép(?)elmém és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában két dolgot szeretnék azonnal leszögezni:

1. Tisztelt Sortűzbizottság, Statáriális Vésztörvényszék, Nemes-de vén-Kúria, én nem akartam Fanblogger lenni! (A fan szóról egyébként is leginkább a fanszőrzet jut az eszembe, de ez csak velejéig romlott szexista gondolkodásomat minősíti.) Engemetetet F. Kapus telefonon keresztül történő, előre megfontolt szándékkal elkövetett hosszú lelki ráhatással kényszerített, hogy vállaljam el! Szó szerint megzsarolt: azt mondta, hogyha nem írok, akkor, akkor nem is jelenik meg a blogon tőlem semmi! (Ez kb. olyan, mint amikor a félrelépő nő azzal védekezik, hogy őt biz’ megerőszakolta a szeretője, ugyanis azt mondta neki, hogyha nem fekszik le vele, sose dugja meg…)

2. Bár már ott voltam a piski hídnál, amikor Bem apó bedobta a korongot, mind a mai napig nem tartom magam szakértőnek a jégkorongban, megmaradtam egyszerű szurkernek. Imigyen senki ne várja tőlem, hogy „raonos” alapossággal elemezzek egy-egy mérkőzést, edzőt, játékost, taktikát stb. Én nem értek a hoki szakmai részéhez, tőlem játszhat a jobb szélen egy balf@sz, variálhatják a kombinációt, vagy kombinálhatják a variációt, herélhetik (bocsi: cserélhetik) a játékosokat a sorokban, én globálisan nézem a mérkőzést, és leginkább az engem érő sok(k)hatás köt le. Egy régi sértődés miatt különben sem adok még tanácsot sem: amikor ezerkilencszázroppantrégen – még a Kinizsis időkben –felvetettem, hogy játsszuk a támadó kapus felállást, egyszerűen kinevettek. Azóta legfeljebb annyit szóltam bele az edző dolgába, hogy ”Náci, kérjél időt!” (Az „öreg” miskolci szurkolók értik!)

No, vágjunk a médias résébe – avagy ahogy azok a művelt nyikjuszák mondják, akik tudnak momóul: in medias stressz –, szóval hogy egy reklám szövegét kifordítsam: ”Apa, elkezdődött!” Volt itt pénteken Miskolcon egy jégkorongmérkőzés. Nem is akármilyen! Új szezon, (félig) új csapat, nyitánynak a régi nagy ellenfél, azaz Maci–Fradi (sírba)döntő! Biztosan mindenki tudja az eredményt, de azért jó leírni, győztünk 5-2-re. A részleteket, adatokat, értékeléseket, hozzászólásokat lehetett olvasni mindenféle honlapokon, így inkább a „körítéssel” és az általam tapasztaltakkal foglalkoznék.

Kezdődött azzal, hogy a parkolás tragikus volt. A Miskolci Sört-feszt-igyál (Sörfesztivál) miatt a csarnok melletti parkolókat lezárták, a mérkőzésre, illetve a rendezvényekre érkező autósok vagy nem, vagy csak nagyon messze találtak parkolóhelyet, amikor a könyvtári rész már dugig telt. (Na most nem a csomagtartós könyvtáramra gondoltam..!) Nem is értem, hogy miért telepszik rá egy alig pár embert érdeklő eksön egy ilyen széles tömegeket megmozgató meccsre, mint a Miskolci Jegesmedvék Jégkorong SE vs. FTC-ESMTK? (Na jó, persze tudom, már Kft. vagyunk…) Miért gondolták, hogy a színvonalas jégkorongra kiéhezett sportszerű és józan miskolci közönség sört fogyasztana? Sosem volt jellemző… Másik példája az egyeztetés teljes hiányának, hogy a nyolcra hirdetett Ganxta-koncert erős csúszást szenvedett, mer’ a főszereplő éppen nem ért rá, mer’ éppen máshol volt. (Lehet tippelni, hogy hol…)

A beléptetés még a hagyományos módon történt: a rendszer egyelőre humán elemekkel műxik, a jegyeket-bérleteket nem a közlekedési vállalat ellenőrei, hanem a biztonsági szolgálat tagjai kérték, akik táskaellenőrzéssel kiszűrték a különféle folyadékok tárolására alkalmas göngyölegeket is. (Motozásra vagy gyomorvizsgálatra nem került sor, rutinosabbak pocakban vitték be az ellétmányt!) Annak ellenére, hogy két pénztárnál lehetett belépőt váltani, a nyomtatás és a nagy számú érdeklődő miatt sokan csak jóval a kezdés után érhettek be, így lemaradtak az első találatunkról, de volt, aki a második gólról is. Úgy látszik, hiába volt a felhívás, hogy ne közvetlenül a kezdés előtt jöjjön a népség-katonaság, mert különben tumultus lészen, az „ej ráérünk arra még” család nagyon kiterjedt rokonsággal büszkélkedhet. Mindenesetre Sántha Ferenc novellája jutott eszembe: ”Sokan voltunk.” Nem volt telt ház, de több mint háromnegyedéig megtöltöttük a csarnokot.

Ami bent elsőre feltűnt, azok az új reklámok az oszlopokon (egy energiaitalt gyártó szponzor, de a pokolba’, nem írhatom le a nevüket…), valamint a megújult és tetszetősen kialakított büfék. Itt mérték a „Maci-sört”, melynek íze és árfekvése – hogyan is fogalmazzam meg politikusan – egymástól eltérő vélemények hangoztatására adott alkalmat. (Hiába, a régi jó Borsodi…!) Persze régi mondás, hogy sohasem főzől olyan levest – jelen esetben sört –, ami mindenkinek egyformán ízlik.

A megújult VIP-terem tényleg káprázatos, a szolgáltatások kiválóak, megéri plusz jegyet venni miatta! Kár, hogy nem láttam…

A helyre szóló különféle bérletek (ülő, álló, könyöklő, külön Fanatic-szektor) rendszere viszont nagy találmány! Bár a jégcsarnok rövid története alatt a „szokásjog” alapján már kialakult a törzsközönség „saját” territóriuma, de azért voltak olyan kiemelt érdeklődést kiváltó mérkőzések, ahol majdnem közelharc folyt a jobb székekért és állóhelyekért. Nem volt ritka, hogy órákkal a mérkőzés előtt kispárnával, ezzel-azzal próbáltuk „spájzolni”a megszokott helyünket. Most ennek vége, ki hová váltotta meg a bérletét, oda ülhet az egész szezonban. (Persze vannak kárvallottjai ennek a szisztémának is: aki lemaradt, és megvették előle a kívánt helyet, vagy pölö azok a semmit sem sejtő leányversenyzők, akik – pechükre, vagy tájékozatlanságból? – pontosan a szirénám előtt csücsülnek és szenvednek jelentősebb halláskárosodást…) Rendezni kell viszont a Fanatic-szektorban az ülő- és állóhelyek elkülönítését oly módon, hogy mindenki belássa a teljes pályát! Ne legyen ebből adódóan fogaknak csattogtatása és anyázás a miskolci szurkerek között!!!

Aztán itt van az új kivetítő! Tényleg szép. Szép nagy, szép színes, szép éles a képe, szép dolgokat lehet rajta lejátszani, szépen lehet rajta követni élőben a mérkőzést – már ha valaki nem a pályán óhajtja szemmel követni az eseményeket. Jó szolgálatot tesz, ha olyan területen folynak a történések, ami(k) valamilyen okból korlátozottan beláthatóak, kiválóak a bezoomolt közeliek, de sokaknak van hiányérzetük: felvetődött, hogy jó lenne visszajátszásban megnézni egy-egy esetet, akciót, védést, gólt! Pénzkérdés, több mint félmilla, de technikailag megoldható.

Sz@r ügy, de ismét bebizonyosodott, hogy nagyobb létszámú nézőseregnél kevés az emeleti mellékelt helyiségek be- és átbocsátóképessége! (Pedig mondtam, hogy tekintettel a szorult helyzetre, kivételesen a csapba is lehet pisilni!) Jó lenne a földszinti kegyhelyeket is reklámozni, főleg, hogy arra van a korongos bolt is.

Még leírok valamit: soha ilyen biztonságban nem volt a kocsim – és értékes beltartalma –, amióta jégkorongmeccsre járok. Pont mellettem és előttem várakoztak a rendőrségi járművek, így kb. 9-10 egyenruhás őrizte Kicsi Villámot… (Igaz, mivel csak nagy nehezen tudtam kiállni, ezért lekéstem a népszerű Barátok közt pénteki részeit. Még jó, hogy felvettem…)

Azért engedtessék meg nekem, hogy szóljak egy-két szót a csapatról is:
Úgy látom, CSAPATKÉNT vagyunk jók, ha ehhez még jönnek egyéni villanások, akkor szép győzelmeket arathatunk.
Az emberelőnyök megjátszásában látszik a tudatosság, kár, hogy nem lövünk messziről és nem vagyunk eredményesebbek.
Figyelni kell az eladott korongokra, főleg a védőharmadban (a Fradi mindkét góljánál mi voltunk az asszisztosok!)
Értékelés játékosonként, személyre lebontva: ugyan már, lásd a bevezetőben…

Datura stammarium (azaz summa summarum): apróbb nüanszoktól eltekintve jó szezonkezdet volt, remélem, a folytatás is hasonló lesz!

HAJRÁ MACIK!!!

Ui: pont hazértem, amikor a Digi adta Brassó–UTE meccs ismétlését. Az sem volt semmi, de az igazi meglepetés az Érsekújvár győzelme Szeredában. Látjátok feleim szümtükkel: érdekes egy bajnokság lesz ez!

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
január 18., csütörtök
U20 14:15 OHCKMH 5-4 HVÉGE
U18 15:30 PEFGEP 15-2VÉGE
U20 17:40 VASSLL 5-0VÉGE
U20 17:45 ZNOMAC 4-6VÉGE
U20 18:45 UTEDHK 4-1VÉGE
január 19., péntek
ROM 17:30 BRAGAL 7-0VÉGE
ROM 17:30 STESCC 5-8VÉGE
január 20., szombat
EWHL 11:25 SOSKMH 0-8VÉGE
U18 11:30 GEPZEG 3-7VÉGE
U18 14:30 KMHMIS 4-5VÉGE
U18 16:15 KACAVS 5-2VÉGE
MK 17:15 MISUTE 4-0VÉGE
    • M4 SPORT
U20 17:15 RBSAVS 5-4VÉGE
ROM 17:30 BRAGAL 10-3VÉGE
ROM 17:30 SCCSST 15-0VÉGE
DEBL 17:45 MARGEP 2-5VÉGE
U18 18:15 UTEOKW 1-0VÉGE
U18 19:10 VASETO 5-6 HVÉGE
EBEL 19:15 RBSAVS 2-0VÉGE
U18 20:00 ZNOMAC 2-1 HVÉGE
január 21., vasárnap
ROM 10:30 SSTSCC 0-24VÉGE
U20 14:15 ZNOAVS 3-6VÉGE
U18 14:20 MISOKW ÉLŐ
U18 14:30 RBSAVS ÉLŐ
U20 15:10 VASHCI ÉLŐ
U18 16:00 ETOVSV ÉLŐ
EBEL 17:30 DECAVS INFO
U20 18:00 RBSMAC 
U20 18:40 KMHUTE 
január 22., hétfő
EL 17:30 BRAVC2 
EL 20:00 TITFTC 
    • M4 SPORT
január 23., kedd
VIS 18:00 NITMIS 
    • SPORT 2
január 24., szerda
U18   AVSMAC 
EL 18:00 FTCTIT 
EL 18:00 SCCVC2 
U18 19:05 EHLKMH 
január 25., csütörtök
U18   MISKMH 
U18   UTEVAS 
U18   ZEGPEF 
U20   UTEOHC 
U20 17:40 VASG99 
január 26., péntek
ROM 17:30 PROSTE 
EL 18:00 FTCSCC 
EL 18:00 MACUTE 
EL 18:30 MISDAB 
Partnerünk