eszelNo, vágjunk a médiás résébe

   

Szó szerint megzsarolt: azt mondta, hogyha nem írok, akkor, akkor nem is jelenik meg a blogon tőlem semmi!Minden igazi irodalmi igényű iromány (nem vagyok ennyire nagyarc, csak az alliteráció miatt írtam így…) három részből áll: fej-tor-potroh, illetve bocsi: bevezetés-tárgyalás-befejezés. Bevezetésként ép(?)elmém és büntetőjogi felelősségem teljes tudatában két dolgot szeretnék azonnal leszögezni:

1. Tisztelt Sortűzbizottság, Statáriális Vésztörvényszék, Nemes-de vén-Kúria, én nem akartam Fanblogger lenni! (A fan szóról egyébként is leginkább a fanszőrzet jut az eszembe, de ez csak velejéig romlott szexista gondolkodásomat minősíti.) Engemetetet F. Kapus telefonon keresztül történő, előre megfontolt szándékkal elkövetett hosszú lelki ráhatással kényszerített, hogy vállaljam el! Szó szerint megzsarolt: azt mondta, hogyha nem írok, akkor, akkor nem is jelenik meg a blogon tőlem semmi! (Ez kb. olyan, mint amikor a félrelépő nő azzal védekezik, hogy őt biz’ megerőszakolta a szeretője, ugyanis azt mondta neki, hogyha nem fekszik le vele, sose dugja meg…)

2. Bár már ott voltam a piski hídnál, amikor Bem apó bedobta a korongot, mind a mai napig nem tartom magam szakértőnek a jégkorongban, megmaradtam egyszerű szurkernek. Imigyen senki ne várja tőlem, hogy „raonos” alapossággal elemezzek egy-egy mérkőzést, edzőt, játékost, taktikát stb. Én nem értek a hoki szakmai részéhez, tőlem játszhat a jobb szélen egy balf@sz, variálhatják a kombinációt, vagy kombinálhatják a variációt, herélhetik (bocsi: cserélhetik) a játékosokat a sorokban, én globálisan nézem a mérkőzést, és leginkább az engem érő sok(k)hatás köt le. Egy régi sértődés miatt különben sem adok még tanácsot sem: amikor ezerkilencszázroppantrégen – még a Kinizsis időkben –felvetettem, hogy játsszuk a támadó kapus felállást, egyszerűen kinevettek. Azóta legfeljebb annyit szóltam bele az edző dolgába, hogy ”Náci, kérjél időt!” (Az „öreg” miskolci szurkolók értik!)

No, vágjunk a médias résébe – avagy ahogy azok a művelt nyikjuszák mondják, akik tudnak momóul: in medias stressz –, szóval hogy egy reklám szövegét kifordítsam: ”Apa, elkezdődött!” Volt itt pénteken Miskolcon egy jégkorongmérkőzés. Nem is akármilyen! Új szezon, (félig) új csapat, nyitánynak a régi nagy ellenfél, azaz Maci–Fradi (sírba)döntő! Biztosan mindenki tudja az eredményt, de azért jó leírni, győztünk 5-2-re. A részleteket, adatokat, értékeléseket, hozzászólásokat lehetett olvasni mindenféle honlapokon, így inkább a „körítéssel” és az általam tapasztaltakkal foglalkoznék.

Kezdődött azzal, hogy a parkolás tragikus volt. A Miskolci Sört-feszt-igyál (Sörfesztivál) miatt a csarnok melletti parkolókat lezárták, a mérkőzésre, illetve a rendezvényekre érkező autósok vagy nem, vagy csak nagyon messze találtak parkolóhelyet, amikor a könyvtári rész már dugig telt. (Na most nem a csomagtartós könyvtáramra gondoltam..!) Nem is értem, hogy miért telepszik rá egy alig pár embert érdeklő eksön egy ilyen széles tömegeket megmozgató meccsre, mint a Miskolci Jegesmedvék Jégkorong SE vs. FTC-ESMTK? (Na jó, persze tudom, már Kft. vagyunk…) Miért gondolták, hogy a színvonalas jégkorongra kiéhezett sportszerű és józan miskolci közönség sört fogyasztana? Sosem volt jellemző… Másik példája az egyeztetés teljes hiányának, hogy a nyolcra hirdetett Ganxta-koncert erős csúszást szenvedett, mer’ a főszereplő éppen nem ért rá, mer’ éppen máshol volt. (Lehet tippelni, hogy hol…)

A beléptetés még a hagyományos módon történt: a rendszer egyelőre humán elemekkel műxik, a jegyeket-bérleteket nem a közlekedési vállalat ellenőrei, hanem a biztonsági szolgálat tagjai kérték, akik táskaellenőrzéssel kiszűrték a különféle folyadékok tárolására alkalmas göngyölegeket is. (Motozásra vagy gyomorvizsgálatra nem került sor, rutinosabbak pocakban vitték be az ellétmányt!) Annak ellenére, hogy két pénztárnál lehetett belépőt váltani, a nyomtatás és a nagy számú érdeklődő miatt sokan csak jóval a kezdés után érhettek be, így lemaradtak az első találatunkról, de volt, aki a második gólról is. Úgy látszik, hiába volt a felhívás, hogy ne közvetlenül a kezdés előtt jöjjön a népség-katonaság, mert különben tumultus lészen, az „ej ráérünk arra még” család nagyon kiterjedt rokonsággal büszkélkedhet. Mindenesetre Sántha Ferenc novellája jutott eszembe: ”Sokan voltunk.” Nem volt telt ház, de több mint háromnegyedéig megtöltöttük a csarnokot.

Ami bent elsőre feltűnt, azok az új reklámok az oszlopokon (egy energiaitalt gyártó szponzor, de a pokolba’, nem írhatom le a nevüket…), valamint a megújult és tetszetősen kialakított büfék. Itt mérték a „Maci-sört”, melynek íze és árfekvése – hogyan is fogalmazzam meg politikusan – egymástól eltérő vélemények hangoztatására adott alkalmat. (Hiába, a régi jó Borsodi…!) Persze régi mondás, hogy sohasem főzől olyan levest – jelen esetben sört –, ami mindenkinek egyformán ízlik.

A megújult VIP-terem tényleg káprázatos, a szolgáltatások kiválóak, megéri plusz jegyet venni miatta! Kár, hogy nem láttam…

A helyre szóló különféle bérletek (ülő, álló, könyöklő, külön Fanatic-szektor) rendszere viszont nagy találmány! Bár a jégcsarnok rövid története alatt a „szokásjog” alapján már kialakult a törzsközönség „saját” territóriuma, de azért voltak olyan kiemelt érdeklődést kiváltó mérkőzések, ahol majdnem közelharc folyt a jobb székekért és állóhelyekért. Nem volt ritka, hogy órákkal a mérkőzés előtt kispárnával, ezzel-azzal próbáltuk „spájzolni”a megszokott helyünket. Most ennek vége, ki hová váltotta meg a bérletét, oda ülhet az egész szezonban. (Persze vannak kárvallottjai ennek a szisztémának is: aki lemaradt, és megvették előle a kívánt helyet, vagy pölö azok a semmit sem sejtő leányversenyzők, akik – pechükre, vagy tájékozatlanságból? – pontosan a szirénám előtt csücsülnek és szenvednek jelentősebb halláskárosodást…) Rendezni kell viszont a Fanatic-szektorban az ülő- és állóhelyek elkülönítését oly módon, hogy mindenki belássa a teljes pályát! Ne legyen ebből adódóan fogaknak csattogtatása és anyázás a miskolci szurkerek között!!!

Aztán itt van az új kivetítő! Tényleg szép. Szép nagy, szép színes, szép éles a képe, szép dolgokat lehet rajta lejátszani, szépen lehet rajta követni élőben a mérkőzést – már ha valaki nem a pályán óhajtja szemmel követni az eseményeket. Jó szolgálatot tesz, ha olyan területen folynak a történések, ami(k) valamilyen okból korlátozottan beláthatóak, kiválóak a bezoomolt közeliek, de sokaknak van hiányérzetük: felvetődött, hogy jó lenne visszajátszásban megnézni egy-egy esetet, akciót, védést, gólt! Pénzkérdés, több mint félmilla, de technikailag megoldható.

Sz@r ügy, de ismét bebizonyosodott, hogy nagyobb létszámú nézőseregnél kevés az emeleti mellékelt helyiségek be- és átbocsátóképessége! (Pedig mondtam, hogy tekintettel a szorult helyzetre, kivételesen a csapba is lehet pisilni!) Jó lenne a földszinti kegyhelyeket is reklámozni, főleg, hogy arra van a korongos bolt is.

Még leírok valamit: soha ilyen biztonságban nem volt a kocsim – és értékes beltartalma –, amióta jégkorongmeccsre járok. Pont mellettem és előttem várakoztak a rendőrségi járművek, így kb. 9-10 egyenruhás őrizte Kicsi Villámot… (Igaz, mivel csak nagy nehezen tudtam kiállni, ezért lekéstem a népszerű Barátok közt pénteki részeit. Még jó, hogy felvettem…)

Azért engedtessék meg nekem, hogy szóljak egy-két szót a csapatról is:
Úgy látom, CSAPATKÉNT vagyunk jók, ha ehhez még jönnek egyéni villanások, akkor szép győzelmeket arathatunk.
Az emberelőnyök megjátszásában látszik a tudatosság, kár, hogy nem lövünk messziről és nem vagyunk eredményesebbek.
Figyelni kell az eladott korongokra, főleg a védőharmadban (a Fradi mindkét góljánál mi voltunk az asszisztosok!)
Értékelés játékosonként, személyre lebontva: ugyan már, lásd a bevezetőben…

Datura stammarium (azaz summa summarum): apróbb nüanszoktól eltekintve jó szezonkezdet volt, remélem, a folytatás is hasonló lesz!

HAJRÁ MACIK!!!

Ui: pont hazértem, amikor a Digi adta Brassó–UTE meccs ismétlését. Az sem volt semmi, de az igazi meglepetés az Érsekújvár győzelme Szeredában. Látjátok feleim szümtükkel: érdekes egy bajnokság lesz ez!

Hozzászólások (6)

 1.   #1
  kerusz,   

  A krónikás minden szava aranyat ér!

 2. moszkvicsslusszkulcs
    #2
  moszkvicsslusszkulcs,   

  Király írás. Mintha Én írtam volna!

 3.   #3
  Szoljanka,   

  Jó kis írás eszel, igazi keleti körkép, ahova amint tehetem megyek meccsre, Tokajba a cimborákkal! :)

 4. Bárd
    #4
  Bárd,   

  Jól szórakoztam, köszi :)

 5. gogosz
    #5
  gogosz,   

  Köszönjük F.Kapus! :)

 6. kovacsistvan
    #6
  Kovács István,   

  A 2000/01-es szezonban a Miskolc a Tisza Volánnal játszott az OB I. hetedik helyéért.
  Örülök, hogy azóta ennyit fejlődött a miskolci jégkorong :)
  Szomorkodok, hogy ennyi idő alatt hova fejlődhetett volna a szegedi jégkorong...

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 23., vasárnap
EBJL 10:45 ZESAVS 0-10VÉGE
EBYSL 11:30 HCIAVS 3-8VÉGE
EBJL 12:40 OHCDMJ 2-0VÉGE
EBJL 13:30 RBSVAS 9-0VÉGE
EBYSL 13:45 OLLMAC 1-4VÉGE
EBJL 14:00 KACETO 3-2VÉGE
EBJL 14:00 MARHKB 5-2VÉGE
KK 14:30 JESGAL 3-2 HVÉGE
MOL 17:00 SCCBRA 0-3VÉGE
EBYSL 17:30 SLLHKB 2-1 HVÉGE
EBJL 18:00 VICUTE 3-8VÉGE
KK 18:00 TYCMIS 5-2VÉGE
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
U18 18:40 AVSSCC 
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
NHL 01:00 PITFLA 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
EBJL 19:00 MACDMJ 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
U18 16:30 PEFKMH 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
U18 18:30 SCCMIS 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
EBYSL   DMJSLL 
U18   MACETO 
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
7NH7 17:00 HUNCAN 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk