Sok csapat nyerhet egy rövid lockouton

 

A pittsburghiek szerint a klubok többsége egy néhány hónapig tartó szünet pártjára állhat.Az egyre elkerülhetetlenebbnek látszó NHL-lockout felé haladva a Pittsburgh Penguins blogja érdekes cikkben taglalja, hogy mely csapatok húzhatnak a szünetből leginkább hasznot. Abban nincs semmi új, hogy az NHL csapatai igen eltérő anyagi lehetőségekkel rendelkeznek. Az NHL 30 csapata közül kb. 20 semmilyen vagy elhanyagolható mértékű profitot termel, ebből adódóan az érdekeik is jelentősen különböznek a jelentősebb bevétellel rendelkező klubokétól. Ezt ismerte fel Donald Fehr, az NHLPA (az NHL-játékosok szakszervezete) vezetője is, aki az idei kollektív szerződésben javaslatot tett a bevételek újszerű elosztására.

A jelenlegi viszonyok között ugyanis az NHL “kis csapatainak” kifejezetten jól jöhet egy néhány hónapos szünet, hiszen a lockout alatt a játékosokat nem a klubok fizetik. Nem véletlen, hogy egyetlen más major sportágban sem használják oly gyakran a lockout kifejezést, mint éppen az NHL-ben, hiszen a játékosok fizetése a legnagyobb tétel a klubok költségvetésében. A Minnesota Wild például 200 millió dolláros szerződést kötött Zach Parise-szel, míg az Xcel Energy Center, ahol a Wild játssza mérkőzéseit, 175 millió dollárba került. Így már érthetőbb, mekkora könnyebbséget jelenthet a kisebb kluboknak egy két hónapos szünet.

Ha például a bajnokság csak decemberben kezdődik, nagyjából 20 meccset törölni kell. Igen ám, de erre októberben és novemberben kerülne sor, amikor az NHL-nek a baseball rájátszásával és az NFL-lel kellene versenyeznie. Ez pedig egyelőre nem megy neki: tavaly egyedül a Toronto, a Montreal és a Vancouver jegybevételei haladták meg a bérjellegű kiadásaikat, a többieknél ráfizetés keletkezett. Ráadásul a klubok legtöbb bevétele az arénákban rendezett egyéb eseményekből származik.

Lesz tehát némi bevételkiesés a jegyeladási és merchandising oldalon, de ezt sokszorosan behoznák a béreken keletkező megtakarítások. Ráadásul a bérleteladást és a közvetítési jogokat egy két hónapos szünet nem befolyásolná jelentős mértékben. Nem véletlen tehát, hogy az NHLPA megpróbál közvetíteni a gazdag és a szegényebb klubok között, hiszen egy pár hónapos lockout egyedül a szurkolóknak és a játékosoknak nem jönne jól. A következő hetek választ adnak majd arra a kérdésre, hogy Fehr tárgyalási taktikája mennyire működik a gyakorlatban. Láthatóvá válik tehát az NHL belső szerkezeti problémája, és egyértelműsödik, hogy a jelentős, 50%-ot meghaladó bevételnövekedés önmagában nem hozta meg a Kánaánt az NHL-nek a 2004/05-ös lockout óta.

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum