Az NHL legfiatalabb csapatkapitánya

   

Landeskog 11 nappal előzte meg Crosbyt, 29 nappal Lecavalier-t. Gabriel Landeskogot kedden reggel bekérették egy megbeszélésre, ahol Joe Sacco edző és Milan Hejduk csapatkapitány várt rá. A fiatal svéd támadó nem sejtette, miért kell mennie, így állítólag sokkolta, amikor Hejduk átadta neki a C-betűvel ellátott 92-es mezt.

“Erről álmodtam egész életemben, hogy olyan klub tagja legyek, mint az Avalanche. Hatalmas megtiszteltetés, hogy egy ilyen nagy múltú csapat kapitánya lehetek, olyan kapitányok örökébe lépek, mint Joe Sakic, Adam Foote és természetesen Milan Hejduk” ? mondta a fiatal svéd csatár, aki tavaly játszotta első szezonját az NHL-ben. 82 meccsen 52 pontot szerzett, 22 góljával ő volt a Colorado leggólerősebb játékosa, ennek megfelelően júniusban megkapta a legjobb újoncnak járó Calder Trophyt.

Hejduk, aki az utolsó megmaradt tagja a 2001-ben Stanley Kupát nyerő csapatnak és akit tavaly választottak meg csapatkapitánynak, elmondta: “Nagyszerű tapasztalat volt, nagyon élveztem, igazi megtiszteltetés. De az én szerepem egy kicsit megváltozott az utóbbi időben és úgy gondolom, olyasvalakinek kell lennie a csapatkapitánynak, aki jelentősebb szerepet tölt be a csapatban, aki az első két sor valamelyikében játszik, ami rólam tavaly már nem volt elmondható. Számomra legalábbis furcsa volt úgy kapitánynak lenni, hogy közben a harmadik és a negyedik sor között ingázom, ezt nem éreztem helyénvalónak. Gabe remek választás. Bár még nagyon fiatal, az idősebb játékosok segíteni fognak neki. Hiszem, hogy még nagyon sok időt fog a klubnál eltölteni és még nagyon, nagyon sokáig ő lesz a kapitány.”

Hejduk döntése még Sacco edzőt is meglepte: “Tudtam, ha egy helyzetben úgy érzi, nem tud 100%-ot teljesíteni, nem várhatunk tőle kevesebbet. Tiszteletben kell tartanunk a döntését, amit soha nem egyszerű egy játékosnak meghoznia, főleg ha olyan karakter, mint Milan.” Hejduk után nem volt nehéz eldönteni, hogy ki legyen az utóda. “Számomra Gabe a logikus választás. A legjobb játékosunk, akinek vezetői képessége megkérdőjelezhetetlen, mind a jégen, mind pedig a jégen kívül. Nagyon természetesen viselkedik mint vezető. Soha nem próbál meg olyasvalaki lenni, aki nem ő. A játékostársak reakciói is elsöprő többségben pozitívak voltak. Azt hiszem, hosszú időre megtaláltuk az igazi kapitányunkat.”

Az nhl.com összeszedte, hogy a jelenlegi kapitányok mikor kapták meg a titulusokat, kis keresés után ki lehet számolni, hogy ki volt a legfiatalabb (az első hármat már említettük) és ki a legidősebb. Landeskog számára nem lesz teljesen új a feladat, hiszen előző klubja, az OHL-ben szereplő Kitchener Rangers fennállásának 48 éves történetében is ő volt az első európai csapatkapitány, miután az alapszakasz 53 meccsén 36 gólt lőtt és 66 pontot szerzett, amihez a rájátszás 7 meccsén hozzátett még 6 gólt és 4 asszisztot. Hallgatni fogok Milanra és az idősebb játékosokra az öltözőben, akiket nagyon tisztelek. Ez az egész kicsit szürreális és elég különös.”

Olvasóink számára érdekes lehet, hogy Landeskog 2009-ben kapitánya volt annak a svéd ifjúsági válogatottnak, amelynek a jelenleg a Dab.Doclert irányító Stephan Lundh volt a vezetőedzője és amely 5. lett.

(Forrás: www.nhl.com)

Cimkék: , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum