Nem most kell győzelmeket bezsebelni

   

Az ifjúsági válogatott három vereséggel kezdte az évet. Glen Williamson az áprilisi világbajnokságot akarja megnyerni.

A magyar ifjúsági válogatott pont nélkül az utolsó helyen zárta az Olimpiai Reménységek Versenyét augusztus végén, a Jégpalotában ? Szlovénia, Lengyelország U18-as és Szlovákia U16-os válogatottja volt a vendégünk. Hasonlóra korábban nem volt példa, de osztjuk az egykori NHL-es tréner, Glen Williamson szövetségi edző véleményt ? és ezt támasztja alá sajnos éppen az előző évi vb-szereplés ?, miszerint az U18-as válogatottnak az április világbajnokságot kell megnyernie, nem a felkészülési meccseket. Az 57 éves kanadai szakemberrel akkor beszélgettünk, amikor már kellően át tudta gondolni, mi történt a szezonfelvezető négyes tornán.

? Hogyan értékeli az edzőtábort és az idénybeli első tornát?

? Ez volt az első táborunk, azaz egy munka most indult el. Új a program, új a szakvezetés és félig új a csapat is, hiszen ebben az összetételben még nem találkoztak a srácok. Ilyenkor kerül meghatározásra az együttes munka célja és keretrendszere. Nem törődnek az edzők azzal, hogy a múltban ki mit nyújtott, és azzal sem, hogy ki honnan érkezett.  Elindult egy olyan közös munka, aminek az alapja a teljesítmény. A srácokat teszteltük, és az együttes gyakorlást követően a 40-50 fős szelekció két-két csapatban meccset játszott, majd kijelöltük a torna résztvevőit. A sok gyakorlás és a meccsek alatt megpróbáltuk megismerni a játékosokat. Természetesen mindig győzni akarunk, így a sok hasznos tapasztalat ellenére nem az elégedettség az, ami jellemezte a stábot a vasárnapi záráskor, de nem is keseredtünk el. Most felmértük, hogy hol tartunk és ki tudjuk jelölni a fejlődési irányát. A csapatépítésre alapozva a klubokkal együtt tudjuk a későbbi sikert előkészíteni. Magyarországon dolgozva mindenkinek szem előtt kell tartani, hogy ez egy büszke nemzet, és azt szeretném, ha a válogatott minden tagja, aki a nemzetet képviseli, átérezné a különleges elvárást.

? Milyen pozitívumokat és negatívumokat észlelt?

? Mindenképpen pozitív, hogy a legtöbb játékost láthatta a szakvezetés, és a többségben megvan a bizonyítási vágy és a nemzeti mezben szeretné megmutatni, hogy mit tud. Több srácban benne van az állandó győzni akarás. Amiben legfőképpen fejlődni kell, az egyrészt a testi adottságok, azaz a testtömeg a megfelelő izomzattal, ha a fizikális oldalt nézzük. Másrészt hiányos a csapatjáték alapvető nemzetközi normáinak az ismerete, bizonyos játékelemek, koncepció és taktikai elemek használata.

? Reálisnak tartja a tornán elért negyedik helyet?

? Én a szakmában ilyenkor nem használom ezt a mércét, de a közvélemény minden meccs után az összeméréssel foglalkozik. Ennek a tornának most ez volt az eredménye, és ezt a három nap után kialakult sorrendet nem kívánom elemezni. Egy út elején járunk, ami csak az előző héten indult el. Én ezt a tornát a tanulási folyamat indításaként értelmezem. Áprilisban, azaz 8 hónap múlva lesz a világbajnokság. Nem most kell győzelmeket bezsebelni, hanem addig kell fokról fokra fejlődni. Ennek a szellemében játszottuk le ezt a tornát is.

? Mi lehet annak az oka, hogy a három mérkőzés alatt mindössze egyszer sikerült egyenlő létszám mellett betalálni az ellenfél kapujába?

? Nem csak egyenlő létszámban, de emberelőnyben sem volt jellemző, hogy túlságosan nagy veszélyt jelentettünk volna az ellenfél kapujára. Nem volt megfelelő a bot- és a korongkezelés, és tekintettel arra, hogy jól képzett játékosokról beszélünk, ez abból adódhatott, hogy a döntő szituációkban hiányzott a koncentráció. Emellett a küzdőszellemet is fejleszteni kell, mert minden korongért a gólszerzésben végig bízva meg kell küzdeni. Ez nem taktika, ez hit kérdése, és itt térünk rá a siker egyik legfontosabb elemére, a mentális hozzáállásra.

? Hogyan értékeli a tornán speciális játékszituációkban mutatott csapatteljesítményt?

? Egyszerűen nem volt felépített koncepció. Ezt a klubokban fejleszteni kell. A speciális játékhelyzetekkel kapcsolatos elveket, koncepciót személyesen szeretném az érintett klubok szakembereivel egyeztetni. Ezt nem a havi kétnapos gyakorlás alkalmával kell begyakorolni. Az egyesületekben a hét közi edzéseken kell a játékosoknak elsajátítani, majd a bajnoki meccseken alkalmazni minél többször. Ez a feltétele annak, hogy a játékosok a válogatottban, a nemzeti mezben a felelősség terhét viselve a legkiélezettebb meccsek nyomása alatt is hibamentesen kezeljék az adott szituációt. Meg kell tanulni sikeresen küzdeni presszió alatt. A válogatott szakmai stábja az együttlét minden percében, úgy az egyszerű gyakorlásokon, mint a mérkőzéseken, stresszszituációt generál és közben figyeli a srácok teljesítményét.

? Mi most az aktuális feladata a válogatott játékosoknak és a szakmai stábnak?

? A fiataloknak a saját klubjukban önmagukat kell fejleszteniük. Az említett technikai és taktikai feladatok elsajátítása mellett az erő és izomtömeg növelése nagyon fontos ahhoz, hogy minél többször megnyerjék az egyéni párharcokat. Általános alapelvek mellett minden játékos számára egyénileg lebontva is feladatokat határozunk meg, és az egyén felelőssége, hogy önmagát hogyan fejleszti. A szakmai stáb pedig a klubok edzőivel kell hogy konzultáljon. Fontos, hogy bizonyos mértékben egy nyelvet beszéljünk, fontos, hogy a csapatjáték nemzetközileg már lefektetett alapelemeiről egyet gondoljunk. Az országban remek szakemberek fejlesztik a fiatalokat, ezért lépésről lépésre kell a közösen elfogadott szakmai alapelveket lefektetni.

? Mivel tölti az idejét két edzőtábor között?

? Tekintettel arra, hogy az U18-as válogatott mellett komoly feladatok várnak rám a serdülő- és a kölyökszelekcióban is, az érintett szakemberekkel együtt már most az alacsonyabb korosztály edzőtáborának tematikáján dolgozunk. Visszatérve azonban az ifjúsági válogatottra, amint beindul a bajnokság, látogatni fogom a mérkőzéseket, figyelem a játékosokat és konzultálok az edzőkkel.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
április 21., vasárnap
NVB 15:00 HUNKOR 2-0VÉGE
április 22., hétfő
NVB 12:30 HUNNED 2-0VÉGE
    • SPORT 1
április 23., kedd
VÁL 19:30 ITAHUN 5-6VÉGE
április 24., szerda
NVB 12:30 HUNNOR 1-2 BVÉGE
    • SPORT 2
április 26., péntek
NVB 20:25 HUNAUT 
    • AMC MIKRO
április 27., szombat
NVB 16:00 HUNFRA 
    • AMC MIKRO
április 28., vasárnap
VB 16:00 HUNJPN 
    • SPORT 2
április 30., kedd
VB 16:00 HUNKOR 
    • SPORT 1
május 1., szerda
VB 12:30 HUNROM 
    • SPORT 1
Partnerünk
Archívum