Nem most kell győzelmeket bezsebelni

   

Az ifjúsági válogatott három vereséggel kezdte az évet. Glen Williamson az áprilisi világbajnokságot akarja megnyerni.

A magyar ifjúsági válogatott pont nélkül az utolsó helyen zárta az Olimpiai Reménységek Versenyét augusztus végén, a Jégpalotában – Szlovénia, Lengyelország U18-as és Szlovákia U16-os válogatottja volt a vendégünk. Hasonlóra korábban nem volt példa, de osztjuk az egykori NHL-es tréner, Glen Williamson szövetségi edző véleményt – és ezt támasztja alá sajnos éppen az előző évi vb-szereplés –, miszerint az U18-as válogatottnak az április világbajnokságot kell megnyernie, nem a felkészülési meccseket. Az 57 éves kanadai szakemberrel akkor beszélgettünk, amikor már kellően át tudta gondolni, mi történt a szezonfelvezető négyes tornán.

– Hogyan értékeli az edzőtábort és az idénybeli első tornát?

– Ez volt az első táborunk, azaz egy munka most indult el. Új a program, új a szakvezetés és félig új a csapat is, hiszen ebben az összetételben még nem találkoztak a srácok. Ilyenkor kerül meghatározásra az együttes munka célja és keretrendszere. Nem törődnek az edzők azzal, hogy a múltban ki mit nyújtott, és azzal sem, hogy ki honnan érkezett.  Elindult egy olyan közös munka, aminek az alapja a teljesítmény. A srácokat teszteltük, és az együttes gyakorlást követően a 40-50 fős szelekció két-két csapatban meccset játszott, majd kijelöltük a torna résztvevőit. A sok gyakorlás és a meccsek alatt megpróbáltuk megismerni a játékosokat. Természetesen mindig győzni akarunk, így a sok hasznos tapasztalat ellenére nem az elégedettség az, ami jellemezte a stábot a vasárnapi záráskor, de nem is keseredtünk el. Most felmértük, hogy hol tartunk és ki tudjuk jelölni a fejlődési irányát. A csapatépítésre alapozva a klubokkal együtt tudjuk a későbbi sikert előkészíteni. Magyarországon dolgozva mindenkinek szem előtt kell tartani, hogy ez egy büszke nemzet, és azt szeretném, ha a válogatott minden tagja, aki a nemzetet képviseli, átérezné a különleges elvárást.

– Milyen pozitívumokat és negatívumokat észlelt?

– Mindenképpen pozitív, hogy a legtöbb játékost láthatta a szakvezetés, és a többségben megvan a bizonyítási vágy és a nemzeti mezben szeretné megmutatni, hogy mit tud. Több srácban benne van az állandó győzni akarás. Amiben legfőképpen fejlődni kell, az egyrészt a testi adottságok, azaz a testtömeg a megfelelő izomzattal, ha a fizikális oldalt nézzük. Másrészt hiányos a csapatjáték alapvető nemzetközi normáinak az ismerete, bizonyos játékelemek, koncepció és taktikai elemek használata.

– Reálisnak tartja a tornán elért negyedik helyet?

– Én a szakmában ilyenkor nem használom ezt a mércét, de a közvélemény minden meccs után az összeméréssel foglalkozik. Ennek a tornának most ez volt az eredménye, és ezt a három nap után kialakult sorrendet nem kívánom elemezni. Egy út elején járunk, ami csak az előző héten indult el. Én ezt a tornát a tanulási folyamat indításaként értelmezem. Áprilisban, azaz 8 hónap múlva lesz a világbajnokság. Nem most kell győzelmeket bezsebelni, hanem addig kell fokról fokra fejlődni. Ennek a szellemében játszottuk le ezt a tornát is.

– Mi lehet annak az oka, hogy a három mérkőzés alatt mindössze egyszer sikerült egyenlő létszám mellett betalálni az ellenfél kapujába?

– Nem csak egyenlő létszámban, de emberelőnyben sem volt jellemző, hogy túlságosan nagy veszélyt jelentettünk volna az ellenfél kapujára. Nem volt megfelelő a bot- és a korongkezelés, és tekintettel arra, hogy jól képzett játékosokról beszélünk, ez abból adódhatott, hogy a döntő szituációkban hiányzott a koncentráció. Emellett a küzdőszellemet is fejleszteni kell, mert minden korongért a gólszerzésben végig bízva meg kell küzdeni. Ez nem taktika, ez hit kérdése, és itt térünk rá a siker egyik legfontosabb elemére, a mentális hozzáállásra.

– Hogyan értékeli a tornán speciális játékszituációkban mutatott csapatteljesítményt?

– Egyszerűen nem volt felépített koncepció. Ezt a klubokban fejleszteni kell. A speciális játékhelyzetekkel kapcsolatos elveket, koncepciót személyesen szeretném az érintett klubok szakembereivel egyeztetni. Ezt nem a havi kétnapos gyakorlás alkalmával kell begyakorolni. Az egyesületekben a hét közi edzéseken kell a játékosoknak elsajátítani, majd a bajnoki meccseken alkalmazni minél többször. Ez a feltétele annak, hogy a játékosok a válogatottban, a nemzeti mezben a felelősség terhét viselve a legkiélezettebb meccsek nyomása alatt is hibamentesen kezeljék az adott szituációt. Meg kell tanulni sikeresen küzdeni presszió alatt. A válogatott szakmai stábja az együttlét minden percében, úgy az egyszerű gyakorlásokon, mint a mérkőzéseken, stresszszituációt generál és közben figyeli a srácok teljesítményét.

– Mi most az aktuális feladata a válogatott játékosoknak és a szakmai stábnak?

– A fiataloknak a saját klubjukban önmagukat kell fejleszteniük. Az említett technikai és taktikai feladatok elsajátítása mellett az erő és izomtömeg növelése nagyon fontos ahhoz, hogy minél többször megnyerjék az egyéni párharcokat. Általános alapelvek mellett minden játékos számára egyénileg lebontva is feladatokat határozunk meg, és az egyén felelőssége, hogy önmagát hogyan fejleszti. A szakmai stáb pedig a klubok edzőivel kell hogy konzultáljon. Fontos, hogy bizonyos mértékben egy nyelvet beszéljünk, fontos, hogy a csapatjáték nemzetközileg már lefektetett alapelemeiről egyet gondoljunk. Az országban remek szakemberek fejlesztik a fiatalokat, ezért lépésről lépésre kell a közösen elfogadott szakmai alapelveket lefektetni.

– Mivel tölti az idejét két edzőtábor között?

– Tekintettel arra, hogy az U18-as válogatott mellett komoly feladatok várnak rám a serdülő- és a kölyökszelekcióban is, az érintett szakemberekkel együtt már most az alacsonyabb korosztály edzőtáborának tematikáján dolgozunk. Visszatérve azonban az ifjúsági válogatottra, amint beindul a bajnokság, látogatni fogom a mérkőzéseket, figyelem a játékosokat és konzultálok az edzőkkel.

Cimkék: , , ,

Hozzászólások (7)

 1.   #1
  sonka,   

  Beszélgetés a semmiről!Ha nem számit,nincs gond ,csak jó lenne előre ezt mondani és akkor nem idegeskedjük végig a meccseket,mert minek!Meghát gondolom ingyen volt,ha ugyse számit...!Gyanítom,ha megnyerjük a tornát,akkor egy fontos torna lett vóóna!Mind1!Ez a mi kis hazánk...!

 2. spiller
    #2
  spiller,   

  Sonka, szerintem nincs igazad. Nagyon is jó dolgokat mondott hogy miért csak ott tartunk ahol. Tényleg nem tudják a kritikus szituációkat kezelni, ez sajnos még a felnőtt válogatottra is érvényes. Gondolom láttad a legutóbbi divizió I-es VB-n a szlovén-magyart. Hány korongot szereztek ők ill. mi? Hány párharcot nyertek ők ill. mi? Hány korongunkat vadászták le a mi védőharmadunkban? Sajnos fizikálisan is és játékelemekben is nagy a lemaradásunk. Presszió alatt sajnos meg vagyunk lőve.

 3.   #3
  hokikori,   

  @sonka: Kedves sonka!
  Olvasni tudni kell a sorok között!
  Nagyon fontos üzenetet fogalmazott meg G.W. csak ezt ő diplomatikusan tette.
  A valóságtól egy kicsit távolabbról megközelítve nagyon kisarkítva
  úgy tudnám szemlélteni az üzenetét mitha egy újdonsült kosárlabda edző azért
  panaszkodna, hogy a gyakorlásnál arra kéri a játékosait, hogy a 2-1-2-es zónából a felső két ember a külső körig tolja fel a védekezését és a játékosok visszakérdeznének, hogy mi az a zóna.
  Számomra a következő gondolat rendkívül értékessé tette a szakember megszólalását:
  "...hiányos a csapatjáték alapvető nemzetközi normáinak az ismerete..."

 4.   #4
  sonka,   

  Igen,könnyen lehet hogy nincs igazam!Én nem merek ilyen mélységekig belemenni a szakmába,mert csak szurkoló vagyok!Tehát valoszínüleg amit irtál igaz lehet!DEEE!Én azért nézem,és szurkolok,hogy nyerjünk!És ne UTÓLAG közöljük,hogy szakmailag szukséges vereségeket szenvedtünk szinte szándékosan!/Költői tulzás:))/!Ha ez előre bármily módon jelezve van,akkor annak fügvényében nézem/vagy nem/a meccset!Sem jogom,sem stilusom szidni az edzők munkásságát,csak ezt ne...utólag!Akkor inkább lapozzunk és szurkoljunk tovább...és nyerjünk!!Jaah!És a szlovén juniorokat legyőzték a fiuk!Na ezt nem kell magyarázni...azthiszem!

 5.   #5
  gasaman,   

  Beszélgetés a valóságról! Amit a tornán láttam, az a sok mezőnyhiba, a helyezkedési és korongkezelési hiba, a a korongkihozatal problémái az egyéni korongért folyó küzdelem problémái stb. Nagyon jól látja G.W. mit kell tenni, reméljük el is kezdi az együttmüködést a klubedzőkkel, az egyéni hiányosságok kijavitása, összjáték rendszerek betanulása területeken- nem csak nyilatkozik ezekről.
  Más, remélem G.W.rájön, hogy mégis szükség lesz a pár külföldön játszó "légiósra" akik a felvetett hiányosságon már túl léptek és a csapatba állitásukkal hozzák a pluszt ami a sikerekhez vezethet. Tavalyi szezonban kiesni könnyü volt, feljutni idén nagyon nehéz lesz!

 6.   #6
  kerusz,   

  @sonka: Lassan tényleg el kellene azon is gondolkodni itthon, hogy minden külföldi edző azzal kezdi, hogy meg kell tanulniuk a játékosoknak csapatként dolgozni. Legyen ez Thurston, Lindqvist, Williamson, Sinkkonen, vagy akárki. De bitos mi tudjuk itthon ezt a dolgot i faszán és az a sok sötét finn meg kanadai meg svéd a hülye meg bohóc.

 7.   #7
  sonka,   

  Ismétlem:Nem értek hozzá!Szurkoló vok!Az edzők valószinű tudják mit csinálnak,az Ő felelőségük!Azt lenne jó tudni mikor van edzőmeccs,és mikor éles!Valoszínüleg vmit jól is csinálhatnak,mert a junior pl megverte a szlovénokat!Sztem az ifi is jó lesz egyébként mikorra kell!Legalábbis a remény hal meg utoljára!

Te mit gondolsz?

Eseménynaptár
október 23., vasárnap
EBJL 10:45 ZESAVS 0-10VÉGE
EBYSL 11:30 HCIAVS 3-8VÉGE
EBJL 12:40 OHCDMJ 2-0VÉGE
EBJL 13:30 RBSVAS 9-0VÉGE
EBYSL 13:45 OLLMAC 1-4VÉGE
EBJL 14:00 KACETO 3-2VÉGE
EBJL 14:00 MARHKB 5-2VÉGE
KK 14:30 JESGAL 3-2 HVÉGE
MOL 17:00 SCCBRA 0-3VÉGE
EBYSL 17:30 SLLHKB 2-1 HVÉGE
EBJL 18:00 VICUTE 3-8VÉGE
KK 18:00 TYCMIS 5-2VÉGE
október 24., hétfő
MOL 18:00 UTETIT 2-3 HVÉGE
  • M4 SPORT
EBEL 19:15 AVSHCI 3-4VÉGE
október 25., kedd
U18 18:40 AVSSCC 6-1VÉGE
október 26., szerda
CEHC   AVSOHC 
NHL 01:00 PITFLA 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
U18 17:00 ETOVAS 
EBYSL 17:40 VASEHL 
U18 18:40 KMHUTE 
EBJL 19:00 MACDMJ 
U18 19:00 TVSSCC 
EBEL 19:15 ZNOAVS 
MK 20:40 HKBDHK 
október 27., csütörtök
NHL 01:00 NYIMTL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
U18 16:30 PEFKMH 
MOL 17:00 SCCDAB 
MOL 17:30 BRATIT 
EBYSL 18:00 AVSOLL 
U18 18:30 SCCMIS 
október 28., péntek
NHL 01:30 MTLTBL 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 LAKNSH 
  • SPÍLER TV
MOL 17:00 GALDAB 
MOL 18:00 BEOMAC 
MOL 18:00 UTEDHK 
U20 18:00 ZEGAVS 
MOL 18:30 MISFTC 
U18 18:30 SCCDHK 
EBEL 19:15 AVSKAC 
október 29., szombat
EBYSL   DMJSLL 
U18   MACETO 
NHL 01:30 NJDCHI 
  • SPÍLER TV
NHL 04:30 NYIMIN 
  • SPÍLER TV
EBYSL 15:25 VSVVAS 
U18 15:40 KMHAVS 
SVK3 16:10 KMHHUM 
MOL 17:00 GALTIT 
EBYSL 17:10 ZNOMAC 
EBYSL 17:30 HCIHKB 
U18 18:40 UTEVAS 
október 30., vasárnap
EBJL   DMJETO 
EBYSL   DMJSLL 
EBYSL   HDJVAS 
U18   MACVAS 
NHL 01:00 MTLTML 
  • SPÍLER TV
NHL 04:00 ANAWSH 
  • SPÍLER TV
EBYSL 11:30 EHLHKB 
EBYSL 13:00 HCIMAC 
MOL 17:00 DHKMIS 
MOL 17:00 SCCTIT 
EBEL 17:30 VSVAVS 
MOL 17:30 BRADAB 
MOL 18:00 BEOUTE 
MOL 18:00 FTCMAC 
U18 18:40 UTEAVS 
november 1., kedd
SVK3 13:40 KMHLMI 
7NH7 17:00 HUNCAN 
   H I R D E T É S
   H I R D E T É S
Partnerünk