Nem most kell győzelmeket bezsebelni

   

Az ifjúsági válogatott három vereséggel kezdte az évet. Glen Williamson az áprilisi világbajnokságot akarja megnyerni.

A magyar ifjúsági válogatott pont nélkül az utolsó helyen zárta az Olimpiai Reménységek Versenyét augusztus végén, a Jégpalotában – Szlovénia, Lengyelország U18-as és Szlovákia U16-os válogatottja volt a vendégünk. Hasonlóra korábban nem volt példa, de osztjuk az egykori NHL-es tréner, Glen Williamson szövetségi edző véleményt – és ezt támasztja alá sajnos éppen az előző évi vb-szereplés –, miszerint az U18-as válogatottnak az április világbajnokságot kell megnyernie, nem a felkészülési meccseket. Az 57 éves kanadai szakemberrel akkor beszélgettünk, amikor már kellően át tudta gondolni, mi történt a szezonfelvezető négyes tornán.

– Hogyan értékeli az edzőtábort és az idénybeli első tornát?

– Ez volt az első táborunk, azaz egy munka most indult el. Új a program, új a szakvezetés és félig új a csapat is, hiszen ebben az összetételben még nem találkoztak a srácok. Ilyenkor kerül meghatározásra az együttes munka célja és keretrendszere. Nem törődnek az edzők azzal, hogy a múltban ki mit nyújtott, és azzal sem, hogy ki honnan érkezett.  Elindult egy olyan közös munka, aminek az alapja a teljesítmény. A srácokat teszteltük, és az együttes gyakorlást követően a 40-50 fős szelekció két-két csapatban meccset játszott, majd kijelöltük a torna résztvevőit. A sok gyakorlás és a meccsek alatt megpróbáltuk megismerni a játékosokat. Természetesen mindig győzni akarunk, így a sok hasznos tapasztalat ellenére nem az elégedettség az, ami jellemezte a stábot a vasárnapi záráskor, de nem is keseredtünk el. Most felmértük, hogy hol tartunk és ki tudjuk jelölni a fejlődési irányát. A csapatépítésre alapozva a klubokkal együtt tudjuk a későbbi sikert előkészíteni. Magyarországon dolgozva mindenkinek szem előtt kell tartani, hogy ez egy büszke nemzet, és azt szeretném, ha a válogatott minden tagja, aki a nemzetet képviseli, átérezné a különleges elvárást.

– Milyen pozitívumokat és negatívumokat észlelt?

– Mindenképpen pozitív, hogy a legtöbb játékost láthatta a szakvezetés, és a többségben megvan a bizonyítási vágy és a nemzeti mezben szeretné megmutatni, hogy mit tud. Több srácban benne van az állandó győzni akarás. Amiben legfőképpen fejlődni kell, az egyrészt a testi adottságok, azaz a testtömeg a megfelelő izomzattal, ha a fizikális oldalt nézzük. Másrészt hiányos a csapatjáték alapvető nemzetközi normáinak az ismerete, bizonyos játékelemek, koncepció és taktikai elemek használata.

– Reálisnak tartja a tornán elért negyedik helyet?

– Én a szakmában ilyenkor nem használom ezt a mércét, de a közvélemény minden meccs után az összeméréssel foglalkozik. Ennek a tornának most ez volt az eredménye, és ezt a három nap után kialakult sorrendet nem kívánom elemezni. Egy út elején járunk, ami csak az előző héten indult el. Én ezt a tornát a tanulási folyamat indításaként értelmezem. Áprilisban, azaz 8 hónap múlva lesz a világbajnokság. Nem most kell győzelmeket bezsebelni, hanem addig kell fokról fokra fejlődni. Ennek a szellemében játszottuk le ezt a tornát is.

– Mi lehet annak az oka, hogy a három mérkőzés alatt mindössze egyszer sikerült egyenlő létszám mellett betalálni az ellenfél kapujába?

– Nem csak egyenlő létszámban, de emberelőnyben sem volt jellemző, hogy túlságosan nagy veszélyt jelentettünk volna az ellenfél kapujára. Nem volt megfelelő a bot- és a korongkezelés, és tekintettel arra, hogy jól képzett játékosokról beszélünk, ez abból adódhatott, hogy a döntő szituációkban hiányzott a koncentráció. Emellett a küzdőszellemet is fejleszteni kell, mert minden korongért a gólszerzésben végig bízva meg kell küzdeni. Ez nem taktika, ez hit kérdése, és itt térünk rá a siker egyik legfontosabb elemére, a mentális hozzáállásra.

– Hogyan értékeli a tornán speciális játékszituációkban mutatott csapatteljesítményt?

– Egyszerűen nem volt felépített koncepció. Ezt a klubokban fejleszteni kell. A speciális játékhelyzetekkel kapcsolatos elveket, koncepciót személyesen szeretném az érintett klubok szakembereivel egyeztetni. Ezt nem a havi kétnapos gyakorlás alkalmával kell begyakorolni. Az egyesületekben a hét közi edzéseken kell a játékosoknak elsajátítani, majd a bajnoki meccseken alkalmazni minél többször. Ez a feltétele annak, hogy a játékosok a válogatottban, a nemzeti mezben a felelősség terhét viselve a legkiélezettebb meccsek nyomása alatt is hibamentesen kezeljék az adott szituációt. Meg kell tanulni sikeresen küzdeni presszió alatt. A válogatott szakmai stábja az együttlét minden percében, úgy az egyszerű gyakorlásokon, mint a mérkőzéseken, stresszszituációt generál és közben figyeli a srácok teljesítményét.

– Mi most az aktuális feladata a válogatott játékosoknak és a szakmai stábnak?

– A fiataloknak a saját klubjukban önmagukat kell fejleszteniük. Az említett technikai és taktikai feladatok elsajátítása mellett az erő és izomtömeg növelése nagyon fontos ahhoz, hogy minél többször megnyerjék az egyéni párharcokat. Általános alapelvek mellett minden játékos számára egyénileg lebontva is feladatokat határozunk meg, és az egyén felelőssége, hogy önmagát hogyan fejleszti. A szakmai stáb pedig a klubok edzőivel kell hogy konzultáljon. Fontos, hogy bizonyos mértékben egy nyelvet beszéljünk, fontos, hogy a csapatjáték nemzetközileg már lefektetett alapelemeiről egyet gondoljunk. Az országban remek szakemberek fejlesztik a fiatalokat, ezért lépésről lépésre kell a közösen elfogadott szakmai alapelveket lefektetni.

– Mivel tölti az idejét két edzőtábor között?

– Tekintettel arra, hogy az U18-as válogatott mellett komoly feladatok várnak rám a serdülő- és a kölyökszelekcióban is, az érintett szakemberekkel együtt már most az alacsonyabb korosztály edzőtáborának tematikáján dolgozunk. Visszatérve azonban az ifjúsági válogatottra, amint beindul a bajnokság, látogatni fogom a mérkőzéseket, figyelem a játékosokat és konzultálok az edzőkkel.

Cimkék: , , ,

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
január 17., szerda
U18 17:15 ETOUTE 4-3VÉGE
MK 18:30 MISFTC 5-1VÉGE
U18 18:40 VASKMH 0-3VÉGE
MK 20:15 MACUTE 4-5 HVÉGE
    • M4 SPORT
január 18., csütörtök
U20 14:15 OHCKMH 5-4 HVÉGE
U18 15:30 PEFGEP 15-2VÉGE
U20 17:40 VASSLL 5-0VÉGE
U20 17:45 ZNOMAC 4-6VÉGE
U20 18:45 UTEDHK 4-1VÉGE
január 19., péntek
ROM 17:30 BRAGAL 7-0VÉGE
ROM 17:30 STESCC 5-8VÉGE
január 20., szombat
EWHL   SAVKMH 
U18 11:30 GEPZEG 
U18 13:40 KMHMIS 
KHL 15:00 SZKAMR 
    • SPORT 2
U18 16:15 KACAVS 
MK 17:15 MISUTE 
    • M4 SPORT
ROM 17:30 BRAGAL 
DEBL 17:45 MARGEP 
U18 18:15 UTEOKW 
ROM 18:30 SCCSST 
U18 19:10 VASETO 
EBEL 19:15 RBSAVS 
U18 20:00 ZNOMAC 
január 21., vasárnap
ROM 10:30 SSTSCC 
U18 13:30 KACMAC 
U18 14:20 MISOKW 
U18 14:30 RBSAVS 
U18 16:00 ETOVSV 
EBEL 17:30 DECAVS 
január 22., hétfő
EL 17:30 BRAVC2 
EL 20:00 TITFTC 
    • M4 SPORT
január 23., kedd
VIS 18:00 NITMIS 
    • SPORT 2
január 24., szerda
U18   AVSMAC 
EL 18:00 FTCTIT 
EL 18:00 SCCVC2 
U18 19:05 EHLKMH 
január 25., csütörtök
U18   MISKMH 
U18   UTEVAS 
U18   ZEGPEF 
U20   UTEOHC 
U20 17:40 VASG99 
január 26., péntek
ROM 17:30 PROSTE 
EL 18:00 FTCSCC 
EL 18:00 MACUTE 
EL 18:30 MISDAB 
Partnerünk