Indul a világ egyik legjobb bajnoksága

   

Kedd délután kezdetét veszi a Kontinentális Jégkorong Liga, azaz a KHL ötödik szezonja. A nyitányon hagyományosan az előző szezon döntőjét játsszák újra. A Sport Tv szakkommentátora igyekszik kedvet csinálni az NHL egyetlen vetélytársához. A nyílt orosz bajnokság jelenlegi szezonjában 26 csapat vesz részt. Az előző évi 23 együttes mellé visszatért a Lokomotiv Jaroszlavl, a Lev Poprad helyét a Lev Praha vette át, továbbá csatlakozott a Slovan Bratislava és a Donbassz Donyeck. Az alapszakasz február 17-én ér véget, míg a döntő hetedik mérkőzését április 19-én rendeznék. A Dinamo Moszkva?Avangard Omszk nyitómeccset a Sport 2 élőben közvetíti.

Nyugaton a 2012/13-as szezonban 14 csapat játszik, két hétcsapatos csoportban. A Bobrov-divízióban a Dinamo Moszkva gyengült, távozott Leo Komarov és Jakub Klepis, Richard Gygne és Konsztantyin Kaszjancsuk valószínűleg nem lesz képes őket pótolni. A Dinamo Rigánál idén is a letteket helyezik előtérbe, komoly veszteség számukra a legponterősebb játékosuk, Mikelis Redlihs távozása. Az Alba Volánt is megjárt Guntis Galvins továbbra is itt játszik, mi több, ez évben megkapta a csapatkapitányi C betűt is. Mindhárom újonc ebbe a divízióba került, a Donbassz Donyeck keretében szinte csak a támadók között találni ukránokat, a csapat gerincét svéd, finn, cseh és szlovák játékosok alkotják, közülük talán a legnagyobb név a világbajnok Lukas Kaspar. A Lev Prahánál és a Slovan Bratislavánál főleg cseh és szlovák játékosok alkotják a keretet, utóbbinál van kevesebb légiós. Nem lenne meglepő, ha mindhárom KHL-újonc a rájátszásba jutásért harcolna. A pozsonyiaknak hála, Magyarországról is könnyen elérhetővé vált Európa legjobb bajnoksága.

Az SZKA Szentpétervár minden évben Gagarin-kupa-győzelemre esélyes csapattal vág neki a szezonnak, ez idén sincs másként. Főleg, hogy a rutinos Vitalij Visnyevszkij helyére a KHL egyik  leggólerősebb védőjét, Kevin Dallmant szerződtették. Átkerült ebbe a divízióba a Vityaz Csehov, ahol az idei szezonra azt ígérték, nem lesz balhés csapat. Erre biztosíték lehet Andrej Nazarov távozásra a kispadról, bár Jeremy Yablonski még mindig tagja a csapatnak.

A Taraszov-divízióban az Atlant Mityiscsi kapujából távozott az orosz válogatott Konsztantyin Barulin és a német válogatott Dmitrij Kotschnew, helyükre két 24 éves orosz, Nyikita Davidov és Sztanyiszlav Galimov érkezett. A csoport egyik újonca a CSZKA Moszkva, ott nyáron bevásárlást tartott az új szponzor, a Rosznyefty, megszerezte Alekszandr Radulovot, Mikko Maenpaat és Gyenyisz Gyenyiszovot, nagy reménnyel vág neki a szezonnak a moszkvai csapat. A Dinamo Minszknél a sikertelen fehérorosz világbajnoki szereplés után cél a hazai játékosok előtérbe helyezése, mégis 13 légiós található a névsorban.

A Lokomotiv Jaroszlavl kerete bombaerős, ezt jól mutatják a nevek, Sami Lepistö, Niklas Hagman, Viktor Kozlov és Alekszandr Kaljuzsnij mellett sok-sok kiváló játékos lép jégre a tragikus sorsú Lokomotivban. A Szeversztal Cserepovec vezetőedzője Andrej Nazarov, emiatt harciasabbá vált a csapat, viszont sikerült megtartani a legjobb játékost, Vagyim Sipacsovot. A CSZKA-hoz hasonlóan egy másik fővárosi csapat, a Szpartak Moszkva is átkerült a másik nyugati divízióba, a piros-fehérek visszatérőkkel erősítettek, Eduard Lewandowski és Branko Radivojevic már korábban éveken keresztül játszott a Szpartakban, továbbá a 23 éves Mike Murphy érkezett a kapuba. A Torpedo Nyizsnyij Novgorod kerete változatlanul erős, a fontos légiósokat meg tudta tartani.

Keleten a Harlamov-divízióban az Ak Barsz Kazanytól távozott a finn világbajnok Petri Vehanen, helyére pedig az orosz világbajnok Konsztantyin Barulin érkezett, a kétszeres Gagarin-kupa-győztes új vezetőedzője a hat éven keresztül a csapatnál másodedző, ám a legutóbbi szezonban a válogatottnál segédkező Valerij Belov. Az Avtomobiliszt Jekatyerinburg remek felkészülésen van túl, a nyáron sok játékosa a VHL-be távozott, mert öt légióst is igazolt, Branislav Mezei, Rastislav Spirko és Josef Straka nevei az előrelépést jelenthetik.

A Jugra Hanti-Manszijszk keretében nem volt komolyabb változás, továbbra is a rájátszásba kerülésért küzdhet. A Metallurg Magnyitogorszknál a légiós mezőnyjátékosok kicserélődtek, Tomás Rolinek és társai pótlására Mats Zuccarello, Cal O’Reilly és Justin Hodgman érkezett. A Nyeftyehimik Nyizsnyekamszk is légiósfronton tett komolyabb igazolásokat, Petr Koukal és Jan Kolár jöttek a Pardubicéből a KHL-be. A Traktor Cseljabinszk volt az előző szezon meglepetéscsapata, főcsoportdöntőig menetelése a KHL-es szereplése csúcsa volt, a keret nagyjából együttmaradt, kérdés, idén is meg tudják-e ismételni tavalyi teljesítményüket a cseljabinszkiek.

A másik hatcsapatos keleti csoportban, a Csernisov-divízióban az Amur Habarovszk meg tudta tartani legponterősebb játékosát, Jakub Petruzaleket, továbbá a finn edző hozott három finn játékost, közülük Mika Pyörala és Topi Jaakola világbajnokot. Az előző szezon legjobb keleti csapata, a nagy döntőben már összesítésben 3-1-re vezető, ám végül elbukó Avangard Omszk elveszítette leggólerősebb játékosát, az NHL-be távozó cseh Roman Cervenkát, cserébe megszerezte az SM-liiga szlovák gólkirályát, Tomás Záborskyt. A Barisz Asztanánál a fehérorosz KHL-csapathoz hasonlóan a sikertelen világbajnoki szereplés miatt előnybe próbálják helyezni a hazaiakat, náluk csak nyolc légiós van. Viszont elküldték a három cseh támadójukat, akiket a fiatal kazahok hivatottak pótolni, de megtartották a legutóbbi szezon gólkirályát, Brandon Bochenskit. Érdemes rájuk külön is figyelnünk, hiszen áprilisban a budapesti világbajnokságon Kazahsztán lesz az egyik legnagyobb ellenfelünk az A csoportért folytatott harcban.

A Metallurg Novokuznyeck a nyáron anyagi gondokkal küzdött, ezért főleg VHL-esekkel és fiatalokkal töltötte fel a keretét, viszont megtartotta mind a négy mezőnybeli légiósát. A Szalavat Julajev Ufa is lecserélte kapusait, Nyikita Davidov az Atlantba, Erik Ersberg a Donbasszba, míg Vitalij Kolesznyik a Lokomotivba távozott, helyükre Iiro Tarkki érkezett az NHL-ből és a rutinos Vagyim Taraszov a Szeversztalból. A mezőnyjátékosok közül a legnagyobb távozó Alekszandr Radulov, őt a négy év után a Metallurg Magnyitogorszkból távozó Tomás Rolinek hivatott pótolni. Végezetül a Szibir Novoszibirszk hasonló erősségű kerettel rendelkezik, mint tavaly, ha a lábtöréséből felépülő Jori Lehtera ugyanúgy tudja hozni a pont per meccs átlagot, mint tavaly a sérülése előtt, a szibériaiak a rájátszásért küzdhetnek.

Cimkék:

Nem lehet hozzászólni.

   H I R D E T É S
Eseménynaptár
március 22., péntek
EL 17:30 BRAGYE 5-3VÉGE
EL 18:30 FTCSCC 2-4VÉGE
március 23., szombat
EL 14:05 FTCSCC 6-1VÉGE
    • M4 SPORT+
EL 17:30 BRAGYE 1-2VÉGE
március 24., vasárnap
AL 16:00 ASPLHL 5-2VÉGE
AL 18:30 ETOSZG 8-4VÉGE
március 26., kedd
EL 17:30 GYEBRA 0-2VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 4-0VÉGE
március 27., szerda
EL 17:30 GYEBRA 4-1VÉGE
EL 17:30 SCCFTC 1-4VÉGE
március 29., péntek
EL 17:30 BRAGYE 
EL 18:30 FTCSCC 
március 30., szombat
AL 18:00 SZGETO 
AL 19:00 LHLFTC 
március 31., vasárnap
EL 17:30 GYEBRA 
EL 17:30 SCCFTC 
Partnerünk
Archívum